用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 求高主教小學家長分享
go

求高主教小學家長分享

各位高主教家長, 因為我仔高主教幼稚園有offer,  想問下大家關於高主教小學:

1 我睇過高主教小一的英文試卷超級深, 請問多數同學分數是幾多分 ? 70? 多人不合格嗎?
考到咁深, 如果考到低分, 咪好打繫自信心?
係咪高幼上的, 多數應付到呢?

2 學校除了讀書, 多唔多方面比男仔發揮 ?
   例如 朗誦, 運動 , Step?

3 有冇兩轉校車接課外活動?

4 鼓勵參加課外活動?
  我見有些男仔星期六回校參加童軍

5 整體來說, 高主教同男同學整體裁陪是否不錯呢 ?

我小朋友現讀高小小一, 其實我自己覺得中, 英, 數都係深, 尤其中文....... 數學就又中又英.. 唔係咁易識應... 好在我小朋友英文底子好, 英文係無問題, 係中文真係要出去補,中文閱讀理解係好深... 我唔知有幾多同學仔係睇得明白.... 書本會教快半年, 其實課本唔係太深, 學校會比大量自制work sheet, 係好深, 一定唔止快半年, 我自覺得快成年都有....

高小的小朋友品德就好好, 有禮貌, 佢地會自己睇大量圖書(學校要求每日帶圖書在校睇), 呢個係我好欣賞的, 陪養到小朋友在家都會自己攞書出黎睇

如果你小朋友入高小, 最好打好底子, 否則係追得辛苦

聽你講,課程都好深下,如果高幼上,是否普遍跟到?
學生是否平均考90以上呀?
D小朋友大唔大壓力呢?

你意思是中文快一年,還是英文?

回覆 hopikka 的帖子

聽你講,課程都好深下,如果高幼上,是否普遍跟到?要睇個小朋友本身, 大部份都跟到, 因為出去補習

學生是否平均考90以上呀?真係唔清楚, 因為無問人.... SORRY... 但自覺中文取90分係唔易
D小朋友大唔大壓力呢?----我自己覺得我小朋友唔大壓力... 係我做家長的有壓力...

你意思是中文快一年,還是英文?我覺得中文, 用字深

回覆 BBBBernice 的帖子

補充... 以上都只係我自己個人感想, 不代表所有家長, 不喜勿插
高幼上的同學仔一定優勝的, 易跟D
高小一的功課量唔多, 老師在堂上會教小朋友做, 中文抄寫唔多, 通常詞語9個10個, 每個只抄3次
每星期有兩堂連堂活動課 (項目要抽籤), 仲有D係放學後的, 多數係樂團, 男女童軍等等.. 唔記得咁多..SORRY

英、數、常平均分9X 以上, 中文低啲大約8X

英文常識.
中文教數,考埋英數, 夾雜出題

hopikka 發表於 19-5-26 16:44
各位高主教家長, 因為我仔高主教幼稚園有offer,  想問下大家關於高主教小學:

1 我睇過高主教小一的英文 ...

高幼上的,戎悟子應打得好,若平時有閱讀的習慣更好。仔仔高小小三,比家姐的女私校,偏重考能力少背誦,所以語文基礎要強,除了補習,閱讀作用很大。仔仔平時愛看英文書,不用補習,都可以取A. 但不愛看中文書,中文,唉,要補一補。朋友仔仔讀小一,他說語文科的確深了,但多謝高幼老師替小朋友在幼稚園階段替小朋友的語文水平打好基礎。

學校有第二轉校車接課外活動,由此可見學校十分鼓勵同學參加課外活動。音樂、體育、制服團隊,數得出都有,還有資優課程,我仔就入了話劇隊,還有童軍及樂團,校園生活多姿多彩!每年還有家教會舉辦的學藝比賽,鼓勵同學在朗誦、繪畫、書法及音樂發揮所長。

HauMiranda 發表於 19-6-3 10:51
高幼上的,戎悟子應打得好,若平時有閱讀的習慣更好。仔仔高小小三,比家姐的女私校,偏重考能力少背誦, ...

打錯字:高幼生底子應打得好

我有樣野諗唔明
高幼, 高小中英文能力咁勁, 為何高主教中學 DSE成績卻背道而馳, 你看看這條 link , 上本地大學Degree得52% , 英文4* 得46%, 比起很多名校, 確實一般,
知唔知高小升中, 最勁的學生大概有多少流去更好的學校, 有冇30人?學校網址沒有公佈升中去那些學校的數字

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/116

我諗好多之前相關既post你冇追開,好多前輩都有分析高記既情況。
高記位處既位置好尷尬,有spcc、spb、有其他勁女校起附近,佢地定位都好困難,一直做津校,做囝果邊唔夠sjc、spb、spcc爭,女又少,大部分叻女上哂女校。

其二,出生率問題,由於考dse果幾年出生低,加上唔夠人爭叻仔,起呢個情況下,大部分band 2生「look」入高記,仲要仔多,大家都知,起現今教育制度下,女既著數好多,因重文輕理,咁可以初步解釋到你提出既情況。

另外,由2010年起,高記中小幼接半龍,變相由幼稚園起可以揀入,質素比以前有保證,所以要睇高記有冇增值,要睇多幾年。我都係觀中.....

有, 唔止30

原來係咁, 多謝各位前輩的賜教。

hopikka 發表於 19-6-3 11:27
我有樣野諗唔明
高幼, 高小中英文能力咁勁, 為何高主教中學 DSE成績卻背道而馳, 你看看這條 link , 上 ...

其實不只高主教中學,我聽人講華仁成績都差左。我估dse對重語文,對男仔冇咁着數。

回覆 mingwing5 的帖子

華小搬返去14net,應該係龍頭,生源又好啲,我估應該若干年後,會從返一哥地位。最吸引始終係小學部唔駛交學費。

PTL_L 發表於 19-6-3 15:25

我諗好多之前相關既post你冇追開,好多前輩都有分析高記既情況。
希望係咁,高小的老師是不錯的。

回覆 vincenthocs 的帖子

校長都好好,願意接受家長意見

Wongsiukeung 發表於 19-5-31 16:39
英、數、常平均分9X 以上, 中文低啲大約8X

英文常識.

平均70-80,分數并不高

當年呀仔平均分91或2左右,班考第10,通常科科都有9字頭, 考第1的平均分可去到98+, 7字頭的分數應該考班尾

Silverhawk 發表於 19-7-3 21:24
當年呀仔平均分91或2左右,班考第10,通常科科都有9字頭, 考第1的平均分可去到98+, 7字頭的分數應該考班 ...

而家不是這樣啦.而且要看下試卷深不深.

hopikka 發表於 19-6-3 11:27
我有樣野諗唔明
高幼, 高小中英文能力咁勁, 為何高主教中學 DSE成績卻背道而馳, 你看看這條 link , 上 ...

今年升中大约走咗35個左右,有去SPCC, QC,DBS, SPB, Yingwa, SSGC, Truelight等。學校收返81個。派到第一志愿達87%,大家努力啦!