用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔嗎?放棄直私入官津
樓主: HL1024
go

後悔嗎?放棄直私入官津  

回覆樓主:

我反而係放棄自行一線津校入直資。。家有老二, 都爭扎好耐,好驚揀錯

絕對無悔,勁鍾意間津校,仲可以益埋細佬。雖然課程較淺(暫時),esp 數學我仔比較超前所以有時搞搞震,但數學老師唔使我仔企走廊,叫佢幫手教同埋自己帶自己程度嘅數嚟做,係唔可以跳級/跳科啫。

dragonhorse 發表於 19-5-29 18:10
有私小後,都放棄左福小,津pm你(emoji)

可唔可以話埋比我知邊間津小?

HL1024 發表於 19-5-28 14:22
想請教過來人!
你有否後悔放棄直私入官津?師資是否足夠?功課壓力是否很大?小朋友開心嗎?
如果再揀你會 ...
其實反過嚟: 入了直資/私立學校而放棄官津學校, 一樣有人會後悔

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-30 08:56
其實反過嚟: 入了直資/私立學校而放棄官津學校, 一樣有人會後悔
总係隔離阿婆飯香

回覆樓主:

放棄了一線直私入津小,非常後悔

除左DB, 我當時無諗過讀直私. (純粹個人問題, 無參考價值)

tiffany168168 發表於 19-5-30 08:10
絕對無悔,勁鍾意間津校,仲可以益埋細佬。雖然課程較淺(暫時),esp 數學我仔比較超前所以有時搞搞震,但 ...

回覆樓主

其實好視乎邊間直私同邊間官津,大家開名講先可以有多啲比較。另外,又要睇返本身家庭教育理念、可提供支援、小朋友性格、甚至際遇運氣(同一間學校一定會有好老師/hea嘅老師,爭在比例多少)

shevachevy    發表於 19-5-30 10:44

dragonhorse 發表於 19-5-29 17:14
放棄左(3私1直),揀左一線津校,因有個細跟後,但後悔中...

點解未開始讀就後悔呢?可否分享原因?

aoc404 發表於 19-5-30 13:06
點解未開始讀就後悔呢?可否分享原因?

係2018年入讀一年級,已經讀左九個月了。都有好多家長pm我問我原因,我一次過答一答啦其實我小朋友間津小係一間好學校,但每個家庭嘅要求都有所不同,小朋友本身讀私幼,喺普,英語境浸左4年,成效都幾好,但升入津小後,普每星期得一堂,英net每星期兩堂,發覺小朋友語言方面好似冇乜進步。撇除左語境,其它方面我相信同直,私相差吾會太大,不過遇到什麼老師&班主任都好重要,同一間學校吾同老師,學生都會有吾同反應。我小朋友話班主任好惡,所以,如果俾我再揀過,我會揀返私。

放棄3私1直,選擇官津,讀的很開心,校長 班主任和老師都好好人,同學關係融洽,唯一擔心就是功課太少。

回覆樓主:

放棄女津校入直。囡讀得開心,鍾意上學。她性格陽光跳脫,不喜抄寫,幼稚園老師也建議活動教學較合適。

我同小曳人一樣,由一線私校轉去一線津校,可以帶埋細妹、上中學有保證。未讀過兩間學校嘅就唔好諗後唔後悔啦,根本預計唔到適應程度。

小曳人    發表於 19-5-30 16:54

sugarbun 發表於 19-5-30 09:54
放棄了一線直私入津小,非常後悔
可以講多少少嗎?

回覆 Lingfung813 的帖子

請問邊間私小咁好?

L+H 發表於 19-5-30 15:31
可以講多少少嗎?

有d期望落差,津小不似預期,課程遠比原本間私小淺. 大果個剛攪完升中,感覺直屬中學保障唔夠原本間私小大

當年放棄私小入一缐津校,沒有後悔,好慶幸小朋友搵啱合適的學校

Zoesk2 發表於 19-5-30 20:37
當年放棄私小入一缐津校,沒有後悔,好慶幸小朋友搵啱合適的學校
MCS of course no regret.
個個吾係入天神就 mcs😅