用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中世界歷史課外書
樓主: IloveJJ
go

初中世界歷史課外書 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-5-28 14:20
我唔知咩叫紅學既書喎!我剩係覺得,學校考世界歷史,佢如果睇完教科書,又睇多啲課外書,應該點都會加深認 ...

人文科學同社會科學,正如毛子水喺<青年和科學>中所言,見人見智,莫衷一是。睇課外書幾時都係好,但越識得多,有啲人有自己意見,越難甘於背標準答案,我女中文科就係咁 所以多閱讀會令人有料,未必一定成績好。

IloveJJ 發表於 19-5-28 15:35
我都係目標為本架,咁你介紹邊啲係跟課程既課外書俾我啦!

咁你等我注咗冊,有書單先再討論喔

YolandaTam 發表於 19-5-28 14:39
人文科學同社會科學,正如毛子水喺中所言,見人見智,莫衷一是。睇課外書幾時都係好,但越識得多,有啲人 ...

所以我想阿女睇多D non-fiction。始終年青人唔應該睇太多紅樓夢、西廂記,要多D關心個世界,唔好咁離地。

IloveJJ 發表於 19-5-28 15:36
我以為小學先係咁添!仲安慰我仔,中學就可以自由啲咁發表。
不是的初中如果老師開明尚可由你自由發揮一上高中老師為了要讓你適公開試改卷手法無也要貼近公開試標準要求的了可理公開試是要跟Model Answerpoints才比分的答得好或長但唔中points是無濟於事阿囝都是個種隨心答己所好之人我要常常提醒他。

IloveJJ 發表於 19-5-28 15:36
我以為小學先係咁添!仲安慰我仔,中學就可以自由啲咁發表。

相對係自由D,但都要睇marking scheme點攞分

YanKanMom 發表於 19-5-28 15:46
不是的,初中如果老師開明尚可由你自由發揮,一上高中老師為了要讓你適應公開試,改卷手法無奈也要貼近公開 ...

唯有安慰阿仔阿女們,上到大學,就真係自由了

YanKanMom    發表於 19-5-28 15:49

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:13
有咩世界歷史課外書,適合初中生呢?目標是擴濶學科以外既知識,增潤作用。中英文皆可。
...

呀女以前睇唔明D教科書,會叫我解俾佢聽,有時我會響YouTube 「翰林國中歷史」搵D短片佢睇先,翰林係台灣教科書出版社,D片係配合返佢哋教科書內容,唔係全部都啱香港課程,但世界史部份就差不多,所以你要先揀D啱嘅影片!雖然係講國語,不過D片好短,又係卡通片,佢對段歷史有個印象,之後再睇返自己英文課本就容易接收了,不過唔識嗰D字都係要查字典

https://youtu.be/BOzfJL8wEmE

初中世史書內容通常講得好皮毛,分分鐘課外書講得仲深入不過,老老實實,小朋友上到初中,唔知仲有冇時間或心機睇課外書
8-)

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:13
有咩世界歷史課外書,適合初中生呢?目標是擴濶學科以外既知識,增潤作用。中英文皆可。
...

我大仔對歷史(特別是西史)有濃厚興趣,升中後西史成績亦好突出。我唔係想向人炫耀咩嘢,只係因應你發問講兩句。
佢無乜買課外書,但就經常上網閱讀同西史有關嘅嘢,相信對佢西史成績好有莫大關係。我覺得就興趣大於一切。

YolandaTam 發表於 19-5-28 14:39
人文科學同社會科學,正如毛子水喺中所言,見人見智,莫衷一是。睇課外書幾時都係好,但越識得多,有啲人 ...
當你小朋友再讀多啲既時候就會去到另一層次,靈活地遊走於自己既見解同標準答案之間,到時成績就會好。

rulerL 發表於 19-5-28 19:12
我大仔對歷史(特別是西史)有濃厚興趣,升中後西史成績亦好突出。我唔係想向人炫耀咩嘢,只係因應你發問 ...
我都覺得歷史係興趣大於一切既科目,我小朋友係喺小學時睇 BBC 既 horrible histories 而對歷史有興趣。

王家爸爸 發表於 19-6-1 17:05
當你小朋友再讀多啲既時候就會去到另一層次,靈活地遊走於自己既見解同標準答案之間,到時成績就會好。 ...

佢好搞笑,中西史好好,中英文就......

王家爸爸 發表於 19-6-1 17:13
我都覺得歷史係興趣大於一切既科目,我小朋友係喺小學時睇 BBC 既 horrible histories 而對歷史有興趣。 ...
try blackadder, another bbc classic

MrBeast 發表於 19-6-2 07:59
try blackadder, another bbc classic
Blackadder好好睇,不過只可以當戲劇睇,同歷史關係唔大。
‹ 上一主題|下一主題