用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 有冇小朋友參加過奧校IMC 比賽?
go

有冇小朋友參加過奧校IMC 比賽? [複製鏈接]

如題。Thanks!
   2    0    0    0

Yes, 有甚麼問題?

setom 發表於 19-5-30 12:51
Yes, 有甚麼問題?

請問比賽認受性如何? 機構的安排好嗎?比賽程度高嗎?

1. 我覺得... 冇乜認受性. 我一向認為這類私辦/民辦的比賽冇乜認受性可言的.
2. 香港是由奧校帶隊的, 梁校長是個很盡責的領隊, 會安排好一齊, 當做一次新加坡旅行順便參加比賽就ok了.
3. 比賽難度算是偏高

還有一點要注意, 就是小一組,小二組及高中組的參賽人數偏少, 絕大機會少於50人, 所以應該不設該年級的grand champion.

tiffany168168 發表於 19-5-29 15:16
如題。Thanks!
如果諗認受性,不如參加香港數學競賽(HKMO),起碼係教大數學系同教統局合辦既。當然參加得奧數,你亦都唔好期望認受性會高。

Thank you

王家爸爸 發表於 19-5-30 13:52
如果諗認受性,不如參加香港數學競賽(HKMO),起碼係教大數學系同教統局合辦既。當然參加得奧數,你亦都唔 ...

是中學的比賽嗎? 小兒初小,有排未參得。不過都多謝你嘅資料。

請問奧數比賽哪些是程度最深最難的呢?

我睇AIMO同華夏盃,各年級本港奧數最叻果班學生都有參加喎。

即使這兩個賽事未必最難,是否也是反應水平的呢?

mikimoto12 發表於 19-5-30 14:12

我睇AIMO同華夏盃,各年級本港奧數最叻果班學生都有參加喎。

香港的比賽,最深的大概是imo prelim/培正數學比賽決賽,都是中學的比賽。

mikimoto12 發表於 19-5-30 14:12

點解需要程度最深最難既,我反而贊成參加所有初賽,當俾小朋友玩下,等佢覺得自己數學掂,自然有興趣。

tiffany168168 發表於 19-5-30 14:11
是中學的比賽嗎? 小兒初小,有排未參得。不過都多謝你嘅資料。
老實講,如果係初小,不如花多啲時間係中英文,原因係小朋友最終要升中,升中其實係鬥中英文。
至於數學,就參加啲免費、容易、唔駛準備既,至在等佢有啲獎,增加佢既信心。

王家爸爸 發表於 19-5-30 17:02
老實講,如果係初小,不如花多啲時間係中英文,原因係小朋友最終要升中,升中其實係鬥中英文。
至於數學, ...

明白。佢校內成績中英數都ok (暫時),佢好鍾意數學/奧數比賽,係佢興趣,唔係我逼佢的。但無奈免費的數學比賽不多,我校初小冇乜派隊出賽,唯有靠自己報比個仔玩,滿足吓佢咁解。

tiffany168168 發表於 19-5-30 19:06
明白。佢校內成績中英數都ok (暫時),佢好鍾意數學/奧數比賽,係佢興趣,唔係我逼佢的。但無奈免費的數學 ...
如果校內中英數成績都OK既話,可以玩下其他野,不過需要小心其他同學可能會追上,所以增加實力比參加比賽更重要。
其實坊間免費既數學比賽都唔少,我哋當年都係參加希望杯、華夏杯、港澳杯、香港小學數學奧林匹克比賽等,有四、五個。我自己小朋友初小時都有參加晉級賽,到咗高小時,只係參加初賽,因為入咗學校既奧數隊會好唔得閒,好多比賽要參加。

回覆 waiwaidad2 的帖子

聽落2個都好刺激. 同只做paper既奧數好唔同.
‹ 上一主題|下一主題