用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔嗎?放棄直私入官津
樓主: HL1024
go

後悔嗎?放棄直私入官津  

honeymelonkids 發表於 19-6-7 21:37
佢地真係已經全了解,吸收並懂運用?k3只是5-6歲人仔,點解會進化成我地年代既小二、三程度?
...

yes
唔需要操,大量閱讀好有幫助

pekovian 發表於 19-6-7 21:55
yes
唔需要操,大量閱讀好有幫助
同意,唔使逼,如果喜歡閱讀,效果好 amazing!逼就唔好了!

honeymelonkids 發表於 19-6-7 21:37
佢地真係已經全了解,吸收並懂運用?k3只是5-6歲人仔,點解會進化成我地年代既小二、三程度?
...

Flyers既題目,當年我小三做都未必識,我間小學英文真係麻麻地。

原來內地英文依家都進化的好緊要,剛剛見到有小朋友7歲,一年級考咗FCE

pekovian 發表於 19-6-7 13:09

都係,K3 flyers滿盾已是常態,就黎考KET會變成norm:thinki ...

但係中文又有幾多個超班呢? 其實可能讀好中文仲容易突圍

心急媽媽xxx 發表於 19-6-7 22:28
中文好難
英文識phonics 就自動波

b3410 發表於 19-6-7 22:21
原來內地英文依家都進化的好緊要,剛剛見到有小朋友7歲,一年級考咗FCE ...
甘恐怖!
Flyers then Ket, then Pet, 咁快FCE?

心急媽媽xxx 發表於 19-6-7 22:28

我唔係賣花讚花香,我女中文都好掂
認字、理解、寫作能力都好強,功課作文閒閒地一兩頁(每頁80格),唔識寫既字佢會記得邊本圖書見過自己去搵返黎照住寫,老師都讚佢中文勁!
又係唔洗刻意做,靠閱讀!

pekovian 發表於 19-6-7 22:45
認字、理解、寫作能力都好強,功課作文閒閒地一兩頁(每頁80格 ...

但係市場上無認證考試嘛,研究過頂多有幾個公開認字比賽,普通話考試。考小都無邊間有考教深既中文,至多問普通話。小學有幾重視,可見一斑

心急媽媽xxx 發表於 19-6-7 23:03
但係市場上無認證考試嘛,研究過頂多有幾個公開認字比賽,普通話考試。考小都無邊間有考教深既中文,至多 ...

係呀,中文唔似英文咁可以去考試知道水平,直私考既中文都唔深,所以幼稚園無乜人會谷中文。
但我覺得中文好值得亦好應該學好佢,我自己讀中文&英文文學,覺得中文有意蘊好多。如果將來係考DSE,更加要從小打好中文底子,唔好重英輕中。

pekovian 發表於 19-6-7 23:10
係呀,中文唔似英文咁可以去考試知道水平,直私考既中文都唔深,所以幼稚園無乜人會谷中文。
但我覺得中文 ...

在眾多重英輕中的情況下,我都嘗試加強中文,一般小一閱讀理解無大問題,多學成語典故。英文方面,個人覺得上小一的話,有mover都已經可以應付。有時間可以加強普通話,甚至拼音方面和四聲技巧。

pekovian 發表於 19-6-7 22:45
認字、理解、寫作能力都好強,功課作文閒閒地一兩頁(每頁80格 ...

真係好好!請問你囡重有無外補中英文?

pekovian 發表於 19-6-7 20:26
你明白我講咩。

我記得三四年前阿女未入學,聽到d人K3考Movers,我去望下d卷,心諗係唔係真 ...
咁誇張?你地係九龍塘私幼定係好多分店果間?

心急媽媽xxx 發表於 19-6-7 23:18
在眾多重英輕中的情況下,我都嘗試加強中文,一般小一閱讀理解無大問題,多學成語典故。英文方面,個人覺 ...

英雄所見略同,多謝建議!我都想佢地學好普通話,K1開始外補(我教唔到),都叫有些少成效,應該學緊四聲、聲母韻母,不過我真係少跟,都要開始跟下先

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

honeymelonkids 發表於 19-6-7 23:30
真係好好!請問你囡重有無外補中英文?

無補中文,有補英文,再配合大量閱讀。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-6-7 23:55
多説比多寫最好,肯定認字及分辨中文結構都快些,最好多參與朗誦,一來可提高多説語境,二來更可提高自信 ...
妳女兒在瑪記讀成點呀?

jli008 發表於 19-6-7 23:44
説得好,正确。小女也是這樣過了六年小学快樂學習。

太好啦!家長有方向、有遠見,小朋友學習自然如魚得水!
希望我女都可以好似你女咁愉快學習,keep住那份追求知識既熱忱!