用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
樓主: mypineapple
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 19-5-28 17:22
我地有教,要做小組研習,要考,人人都無接觸戲曲,非常公平

無話公唔公平既,我哋有同學學聲樂,咁佢考唱歌夠唔公平啦。學長笛既吹牧童笛都好D啦

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:23
咁認真

我覺得系因為無人識,老師教完考,公平d

NICOLE123 發表於 19-5-28 10:23
回覆 little_yolky 的帖子

我地唔會大多數人A的
原來咁多人A我仔之前C,唔係好蝕底
今次呈分如果繼續C,真係幾十名咁跌出去。。。。。。

la5711 發表於 19-5-28 07:19
計級4級時,有無用呈分比例? 我囝學校有兩個名次,學校名次和呈分名次,計分不同,例如學校名次數學乘1,但 ...

我仔小學一樣有兩個名次,一個係四科平均分名次,一個係輸入電腦模擬呈分後名次。
可能因能試卷不算太深(新校長改善中),所以同學們D分咬得好貼近,特別係band1A尾/B/C個班,所以往往呈分分別於視音當中。
起初聽仔講 班中朋友,平均分級名次5~10,而呈分名次30~35,我也不太相信。後來朋友仔家長直接找我傾偈時,我才知道事實如此。

不過再仔细問我仔時,才發覺朋友仔係视藝災難性失分+音樂中下游⇒才會有咁情況。不過之後家長正視問題,呈二呈三都無咁大距離。所以樓主也不用擔心,只要視音都認真點,就好少有災難性出現。就算視音唔掂最「多」係上落十名八名。
我相信如果係卷深的小學,差距應該會更少。

回覆 yovin 的帖子

沒錯,如果中英數常卷深,音視相對影響名次較少,但大多小學呈分試唔敢出深,所以相對音視的影響放大了。

mianyang_99 發表於 19-5-28 16:07
呈分係一科都不同少, 只要有一科成績低於average, 後果會好嚴重..............係呀. 非常認同!

我仔一上小 ...

是的。

當我知道一科/一分都 不能少之後, 為了穩陣band1,呈二我連考牧童笛 都插手。 當正校際音樂節咁去練, 考之前嗰一個禮拜, 用個拍子機 對拍子,再加少少大细聲位和感情。老師會見到學生嘅努力的!

好彩多上嚟EK請教前輩同緊貼形勢。才知道呈分試玩法。視艺加音樂已經x5、其實已經差不多等於一科x6的常識。

咁其實話時話, GS似乎比重X6是否低了些呢? GS想攞高分都好多野讀ga wor, 仲要讀唔少課外知識才有機會取100分, 就算教局認為GS相比中英數較不重要不X9, 但都應該X7佔多少少吧, 和音視拉遠少少差距吧, 以上純熟個人想法, 不喜勿插.

小乖豬 發表於 19-5-28 20:21

咁其實話時話, GS似乎比重X6是否低了些呢? GS想攞高分都好多野讀ga wor, 仲要讀唔少課 ...

我個人估計(係估計) 常識有少少似 dse嘅通識,單一試卷中 ⇒因為情境題、 課外題、 新聞題等 都未必有規範嘅答案, 只單憑老師 嘅決定 去判斷對錯 和 分多分少。所以佔x科比重較中英數低。

小乖豬 發表於 19-5-28 20:21

咁其實話時話, GS似乎比重X6是否低了些呢? GS想攞高分都好多野讀ga wor, 仲要讀唔少課 ...

我覺得音樂應該同視藝一樣比重

我好自私,希望音樂x6,x9 我仲開心

其實没話公唔公平, 一樣有人叻呢,我仔視藝一向合格邊缘,都没計,好在音樂搭救返,都唔會差好遠。

唔會! 我囡通常學科係A, 9成幾以上都係90+分, 但術科總有2-3科得B的, 我囡仲要無玩體育/ 樂器, 自行一樣入到(誇區, 所以知係自行入), 其實, 睇級名次同學科最緊要.

29XX86 發表於 19-5-28 21:15
唔會! 我囡通常學科係A, 9成幾以上都係90+分, 但術科總有2-3科得B的, 我囡仲要無玩體育/ 樂器, 自行一樣入 ...

