用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 關於Adhd 配藥
go

[過動] 關於Adhd 配藥

小兒睇開聯合精神科,食開m字頭藥,原本昨天覆診,今早接到姑娘電話才知忘記了覆診,比佐8月先再覆診,但d藥就快吃完,姑娘話已full, 冇得再藥早,話如急要自己去睇私家或急症取藥,請問有冇人試著?可邊度配藥?

上網找一位私家精神科醫生,打電話預約,到診時帶整確診證明,吃藥紀錄,醫生便會根據小朋友的狀況開藥。

雪晴25 發表於 19-5-28 13:51
小兒睇開聯合精神科,食開m字頭藥,原本昨天覆診,今早接到姑娘電話才知忘記了覆診,比佐8月先再覆診,但d ...

Methylphenidate?
即係 Ritalin 10mg / Ritalin LA / Concerta?

最快捷嘅方法就係睇私家精神科醫生
但係要問清楚佢有冇呢一款藥
同埋第一次睇(新症) 真係未必會開隻藥畀你,
你有藥單,食開藥,都未必會開

如果小朋友係食 Ritalin 10mg
政府醫院用的是 JM 藥廠
但私家醫生用的會是 Novartis 藥廠
( 有機會唔會用 JM 藥廠的)

另一個方法是去睇門診 (輪街症)
但係亦都要睇嗰間門診有冇呢一款藥
你可以打電話請姑娘 check check 先
無謂白行一趟

回覆樓主

係吖! 去私家配藥便可以了!

回覆 JanetCMC 的帖子

想請教下唔同藥廠開的藥效力是否不同?我小朋友都睇緊聯合精神科,食緊Ritalin LA但效用好像不大,補習老師話冇效添,同埋這藥持續唔到8小時咁耐,但醫生又話未能加藥因體重唔夠,考慮想睇私家精神科,請問有冇介紹。

回覆樓主:

打返去同姑娘講冇晒藥,佢應該會處理

PurinBB 發表於 19-5-31 07:49

想請教下唔同藥廠開的藥效力是否不同?我小朋友都睇緊聯合精神科,食緊Ritalin LA但 ...

Ritalin LA 呢隻藥仲未過30年專利權
所以政府同私家都係用緊正廠藥
呢個情況有機會係藥量唔夠
或者藥物唔適合你小朋友

我有啲小學生的case
家長反映連六個鐘都維持唔到

至於精神科醫生
我都冇乜可以介紹
只係有部分醫生係集中醫治adhd的小朋友
因為見得多case
所以比較有權威同有經驗

我之前都有問過醫生,佢話S和C字頭藥唔啱我小朋友食,所以由食藥開始,都是食Ritalin 4小時或8小時,長效真係維持唔到8小時,藥量方面可能今個月覆診再問問醫生。
如有可以PM治療ADHD小朋友的私家醫生給我嗎?

PurinBB 發表於 19-6-3 08:28

我之前都有問過醫生,佢話S和C字頭藥唔啱我小朋友食,所以由食藥開始,都是食Ritali ...

試下轉concerta, (政府可以免費開的,同醫生講8小時的藥效果唔好)

回覆 tcbobo 的帖子

剛覆診問了醫生,都係繼續開Ritalin,請問Concerta這藥所有adha都適合嗎?

PurinBB 發表於 19-6-20 10:39

剛覆診問了醫生,都係繼續開Ritalin,請問Concerta這藥所有adha都適合嗎? ...

兩隻藥的成份一樣,只是釋放的方法有所不同。C的釋放方式較為先進,成本亦比較高,很多朋友都話C效果比R LA 好。

請問C字是否政府沒有得開,之前問過醫生佢話只有R字藥

政府有的,係你個醫生唔肯開

政府專開平藥,  R係平
而C 藥應有12小時效力

回覆樓主:

concerta 政府是有的,
$15/隻(正常價)
但是越高的劑量 (36mg, 54mg)
會愈近 expiry date

某 cluster 試過有間大院
沒有足夠藥量
要求家長在一個月後再來取藥

謝謝你,下次覆診時再向醫生了解下

回覆樓主:

請問你們私家是幾耐需要覆診。我仔醫生是要3個月必需覆診先可配藥。睇私家咁貴,覆診又要另外俾錢先拎到葯,負擔好重。政府更要2年後先排到!