用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇LH 用家可分享K1 ~ k3 的工課量及多唔多家校合 ...
go

請問有冇LH 用家可分享K1 ~ k3 的工課量及多唔多家校合作? [複製鏈接]

本人有LH K1 and KV K1 offer , 不知如何選擇, 希望賜教
   2    0    0    0

IreneKam1314 發表於 19-5-29 08:53
本人有LH K1 and KV K1 offer , 不知如何選擇, 希望賜教

K1 - 到暫時都係一日一版,星期五就兩版,基本上兩分鐘內完成,星期五可能五分鐘內完成,家校合作較多,平均一個月都可以入學校一次或以上,不過係選擇性參與LH & KV 係兩間好唔同style 嘅學校,其實一d 都唔難揀

回覆樓主:

LH同KV風格理念截然不同,唔難選擇邊間較適合

wg_ann 發表於 19-5-29 11:24
LH同KV風格理念截然不同,唔難選擇邊間較適合

我個仔性格有點倔強,唔受父母支配,但聰明受教!咁的性格應該點揀?我怕KV 太嚴佢會返學大壓力唔開心,但又怕LH 太free 會更加不守秩序!

回覆樓主:

第一次聽LH太free
好多小朋友番LH開心係因為學校多野'玩',唔係因為番LH好free, 上堂既規舉守則基本既紀律都一定要遵守

回覆樓主:

如果小朋友唔聽父母講,入KV就放手俾老師(嚴而有愛),入LH就家校合作,反影俾老師聽,從老師把口教,兩個唔同方法睇下你buy邊種

wg_ann 發表於 19-5-29 20:19
如果小朋友唔聽父母講,入KV就放手俾老師(嚴而有愛),入LH就家校合作,反影俾老師聽,從老師把口教,兩個唔 ...

Thx so much for opinion !!! Very useful for me !!

IreneKam1314 發表於 19-5-29 08:53

請問邊間LH分校 我地都係呢個個offer 揀

Jkjk999 發表於 19-5-30 02:57
請問邊間LH分校 我地都係呢個個offer 揀

昇御校!!你會點揀?

wg_ann 發表於 19-5-29 20:19
如果小朋友唔聽父母講,入KV就放手俾老師(嚴而有愛),入LH就家校合作,反影俾老師聽,從老師把口教,兩個唔 ...

同埋我有個細佬跟尾,唔知會唔會揀LH 好d ??

IreneKam1314 發表於 19-5-30 10:26
同埋我有個細佬跟尾,唔知會唔會揀LH 好d ??

我覺得要考慮下2兄弟既性格同家長喜好/人手分配,有d家長傾向2個小朋友一齊讀方便照顧,有d反而傾向根據各自性格黎揀學校,無話邊種好d。
如果哥哥入LH, 細佬有sibling priority, 但學校都唔會同你講包入,細佬同樣都要面試。
KV同LH係兩種好唔同既學校,基本上家長理念都好唔同,KV家長希望培養小朋友自律性及紀律性,因為唔駛家長參與,所以好適合較繁忙既家長。
相反,LH家長對學校有較高歸屬感,亦好樂意參與學校活動/注重家校合作,見證小朋友成長。

回覆樓主:

btw, 利申: 我係LH用家,但我覺得揀學校最緊要適合自己小朋友/家長理念。

wg_ann 發表於 19-5-30 10:51
btw, 利申: 我係LH用家,但我覺得揀學校最緊要適合自己小朋友/家長理念。

我多謝你咁詳盡的回覆!!感謝萬分!

wg_ann 發表於 19-5-30 10:43
我覺得要考慮下2兄弟既性格同家長喜好/人手分配,有d家長傾向2個小朋友一齊讀方便照顧,有d反而傾向根據各 ...

其實有sibling priority已經好好,我知道冇包收細佬妹!不過我覚得kv 連sibling priority都冇.....

IreneKam1314 發表於 19-5-30 17:44
其實有sibling priority已經好好,我知道冇包收細佬妹!不過我覚得kv 連sibling priority都冇.....
...

提提你,有人講過如果兄姊曾reject LH offer, LH唔會考慮弟妹既申請,但我唔知真確與否,我估即使問學校,學校都唔會答你。

wg_ann 發表於 19-5-31 11:01
提提你,有人講過如果兄姊曾reject LH offer, LH唔會考慮弟妹既申請,但我唔知真確與否,我估即使問學校, ...

咁大獲~~~~~

其實佢地太多人考,好多時去到最後先睇sibling priority.

我同老公都要返工但是你會同學校一齊見證小孩成長。好多家長義工係optional.

所以so far 好滿意

利申: lh 家長

Lingpat916 發表於 19-6-5 08:40
其實佢地太多人考,好多時去到最後先睇sibling priority.

我同老公都要返工但是你會同學校一齊見證小孩成 ...

Thx for your comment!!! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

IreneKam1314 發表於 19-5-31 11:41
咁大獲~~~~~

我當年大女讀緊,細佬waiting, 最後都收。
細佬讀緊,細妹收offer.
朋友例子,哥哥讀緊,父母好active學校活動,妹妹都收 reject, 求位都求唔到。

LH and KV之分
KV中文強,LH英普強,多活動,強調家校合作。升小支援好,有面試班及選校講座,亦安排參觀某幾間直資。
如果你有時間/喜歡參與小朋友學校的活動及跟學習(LH的頗多親子習作),讀LH會好開心!

HauMiranda 發表於 19-6-5 11:41
我當年大女讀緊,細佬waiting, 最後都收。
細佬讀緊,細妹收offer.
朋友例子,哥哥讀緊,父母好active學校 ...

請問你大女及你朋友的例子,都係講緊LH ?
‹ 上一主題|下一主題