用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應唔應該為小一入學而讀私幼?
go

應唔應該為小一入學而讀私幼? [複製鏈接]

女兒3.5歲,讀全日制卷幼。我其實想佢讀卷校,因為我覺得中文仲難過學英文,所以覺得越多學習上的中文語境,對學中文製造更多有利條件。
至於英文,女兒一星期有2日monkey tree, 我自己和先生也可專業地教英文,經常伴讀,在家也有語境,所以女兒現在也可以用英語完整句子表達。(當然不及用中文表達好)
我自己也是十分熱衷教她的。
將來也有意考直私,但好多成功例子也是和名幼、私幼有關。
現在有意請教各位:

1. 我想問各位有無聽過出自卷校(免費教育), 考上熱門直私小或成功叩熱門學校的成功例子?

2. 考直私小和叩門時,學校會否因不是私幼而不接見呢?(特別係叩門,是否專見學術勁的名幼呢?)
   3    0    0    0

回覆樓主:

1)一定有,只係比例上嘅問題。

2)叩門時,某D學校會對某D幼稚園生有偏好,私幼都要視乎係邊間。直私就報得名交得錢都要俾你in,收唔收就另一回事

我囡讀卷幼,但較內向,都有私直offer。而家讀緊直資英小,囡身邊同學比例上係多私幼畢業生,但我相信父母栽培佔了重要的一環。

直私收生相信係睇面試表現多。

greatdadckh 發表於 19-5-26 17:32
女兒3.5歲,讀全日制卷幼。我其實想佢讀卷校,因為我覺得中文仲難過學英文,所以覺得越多學習上的中文語境 ...

考直私,但好多成功例子也是和名幼、私幼有關 - 其實您已經提到了重點。

如果有心考直私,建議還是讀私幼較好。

fishball_cream 發表於 19-5-26 17:47
我囡讀卷幼,但較內向,都有私直offer。而家讀緊直資英小,囡身邊同學比例上係多私幼畢業生,但我相信父母 ...

我女兒也是內向的(emoji)
聽說卷幼程度較淺,請問你女兒可以適應直資英小(而大部分同學來自私幼)的課程嗎?

回覆樓主

Btw, 卷幼嘅中文語境比私幼好呢個邏輯有D問題。

目標直私,都係私幼好,有名氣,如果入到間龍煩少D。

利申: 學券幼入直私

greatdadckh 發表於 19-5-26 17:59
我女兒也是內向的(emoji)
聽說卷幼程度較淺,請問你女兒可以適應直資英小(而大部分同學來自私幼)的課程嗎? ...
無問題呀,她喜愛英文,小一暫時成績中上,但坦白說我們父母也出了不少力,自小每天伴讀,學術從沒外補,我自己跟的。

回覆樓主:

直/私收生主要看面試表現。

私幼, 學卷幼都有机會考到直/私小, 只是比例上, 私幼生會較多。

我覺得應該, 不過你既情況可以唔洗

回覆 greatdadckh 的帖子

其實以你的條件 , 應該讀讀全日制卷幼就可以 , 因為中文的確係難過英文好多好多....!!
因為 , 起碼小朋友的自理同自律能力會好D , 好弘家長話考小學 , 係睇小朋友表現的 , 培養小朋友有自信同肯嘗試係好緊要...!!  

咁睇你讀咩券幼,有d券幼好淺好廢,只係託兒所,搞到我自己要跟番中文数学,英文同普通话自然唔掂,我又要跟,揾外補堂,用的$同私幼差不多,又另外用上大量時間,辛苦死我。樓主有要求,就揾間深的券幼。

monodad 發表於 19-5-26 18:23
Btw, 卷幼嘅中文語境比私幼好呢個邏輯有D問題。

同意
私幼中文唔一定淺過卷幼架
(甚至乎出名嗰d私幼仲深過卷幼都唔出奇)
呢樣樓主要做多d深入了解

講返正題
如果有心入直私
我都認為樓主應該為小朋友報私幼
始終學校嘅課程設計同自己家長自家安排嘅都唔同

我仔九龍塘私幼
去到k3真係教得深
學卷幼稚園的小朋友原來真係冇教咁深

不過,我地in 三私其中一間,都只係考單數加減數。我覺得除了學術,反而更選擇適合學校"氣質"和"style"的學生。

叩門時係咪要做卷的?我知道私幼操寫字較多

身邊的確有朋友讀券幼而滿手直私甚至神校offer,但小朋友資質好而父母功力深厚。

有要求有能力,揀私幼,課程設計、家長配合、學生能力、考小支援都同券幼有分別。(著名龍券另計)

仲有,唔見得券幼中文語境會好過私幼,LH、KV既中文語境同課程一d都唔淺!

醒目開學勳章 貢獻勳章

中英文水平,我相信大多數情況下,私幼會教得深d

至於小學收生比例問題,其實好簡單,願意俾多d錢响教育上嘅家長,大多都會俾孩子讀私幼,再教直私小學,所以自然直私收得多私幼學生啦!根本連申請表都係大多來自私幼!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題