我呢d 不學無術的,考唔到科科主科A,唯有希望視藝音樂幫補下

b3410    發表於 19-5-29 09:53

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:24
我仔視藝咪補咗,由C變A,我目標為本,暑假直接搵私人教畫考嗰兩幅,返去學校畫,個個同學話我仔畫得靚 :ha ...

啱啱睇番曬前面啲留言, 想問下你 點解你 暑假嘅時候 就知道嚟緊呈分試 考試「畫」嘅兩幅題目 而去練習呢?

因為我哋學校 唔只考畫畫⇒三次呈分中 考埋雕刻 版畫印刷、考陶瓷雕刻、考立體咭……就算只講考畫畫都年年不一樣。

yovin 發表於 19-5-28 19:56
是的。

當我知道一科/一分都 不能少之後, 為了穩陣band1,呈二我連考牧童笛 都插手。 當正校際音樂節咁 ...
X幾唔係最重要
如果某科成績只係同該科全級平均分一樣,呢科標準化後係零分

如果低於全級平均分,呢科標準化後會變為 負分 ,到時乘幾都夠攞你命。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

la5711 發表於 19-5-28 07:19
計級4級時,有無用呈分比例? 我囝學校有兩個名次,學校名次和呈分名次,計分不同,例如學校名次數學乘1,但 ...

睇番yolky話讀文科嘅媽媽唔會明……我立刻笑左,因為我都數差。

現在9十9十9十6十2十3,咁1分嘅視藝就等於三分一嘅數。視藝高分同學95、中位8O、低份65⇒ 那麼 高分嘅同學 畀低分嘅同學 多30分。
將呢3O分放喺數學度, 就等同原本100分 現在得返約96.7分, 有約3.3分嘅差距。
同樣道理 音樂再中下游,再失大數失10分,就等同數學得返约95.55。
一來一回去計數學無左約4.45分。

學校⇒卷淺+人數130以上+視音比分差別大。
如果上面嘅計法無錯 , 其他科一樣分數,而only 數有4.45分差距而跌级10~2O名的確有可能。 不過就唔知我嘅推計方法有冇錯啦?

yovin 發表於 19-5-29 01:14
睇番yolky話讀文科嘅媽媽唔會明……我立刻笑左,因為我都數差。

現在9十9十9十6十2十3,咁1分嘅視藝就等 ...

標準化後,學生成績會調整為 -4 至 4 分。

如果全級學生成績較平均,該科既分數上下限差距,可能會收窄至 -2 至 2 之間。咁萬一個科失咗手,擺 0分或 -0.1分,你估會差咗幾多呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-5-29 00:42

我一向係明白你嘅意思, 只係奇怪點解你會預知 視藝試題? 原來都係博下學校無轉題目。

不過用番你嘅例子, 只要你將音樂 視藝 當作 phy chem bi 科去睇, DSE 音樂/ 視藝5**入到大學(學位) 修讀音樂系/ 美術有關嘅學系,咁咪一樣係成績好嘅學生。

拿事先聲明, (由於學校一向係畀兩個级名次) 大仔呈一係因為音樂B左而 落咗十幾名, 當年187人考試。 所以我一個仔係畀視音拉低, 另一個仔係畀視音推高。 所以, 兩邊嘅感覺 我都有齊曬。

hkpapa852 發表於 19-5-29 01:20
標準化後,學生成績會調整為 -4 至 4 分。

如果全級學生成績較平均,該科既分數上下限差距,可能會收窄至 ...

雖然我唔明白當中, 如何運算出 真實 呈教育署嘅 分數。

不過睇你 一向嘅講法, 我只係明白當中升跌道理⇒總之不但只有拉低 、而仲有推高分數嘅情況, 所以係一來一回嘅大數。
所以 ,係唔可以 只單一去計表面嘅升或 表面嘅跌。即中文總分升10分,同英文總分升10分,標準化後係不一樣各升9O分的。
我知道即使由老師單以99923用人手計出來的預料呈分名次,與輸入電腦 模擬程式 再微調完出來的名次都會有落差。更何況,主科平均分名次與六科呈分名次根本大不同。

不過如果已經跌,仲跌完本分再跌標準化後既分,咁就大檸樂。

呢D數係咪得精算師才計得掂呢?
年前好用心機去睇你寫嘅例子,前面都明少少,但一去到條公式,我就好似見到甲骨文一樣,唉……

點解阿媽可以生得我計數咁蠢?

‹ 上一主題|下一主題