用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SSCPS赤柱 vs 聖嘉勒 vs 真光(大坑)
樓主: peter2000325
go

SSCPS赤柱 vs 聖嘉勒 vs 真光(大坑)   [複製鏈接]

tabomini 發表於 19-5-29 19:01
想了解多D st Clare’s, thx
有幾多人可直上中学?
現在一級三班, 90人一級?

Pm

點解無人提真光

bj1315 發表於 19-5-29 17:03
樓主是三間都有offer嗎?那真的要盡快決定
除了以囡囡性格,也可以從教養發展方向,以後會本地或外海升學方 ...
不是呀,只有SSCPS是正取生,其餘二間是備取生,因為通常六月之後會有人放位,所以早d了解定。另外暫時沒有海外升學打算(媽媽肯定唔捨得),或許將來大個女,由佢自己決定。

EggCroco 發表於 19-5-29 16:39
回覆 peter2000325 的帖子

St Clare
請問是St Clare家長嗎?點解撰St Clare?

peter2000325 發表於 19-5-29 12:53
女仔,活潑好動,愛閱讀,普通話麻麻地,英文幾好,家住南區,地點不是問題
學費三間都可以接受
請問大家會點選 ...

真光會適合。 真光傳統但不死板,又係HAPPY SCHOOL學生活潑好動。ST CLARE係傳統天主教女校,要求嚴謹。

真光雖然係中文小學,但英文程度不差。如果小朋友本身英文底子好,就更加唔使擔心。 去上輕鬆的會話班就可以KEEP住,反而係真光可以學好中文。

SSCPS 唔算係傳統名校,英文可能學得好,但中文都可能要外補,但中文外補未必學得好。況且學費咁貴,唔係好值。

如果要中英文兼顧,我會揀真光。 如果錢唔係問題,又想英文好,不如讀IS。

對英文有期望,揀赤堤、視野比較國際化,如無意外是直升中學,在高小時家長和小朋友壓力少些。適合主動大膽嘅小朋友入讀,可能會有不少到港的國內專才家長的小孩子入到,不過佢哋都係有文化嘅新移民。小朋友由小學開始入學,上到中學會容易適應啲。
對中文有期望,揀真光。但真光去到高小中文好深,同學仔很多跑到外邊補習中文。英文大部分由初小已經外補,但不是因為學校教得深,而是家長覺得學校英文程度太淺,呢一兩年已經深左少少,但還未追到其他小學。校風純樸。60%多少少可以入返真光中學,10%左右轉更top中學,多於10%band 2左右⋯其實可以上佢website 看升中派位。

兩間中學嘅DSE 成績也不差。睇你想唔想輕鬆升中學。因為要考頭60%都唔係想像之中咁容易。

錢同地點唔係問題一定sscps, 當年俾晒留位費,到最後逼不得已要放都好痛心。我好欣賞佢d ambassadors 英文流利對答自信,功課生動有趣。到最後書簿費都有得退果下仲覺得學校窩心。

tiffany168168 發表於 19-5-30 08:13
錢同地點唔係問題一定sscps, 當年俾晒留位費,到最後逼不得已要放都好痛心。我好欣賞佢d ambassadors 英文 ...
Agree, 很活的教學,學生的presentation 非常好。

tiffany168168 發表於 19-5-30 08:13
錢同地點唔係問題一定sscps, 當年俾晒留位費,到最後逼不得已要放都好痛心。我好欣賞佢d ambassadors 英文 ...

校舍仲要一流

peter2000325 發表於 19-5-29 12:53
女仔,活潑好動,愛閱讀,普通話麻麻地,英文幾好,家住南區,地點不是問題
學費三間都可以接受
請問大家會點選 ...
錢唔係問題,又住南區,梗係st stephens 啦!環境優美,語境好!

錢唔係問題, 小朋友活潑好動, 英文幾好... 我會選SSCPS~

錢唔係問題既話.. sscps

請問當年為左邊間學校放棄SSCPS

學費三間都可以接受
請問大家會點選 ...

既然實際係得一間offer,又住南區,梗係入嗰間。

Penipony    發表於 19-5-30 18:05

回覆 Osiana 的帖子

咁聽落真光都係唔錯,始終學費平一半,中學又免費

rinarina 發表於 19-5-30 08:01
對英文有期望,揀赤堤、視野比較國際化,如無意外是直升中學,在高小時家長和小朋友壓力少些。適合主動大膽 ...
我自已比較喜歡赤提,只係有小小擔心,在完全英普環境下,小朋友能否應付得來,因為現在維記讀二文三語班,一班有三位老師,班主任是香港人,另外普通話及英語老師

peter2000325 發表於 19-5-30 18:12
我自已比較喜歡赤提,只係有小小擔心,在完全英普環境下,小朋友能否應付得來,因為現在維記讀二文三語班, ...
蘇浙小學也是全英普,大部分學生也冇問題,赤提甄選過才入得去,不會有問題吧

peter2000325 發表於 19-5-30 11:03
請問當年為左邊間學校放棄SSCPS

我放棄是因為太貴同太遠,另有男龍。但最後都放埋,叩咗男津,因有細佬。

為食公主 發表於 19-5-31 09:38
好少聽人講叩到男津..是SJ/LS?

唔係呀,年年EK 都好多人講吖
‹ 上一主題|下一主題