用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 怎樣幫有情緒的自閉兒溫習考試?
go

怎樣幫有情緒的自閉兒溫習考試? [複製鏈接]

小二的兒子有自閉症,不喜歡讀書,成績一向不好。現在要佢溫考試默書,一係逃避,一係好炆好嬲不想溫。可以點?怕全部不合格升不到班
   0    0    0    0

smell 發表於 19-5-26 12:18
小二的兒子有自閉症,不喜歡讀書,成績一向不好。現在要佢溫考試默書,一係逃避,一係好炆好嬲不想溫。可以 ...

可以先温佢較有信心的科,訂下目標,例如30分鐘有5分鐘休息。再將要温既項目拆細,例如每次温10個詞語等等。

謝謝。已經是咁,溫了45分鐘,一放佢休息,3小時才肯回來溫,中間催促佢溫就發大脾氣,叫極唔睬你

smell 發表於 19-5-26 12:18
小二的兒子有自閉症,不喜歡讀書,成績一向不好。現在要佢溫考試默書,一係逃避,一係好炆好嬲不想溫。可以 ...

不用擔心,全部不合格也可以升班。現今要留班反而很難,除非小朋友在band 1 小學。

lulumelody 發表於 19-5-26 23:18
不用擔心,全部不合格也可以升班。現今要留班反而很難,除非小朋友在band 1 小學。
...

你真明白,就是怕升不到班,已經是二、三線小學,已知佢有特殊需要,已盡量遷就,唔迫佢(或者迫不到,他承受壓力能力很低)。只希望佢能小學畢業

smell 發表於 19-5-27 07:49
你真明白,就是怕升不到班,已經是二、三線小學,已知佢有特殊需要,已盡量遷就,唔迫佢(或者迫不到,他 ...

自己小朋友也是,老師無心教,樣樣自己教。佢都成績唔好,也明你感受。

smell 發表於 19-5-26 14:08
謝謝。已經是咁,溫了45分鐘,一放佢休息,3小時才肯回來溫,中間催促佢溫就發大脾氣,叫極唔睬你

如果是這樣,要預先協定一個大家都接受到的時間表。例如温到20分鐘,佢要休息就俾佢休息5分鐘,總好過溫45分鐘然後繼續唔到……

回覆樓主:

温書20至30分鐘,休息10分鐘,要用針時器。多讚美小鬧佢。
‹ 上一主題|下一主題