用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Yr 10升學點揀?
go

英國Yr 10升學點揀?

排名?校風?中國人比例?
香港b1中三女校,全級頭15內,點選以下學校🙏🏻👇🏻👇🏻

Queen Anne’s School
The Royal High School Bath
Malvern St James
D’Overbroeck
St Mary’s school Cambridge
Concord

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Prissica 發表於 19-5-29 20:26
香港b1中三女校,全級頭15內,點選以下學校🙏🏻👇&#127995 ...

你的agent比你嘅都是不錯的學校,或者從學校學科選擇入手,始終快選科,再比較活動設施,位置,車程,寄宿生比例。排名只作參考因為有時候排名前也同中國學生有關。睇下孩子意願,可以的話,去參觀下學校

回覆 Prissica 的帖子

其實妳找多幾間agent, 做個測驗就知大概小朋友可選擇既學校,我當年找幾間agent做測驗,agent們提供既選擇都參不多,再從中了解不同學校既特色,科目,課外活動等是否適合小朋友即可

回覆 佑心 的帖子

🙏🏻真的不知道怎麼揀,幫幫手

可以從學校gcse subject 入手,始終你女入year 10 要凖備選gcse subject . 我女今年9月讀year 10, 我本身有考慮過考Royal high school bath , 但是佢gcse PE subject 所以冇考到。
Queen Anne and royal school bath 都係中小型。寄宿生不多。
Malvern st James 多boarders 和亞洲人,caring .
其他不清楚。
排名可以上google 找

排名高的學校仍有機會多中國人。始終中國人讀書考試叻D

問清楚個女想讀男女校or 女校。已聽過兩三個case 係女仔去到女校讀得唔開心退學返hk. 有個case 喺hk 已經係讀女校都頂唔順。

SIYip 發表於 19-5-30 09:10
問清楚個女想讀男女校or 女校。已聽過兩三個case 係女仔去到女校讀得唔開心退學返hk. 有個case 喺hk 已經係讀女校都頂唔順。
可唔可以分享多啲讀女校, 有咩唔開心, 困難及頂唔順?

唔好話英國,hk 學校女仔之間都多是是非非。而且女仔本性比男仔感性兼敏感,情緒上落較大。

小時了了    發表於 19-5-30 09:47

香港b1中三女校,全級頭15內,點選以下學校🙏🏻👇🏻 ...

最後果間成績好好,但香港人同亞洲人太多,有d學校為左排名高,起內地招左一批理科學霸去讀,所以要視乎自己想要咩。

我會在意本地寄宿生數目,國際學比例,尤其香港/內地生少d,師生比例,可選修科目,課外活動,學費,最後成績等等,你叫agent做個list 出黎比你比較下。

我個仔係香港B1 中一男校,舊年去英國讀year 9。我之前嘅取向係
1. 國際生比例低於10%,希望佢學習當地文化。
2. 寄宿生數目比例高,對於留校嘅學生膳食及活動應該會比較多元化及到位,否則假日只會剩餘少部份嘅亞洲學生。
3. 家長同孩子親自到英挑選,感受一下師生嘅關係/態度,呢一個係最重要嘅環節,不要盡信 agent.  當參觀學校嘅過程,你會睇到孩子是否ready,睇下boarding house 嘅設施等等。 然後九月開學嘅時候,孩子回去已不再陌生,相當有利於過度。

其實都好難講點選擇,女校,男校及男女校各有各好亦各有各問題,我女讀男女校但都話頂唔住d英國女生既習慣生活方式文化等,例如喜歡談拍拖,講男仔扮靚等,成日好嘈唱歌跳舞,我女都喺喜歡同中國或香港同學來往,如果較少中國籍學生,都未必個個適應到,我諗都喺睇小朋友本身性格吧~偏靜既孩子,英文弱既孩子需較多時間適應,真喺要睇小朋友準備好未😊我就較擔心孩子過到英國只掛住玩,因為身邊有好多朋友子女在英國都考不上大學而要回港,所以會選擇成績好既學校,當然不要太谷啦,我們無選擇好top果d, 要有成績亦有得體驗不同活動果種,如果A*~A 30%以上較為理想,大校多寄宿生資源照顧方面真喺較好,對於隔山打牛既家長處理好多事情都易好多,而且課外活動選擇都多,小朋友會讀得開心好多,希望幫到你

明白

佑心 發表於 19-5-31 21:06

其實都好難講點選擇,女校,男校及男女校各有各好亦各有各問題,我女讀男女校但都話 ...

我十分同意家長佑心的講法,我女兒上年九月才在英國讀yr 6,她在香港由幼稚園開始已讀女校,初來到英國十分不適應男女校,還有英國女生比較好動、扮靚和談男女關係,女兒不習慣。
她的知己多數是中國人或香港人。她說無辦法和當地英國同學做知己,不過普通朋友交流就無問題,始終文化大不同。

香港b1中三女校,全級頭15內,點選以下學校🙏🏻👇&#127995 ...

The Royal High School Bath 校風幾好,campus 相對較細。
Malvern St. James Girls School 環境好,campus 好,成績都好呀!
Concord都多香港人,成績都係好!