用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 遵理係咪好唔好?
go

遵理係咪好唔好? [複製鏈接]

突然個仔話轉校...唉..
   1    0    0    0
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-5-28 09:32
印象中,DSE考得唔好,又唔想自修,佢哋係唔錯既選擇,但係轉校就好睇小朋友點解想咁做。背後既原因係嘜。

醒目開學勳章

Macusmama 發表於 19-5-28 09:32

有時係人夾人,及唔係所有好嘅補習老師也在遵x。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

王家爸爸 發表於 19-5-31 09:39
印象中,DSE考得唔好,又唔想自修,佢哋係唔錯既選擇,但係轉校就好睇小朋友點解想咁做。背後既原因係嘜。 ...
考得好唔好,唔緊要,最緊要佢升左上中六,佢再去讀VTC再升...有左DIPLOMA,咁佢有機會去外國再讀FOUNDATION,之後再上...
佢想去遵理係因為MO 式有D似大學...你有修個科就要上個堂,無的話就可以回家了..

Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-6-5 09:12
考得好唔好,唔緊要,最緊要佢升左上中六,佢再去讀VTC再升...有左DIPLOMA,咁佢有機會去外國再讀FOUNDATION,之 ...

想走堂?眼見現時高中課堂除了PE 課外,全部都係必修堂。
如果常常都有空課,那麼每科的學習時數又是否足夠呢?

Macusmama 發表於 19-6-5 09:12
考得好唔好,唔緊要,最緊要佢升左上中六,佢再去讀VTC再升...有左DIPLOMA,咁佢有機會去外國再讀FOUNDATION,之 ...
讀完中六,再去讀VTC文憑,然後再讀Year Zero,似乎條路太灣,多花咗三年。如果小朋友唔適應香港既教育制度,點解唔索性去英國讀GCE?

王家爸爸 發表於 19-6-5 12:26
讀完中六,再去讀VTC文憑,然後再讀Year Zero,似乎條路太灣,多花咗三年。如果小朋友唔適應香港既教育制度 ...
那應點呢?
Macus Ma Ma

王家爸爸 發表於 19-6-5 12:26
讀完中六,再去讀VTC文憑,然後再讀Year Zero,似乎條路太灣,多花咗三年。如果小朋友唔適應香港既教育制度 ...
一下完了F.6,去讀IVE
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-6-5 16:19
那應點呢?
我假設你小朋友既問題係中文唔掂。如果係,咁小朋友「捱」唔「捱」到完成中五?如果得既話,完成中五睇到時既實際情況,有信心考DSE既話,試埋佢。無既話,直接轉去 sixth form college 讀兩年,然後考 A-Level。A-Level 掂既話,直接讀大學,唔掂既話再諗Year Zero。

王家爸爸 發表於 19-6-5 17:18
我假設你小朋友既問題係中文唔掂。如果係,咁小朋友「捱」唔「捱」到完成中五?如果得既話,完成中五睇到時 ...
無既話,直接轉去 sixth form college 讀兩年===係咩意思?唔太明...SORRY
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 19-6-12 09:34
無既話,直接轉去 sixth form college 讀兩年===係咩意思?唔太明...SORRY
讀到中五之後,報英國既 sixth form college,即係我哋以前既中六、中七(Lower Sixth 同 Upper Sixth)。

Macusmama 發表於 19-6-12 09:34
再唔係就早啲讀英國中學,喺嗰邊考埋 GCSE,然後睇成績再諗讀唔讀預科。

王家爸爸 發表於 19-6-12 09:53
讀到中五之後,報英國既 sixth form college,即係我哋以前既中六、中七(Lower Sixth 同 Upper Sixth)。 ...
佢話中六完了,入毅進要3分,讀個DIPLOMA,由佢了...UK太貴了...咁我令願遲些比佢去MELBOURNE
Macus Ma Ma

王家爸爸 發表於 19-6-5 17:18
我假設你小朋友既問題係中文唔掂。如果係,咁小朋友「捱」唔「捱」到完成中五?如果得既話,完成中五睇到時 ...
香港有無sixth form college?

enidchiu 發表於 19-6-19 14:27
香港有無sixth form college?

Po Leung Kuk Vicwood K.T.Chong Sixth Form College(保良局莊啟程預科書院):http://www.sfc-plk.edu.hk/

王家爸爸 發表於 19-6-19 15:31
Po Leung Kuk Vicwood K.T.Chong Sixth Form College(保良局莊啟程預科書院):http://www.sfc-plk.edu.hk ...

請問莊預係咪考GCEAL,還是DSE
‹ 上一主題|下一主題