用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
樓主: mypineapple
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

mypineapple 發表於 19-5-27 10:59
謝謝你們。
因有朋友講到名次會跌2x , 所以難免緊張

是的,今年發生班中。
只計四科級10內 計呈分六科變成3X.已由用家家長確實。
不過是因為同學仔視艺災難性失手+音樂不中游,才會如此。

所以只要平穩最多上落十名八名左右。

yovin 發表於 19-5-28 03:05
是的,今年發生班中。
只計四科級10內 計呈分六科變成3X.已由用家家長確實。
不過是因為同學仔視艺災難性 ...
計級4級時,有無用呈分比例? 我囝學校有兩個名次,學校名次和呈分名次,計分不同,例如學校名次數學乘1,但呈分乘9,兩個名次可相差十幾名。
之於音藝呈分影響,音藝約佔呈分數分約10%( 3-5/38,每間學校不同),  音藝好少攞100,但也很少不及格,同學之間差距頂多二三十,佔呈分約30分×10%, 即約3%左右。  
3%對邊緣生會有影響,但對中間位置影響不大。

hkpapa852 發表於 19-5-28 00:22
音樂視藝兩科,如果都差到得C,相信絕對有機會跌多過10個名次

唔瞭解標準分既計分方法,以為呢兩科比重低 ...
請問是用乘左weighting既總分去計標準分還是逐科計標準分再加埋?

cafeva 發表於 19-5-28 08:00
請問是用乘左weighting既總分去計標準分還是逐科計標準分再加埋?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731784&extra=page%3D1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實點解要計標準分?咁計法有可能衰一科視藝由级一變級廿幾,即係SPCC變band 2!!!

cafeva 發表於 19-5-28 08:30
其實點解要計標準分?咁計法有可能衰一科視藝由级一變級廿幾,即係SPCC變band 2!!!
...

呢個係EDB既玩法.

其實用標準分計亦合理, 情況類似接curve

就好似你攞99分可能係全級第二高分, 但92分已經係全級最三高分時, 睇落差距好大, 但改用標準分, 就會將呢6分既差距縮小

總之都係個句: 呈分係一科都不能少, 只要有一科成績低於average, 後果會好嚴重

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mypineapple 發表於 19-5-27 10:59
謝謝你們。
因有朋友講到名次會跌2x , 所以難免緊張

我仔學校會。因為我地視藝很多人A,音樂更甚。兩科A吾到会差二十名以上。其他主科已叮噹馬頭。當主科大家平手,視音就係決生死。我地一级2百幾人,到呈三總结都有人同分同排名。可想而之戰况激烈。我仔同另一個同学分差不多一樣,但我仔視90分人地100分。我仔音樂強D大家都A最後。结果排名都差十幾個。
所以間間学校不同。

熱媽 發表於 19-5-26 14:18
要睇返自己小學計分法。我地小學90分先可以A,小女未試過4條A,音樂視藝亦一般(B多),但一樣排在B1隊內。所 ...

我哋學校85分A,不過阿女呈二、呈三都係4條A,全部過90。真係好難,佢血都嘔埋,加上堅忍既毅力至做到。視藝係95,件嘢我都覺得靚,完全貼題,俾我都諗唔到。

不過,即使係咁,都仲未係頭5
,你話頭5幾咁厲害呢

NICOLE123 發表於 19-5-28 08:52

我仔學校會。因為我地視藝很多人A,音樂更甚。兩科A吾到 ...

咦?你哋都係音視俾分鬆?果然係同一教會

回覆 little_yolky 的帖子

鬆唔鬆我唔敢講, 我地86先A. 咁視音係5分5分咁上, 要A 即係要90分以上,但視次次都有人一百分.
音樂就分好多PART - 吹笛, 自選,聽力筆試. ,聽力筆試係好難.有樂理底都會死.  

音樂視藝兩科,如果都差到得C,相信絕對有機會跌多過10個名次

有時知重要,但啲仔真係拉牛上樹。我嗰要佢主科攞 100仲容易過視藝攞A (85),但期望攞番嗰B, 晤好掉落C咋。

NICOLE123 發表於 19-5-28 09:38

鬆唔鬆我唔敢講, 我地86先A. 咁視音係5分5分咁上, 要A 即係要90分以上,但視次次 ...

我覺得鬆呀,次次大部分人都係A的。不過我哋唔會俾100分,因為老師話無完美作品。
音樂終於取消咗筆試了,只考笛、樂器、唱歌,音樂俾分唔鬆唔緊,不過90分就難了,俾心機,85分仍有希望的。

我地唔會大多數人A的
7X幾分都有.
不過老師比分標準係有跟足老師既要求
上堂合作
唔一定要好靚. 當然100分果D係靚啦

little_yolky 發表於 19-5-28 09:18
我哋學校85分A,不過阿女呈二、呈三都係4條A,全部過90。真係好難,佢血都嘔埋,加上堅忍既毅力至做到。視 ...

都係架!上年聽中學簡介,有校長都話佢大約知小學程度,亦知有些學校(留生直上)要A很難,操行也一樣,知無物人可A,普通有B已好好,所以唔好理A B只要想入都會人報

NICOLE123 發表於 19-5-28 10:23

我地唔會大多數人A的

阿女話,有同學畫到一pat pat都80分,上堂合作?我哋學校班男仔係無既!不過真心好彩兩個女音視都OK。數學唔掂就話去補啫,呢兩科唔掂真係好難搞

cafeva 發表於 19-5-28 08:30
...
標準分先係公平既計算方法。平均分既問題係有啲科目既老師手緊,有啲科目既老師手鬆,變成唔公平。如果用實際分數計算,一般都係高咗或者低咗三幾名,唔會由级一變級廿幾。

其實你點講,對於我哋呢D讀文科既阿媽都係唔會明。我只明白其他科逐分計,音視5分一跳,兩科各差一級,10分就差50分!而跌一級係相當容易既事,所以點解連唱歌我都唔放過。

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:24
我仔視藝咪補咗,由C變A,我目標為本,暑假直接搵私人教畫考嗰兩幅,返去學校畫,個個同學話我仔畫得靚 :ha ...

我哋課程唔跟大隊,呈二考建築,用瓦通紙用時間做主題設計一間屋;呈三係畫禪繞畫。年年唔一樣。
‹ 上一主題|下一主題