用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔嗎?放棄直私入官津
樓主: HL1024
go

後悔嗎?放棄直私入官津  

回覆樓主:

但自私 in 左幾輪先放棄,覺得自己之前好多餘

如果大家都係一線學校,有細佬妹嘅就一定揀津校。功課壓力好睇個人,有人喺寶校都可以讀到半死

camaytang 發表於 19-5-28 23:35
但自私 in 左幾輪先放棄,覺得自己之前好多餘

不會,當叩門面試training

醒目開學勳章 貢獻勳章

會唔會後悔?當中有好多考慮點... 每個家庭、孩子,答案都唔同

大仔當年抽中乙一,手持私小,註冊時眼見官校職工冷漠、唔友善,最終放咗官校位,讀私小
但到讀得好地地,哥哥就話想同細佬一齊返學,又唔想細佬玩面試遊戲... 於是,又試插班
到轉返津小,哥哥用咗半年先叫開始適應,老師無投訴,但仔唔係太開心 (我當時好掛住私小嘅教育心理學家...),到小3更唔同我講,原來長期數學堂企走廊!
到佢捱到細佬升小一,原來係無乜機會响學校見到細佬 (我好懷疑到底佢係咪真係咁錫細佬)

結論:用家好後悔當初轉校,阿媽就... yes or no... 因為私校小一時真係好舒服,有適切支緩,但嗰位EP 之後離職生仔,無人知下一位會唔會一樣咁好,雖然...小一嗰轉我乜都唔駛搞,但換嚟嘅係我地中途想轉走個細嘅 (well,應該唔成功) 或之後升中轉去較適合學校
so, 未讀過,永遠唔知會發生d乜,就算同一間學校,唔同人有唔同感受
大嘅討厭返學,老師無個好人 (對佢好嘅,佢亦唔識欣賞),但直升可能係佢best option (自由度高)
細嘅鍾意返學,好鍾意呢間學校,老師錫佢 ,但對佢嚟講... 咁讀書法唔係太健康
btw, 當年有老師建議過我幫哥哥轉校

最終,如果我預知會咁,應該唔會轉去津校,但細佬小一嗰轉就..... 煩d喇!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

^GGmami^ 發表於 19-5-29 00:08
如果大家都係一線學校,有細佬妹嘅就一定揀津校。功課壓力好睇個人,有人喺寶校都可以讀到半死
...
寶校唔一定hea,都可以谷死架!
恐龍家

小曳人 發表於  
寶校唔一定hea,都可以谷死架!

我寫得唔好,想講讀同一間學校有人可以好辛苦,都有人可以好輕鬆,所以讀書壓力同學校無好直接嘅關係。反而係家長心態對小朋友嘅壓力影響更大。

小曳人 發表於  
會唔會後悔?當中有好多考慮點... 每個家庭、孩子,答案都唔同

大仔當年抽中乙一,手持私小,註冊時眼見官 ...

聽到你咁講,真係唔試過唔知。雖然你可能早已預計哥哥要面對嘅困難,但怎預料到弟弟嘅情況呢。希望你早日幫弟弟搵到間更合適的學校。

小曳人    發表於 19-5-29 10:19

無後悔,至少唔洗煩個細嘅,而且到現時為止我都好滿意依家間津校

小曳人... 原來長期數學堂企走廊!
聽到都心痛呢,加油呀!

回覆 melomame 的帖子

至慘攪埋我咩....

醒目開學勳章 貢獻勳章

kanhan 發表於 19-5-29 09:41
小曳人... 原來長期數學堂企走廊!
聽到都心痛呢,加油呀!
係小3嗰年啫,之後每年開學都約見數學老師,打定底
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Lee123456789 發表於 19-5-29 10:29
你仔數學好好,數學老師都咁無情?不能理解。
就係唔駛佢老人家都OK囉~

話說回來,仔都唔係乖,成日挑戰老師,老師唔想影響教學,所以用排除法,我理解
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-29 10:35
就係唔駛佢老人家都OK囉~

話說回來,仔都唔係乖,成日挑戰老師,老師唔想影響教學,所以用排除法 ...

頂埋六年級走佬

小曳人 發表於 19-5-29 08:02

大仔當年抽中乙一,手持私小,註冊時眼見官 ...

我想問下個細嘅係點樣唔健康嘅讀法?追得好辛苦至可過馬路?

醒目開學勳章 貢獻勳章

adriantai 發表於 19-5-29 10:47
頂埋六年級走佬
書院玩法好唔同,自由度高,應該無大問題嘅

adriantai    發表於 19-5-29 13:23
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

karllambb 發表於 19-5-29 10:50
我想問下個細嘅係點樣唔健康嘅讀法?追得好辛苦至可過馬路?

細嘅手腳慢,注意力唔好,記性亦一般,成績响學校係一般,預計係band 1 尾/ band 2 頭,但因為操行好,所以過馬路絕對無問題
只係,過到馬路就係好事?!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Lee123456789 發表於 19-5-29 10:55
聰明孩子好多都是性格跳脫,好難遇到善於引導的老師,遇到就是福氣。

所以我唔怪老師,有次有位老師動手 (老師無打俾我投訴),阿仔返嚟同我講,我第一個諗法係:你點刺激老師到佢咁呀?!
回主題,老師問題,無人會預知,但孩子適唔適合,真係要試過先知,無一條formula 講到邊類學校"好"d
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我真心佩服你. 有幾多個家長會甘清醒, 了解過到馬路對小孩未必係一件好事.