用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
樓主: mypineapple
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:33
所以間間唔同,不能一概而論。你哋個個鬆手,唔補都無所謂 。我哋唔係,有人90,有人75(我仔),唔補就大影 ...

咁咪一樣,阿女95,同學80。比例係一樣既。不過我哋俾心機,就點無天份都有85。心機係睇到既。同學唔小心,D墨化咗,搞到張畫花面貓咁,所以得80。好慘。

講起視藝, 我覺得都唔好話無得補,
我小朋友小四升小五暑假前, 畫畫都係一般般, 但升小五暑假,
幫佢報左個畫班, 小五開始, 佢視藝就越黎越高分, 仲成日比老師贊,
小朋友話我知, 畫班老師教左佢好多技巧, 以前佢畫水彩畫會一趴野, 顏色又油得唔均勻, 現在真係好了很多, 如果有心係視藝搶分, 我覺得都係要花點心機, 比小朋友去學畫畫。

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:24
我仔視藝咪補咗,由C變A,我目標為本,暑假直接搵私人教畫考嗰兩幅,返去學校畫,個個同學話我仔畫得靚 :ha ...

請問私教可邊到揾?樓下D畫班真係冇咩用

IloveJJ 發表於 19-5-28 13:24
你唔明男仔手作可以幾差,唔識又唔熟,就點都唔會畫得「有心機」
...

男仔D畫真係可以好恐怖, 只有女既係難明D  

IloveJJ 發表於 19-5-28 13:24
你唔明男仔手作可以幾差,唔識又唔熟,就點都唔會畫得「有心機」
...

我係唔明,因為我係可以用把cutter雕通花既人嚟

zenobiawong 發表於 19-5-28 12:22
講起視藝, 我覺得都唔好話無得補,
我小朋友小四升小五暑假前, 畫畫都係一般般, 但升小五暑假,
幫佢報左個 ...

我寧願花(emoji)去補下數⋯⋯我睇學校視藝教得幾好,只要你有興趣。老師有教技巧的。見阿妹攞返嚟D畫都幾得。

little_yolky 發表於 19-5-28 14:30
我寧願花(emoji)去補下數⋯⋯我睇學校視藝教得幾好,只要你有興趣。老師有教技巧的。見阿妹攞返嚟D畫都幾 ...
我小朋友D畫無得拎返屋企架, 所以我都唔知佢畫得好唔好.  但返左畫班有明顯進步, 我就由得佢繼續畫畫。

zenobiawong 發表於 19-5-28 14:43
我小朋友D畫無得拎返屋企架, 所以我都唔知佢畫得好唔好.  但返左畫班有明顯進步, 我就由得佢繼續畫畫。

...

學期尾唔派返?咁老師點處理?

little_yolky 發表於 19-5-28 11:12
其實你點講,對於我哋呢D讀文科既阿媽都係唔會明。我只明白其他科逐分計,音視5分一跳,兩科各差一級,10 ...
無咁誇張,我仔音藝都比中位數低一級,中英數常則過90,仍屬B1頭,兩間九龍男校都有2in。哪些差2-3%就差十幾廿名的學校,通常都是一缐小學,差廿名都仲在B1 pool.

la5711 發表於 19-5-28 14:59
無咁誇張,我仔音藝都比中位數低一級,中英數常則過90,仍屬B1頭,兩間九龍男校都有2in。哪些差2-3%就差十 ...

我睇返我D留言,無話差1X名呀,係差幾名。如果邊緣人就麻煩D。問題係,你小朋友主科頂得住呀嘛

mandytanghk 發表於 19-5-28 13:26
男仔D畫真係可以好恐怖, 只有女既係難明D

我好明。

剛過去星期日, 人人為呈一努力温書, 我個仔就好努力咁惡補佢嘅視藝, 由起稿, 剪貼, 上色足足搞左半日, 結果製成品叫做ok, 不致太差勁。

全程由我個女從旁指導, 佢由小一至中學VA都係攞高分, 阿仔小一至小五就。。。唉。。。。。 希望到當日考唔洗攞C已經好好。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-5-28 15:35
我好明。

剛過去星期日, 人人為呈一努力温書, 我個仔就好努力咁惡補佢嘅視藝, 由起稿, 剪貼, 上色足足搞 ...
我成日諗每人的才能都不同,我都唔好強求,呈分好彩唔計體育,我女體育方面真係次次同人爭包尾咁。視藝音樂次次就係中游分子,永不突破。

gracelam 發表於 19-5-28 15:35
我好明。

剛過去星期日, 人人為呈一努力温書, 我個仔就好努力咁惡補佢嘅視藝, 由起稿, 剪貼, 上色足足搞 ...

呈分視藝可以系屋企做?甘咪可以請槍?

LeeCC 發表於 19-5-28 15:46
呈分視藝可以系屋企做?甘咪可以請槍?

唔係呀! 屋企惡補下D技巧, 佢唔肯去學畫畫呀   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:24
我仔視藝咪補咗,由C變A,我目標為本,暑假直接搵私人教畫考嗰兩幅,返去學校畫,個個同學話我仔畫得靚 :ha ...
你哋視藝淨係畫畫?我哋乜都有,反而好少畫畫,無得教定

bobbob 發表於 19-5-28 15:57
你哋視藝淨係畫畫?我哋乜都有,反而好少畫畫,無得教定
係羅,只係考畫畫?唔係的話 只係補畫畫唔夠架
我地全部作品系學校做,全部計分,無考試

咩都有,畫畫,紙黏土,拼貼圖,ar 製作,通通計分

全部唔會帶返屋企做
‹ 上一主題|下一主題