用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國交流生
go

[美國] 美國交流生

計劃2021年中到美國做交流生, 有無人申請過? 是否搵agent攪手續? 費用多少? 有無人去過? 可否比些意見, 幾時申請?
暫時只得一些綱上資料, 身邊沒有朋友參加過, 想聽下有經驗人士之意見, 謝謝

大件仔 發表於 19-5-26 00:02
計劃2021年中到美國做交流生, 有無人申請過? 是否搵agent攪手續? 費用多少? 有無人去過? 可否比些意見, 幾 ...

十八歲

18歲去係大學, 我想係高中去

大件仔 發表於 19-5-26 00:02
計劃2021年中到美國做交流生, 有無人申請過? 是否搵agent攪手續? 費用多少? 有無人去過? 可否比些意見, 幾 ...

我仔F.4上年去(加州)今年6月返。係經agent 搞(文化協進中心),安排好好。
費用118000包機票,美國機構有安排迎新日

大件仔 發表於 19-5-27 22:40
18歲去係大學, 我想係高中去

中學

kit567 發表於 19-5-28 16:44

我仔F.4上年去(加州)今年6月返。係經agent 搞(文化協進中 ...

我仔有個同學今年讀緊中三,今年9月會去美國做交流生,系咪可以讀完一年後繼續留起美國讀?

yuyueng 發表於 19-5-29 16:45
我仔有個同學今年讀緊中三,今年9月會去美國做交流生,系咪可以讀完一年後繼續留起美國讀? ...

可以繼續讀私立高中,冇綠卡公立高中只可以讀一年。如果夠16歲可以申請報讀社區大學。

kit567 發表於 19-5-29 16:51
可以繼續讀私立高中,冇綠卡公立高中只可以讀一年。如果夠16歲可以申請報讀社區大學。
...

Thanks ! 其實交流生都系一個好既選擇。

kit567 發表於 19-5-29 16:51
...

的確係一個好難忘的經歷,我仔的接待家庭係一個好有愛的family. 大家相處得好好,佢哋仲特登揸左幾個鐘頭車左我仔去三藩市請佢睇MBA球賽,送左D好貴的波衫比佢,好感恩.

ipadress 發表於 19-5-29 17:51
去美國日後會唔會大機會定居USA 不回港了

我係希望佢可以留低做嘢,聽講大學畢業正常搵份工應該唔難。

kit567 發表於 19-5-29 17:43
的確係一個好難忘的經歷,我仔的接待家庭係一個好有愛的family. 大家相處得好好,佢哋仲特登揸左幾個鐘頭 ...

請問是否去1年交流?回港後繼續升中?可追返成績嗎?

MrsFung 發表於 19-5-29 18:55
請問是否去1年交流?回港後繼續升中?可追返成績嗎?

係一年交流,但我仔會繼續美國升學,不回港了。但佢識的交流生中係有回港繼續升學的,係停學一年。如果F.4去,返來就升F.5。

ipadress 發表於 19-5-29 19:14
其實係咪自己直接報名, 是否都ok?

我都不清楚可否自己報名,一般都經Agent

我想亞仔16歲去, 一年交流後轉社區大學, 之後如果讀得好希望轉Y3上大學, 但我一直擔心咁讀法, 佢無中學畢業証書, 所以唔知點安排好?

大件仔 發表於 19-5-29 23:07
我想亞仔16歲去, 一年交流後轉社區大學, 之後如果讀得好希望轉Y3上大學, 但我一直擔心咁讀法, 佢無中學畢業 ...

華盛頓州的社區學院可同時修讀高中課程,可取美國的高中畢業證書

kit567 發表於 19-5-29 23:30
華盛頓州的社區學院可同時修讀高中課程,可取美國的高中畢業證書
請問除了華盛頓州, 還有哪些省份可以呢?