用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 諗住報HKIS,各位有無資料提供
樓主: missusobb
go

諗住報HKIS,各位有無資料提供 [複製鏈接]

SISian 發表於 19-6-8 07:14

人人都有機會,只不過每間學校揀學生都有自己一套-合眼緣:dad ...

請問你朋友個小朋友人德x 係咪 k1入?有無外國passport? Home language 係咪英文?唔好意思離一離題

Iloveu520 發表於 19-6-8 13:27
請問你朋友個小朋友人德x 係咪 k1入?有無外國passport? Home language 係咪英文?唔好意思離一離題
...

佢小一入學,加拿大passport,屋企用港式英文

當年佢考左起碼五間以上,得德X收,佢阿爸都覺得意外,所以真係各花入各眼

SISian 發表於 19-6-8 17:21
佢小一入學,加拿大passport,屋企用港式英文

當年佢考左起碼五間以上,得德X收,佢阿爸都覺得意外 ...

回覆樓主:

呢個世界,從來都係入到就容易,唔得就難lor。幾年前,有個鄰居佢個女英文麻麻,同埋好静唔理人。佢問我一間熱門的IS,我多口話難ga,勸佢報多幾間。點知人地考到無難度,搞到好似我睇低佢女添

乜要debenture 架咩?我地百無都入左,以我所知其他同學都冇買debenture.我覺得最緊要係小朋友的表現,及英語水平。hkis喜歡獨立思考及well behaved 小朋友。不如花時間及資源培養孩子作準備

回覆 莫失莫忘 的帖子

哈⋯我終於出現!我想考,但知道個債卷價錢同要喺pool等之後!
就諗多咗無報!
機緣巧合之下報咗另外一間個女考完收咗準備入學喇!

missusobb 發表於 19-6-27 18:58
回覆 莫失莫忘 的帖子

哈⋯我終於出現!我想考,但知道個債卷價錢同要喺pool等之後!

pm左你,如果唔介意希望可以賜教

missusobb 發表於 19-6-27 18:58
回覆 莫失莫忘 的帖子

其實HKIS 唔一定要買債卷,不過學費加levy成23萬一年起,好貴呀。
CIS 都一様成23萬,呢D講緊小學咋,去到中學成28萬添。
咁GSIS 真係「好抵」,15萬一年起冇levy,中學唔過20萬,不過要買50萬refundable debenture.唔怪得個朋友話GSIS好down to earth
‹ 上一主題|下一主題