用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友過多意見想發表
go

小朋友過多意見想發表 [複製鏈接]

仔仔好多野講,可以non stop甘講野,一個話題接一個不停發表意見,好多時人地同佢講野,佢講講下會跳左去,講到好似離晒題!stop佢講佢又會覺得你唔聆聽佢講野,破壞親子關係!應該點幫佢糾正好
   1    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

幾大?
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

10歲

醒目開學勳章 貢獻勳章

你响呢度問得,我假設係gifted

我自己嗰件個腦轉得好快,無耐性,所以呢d情況常見
我會細細聲同佢講:突然轉話題係無禮貌架,下次下次先拍一拍我,等我示意先講

佢嘅耐性要慢慢訓練,初初可能拍一拍已經沖口而出,但要話佢知,你有拍一拍媽媽先講喎,下次等我望住你...
然後少少、少少咁加上去
其實類似問題有無响學校發生? 如果响local school,應該幾麻煩下

另一樣要留意,有次去聽SEN+gifted嘅talk,提到inner voice,講者話自閉症群譜嘅人一般無inner voice,有乜就講出口,連唔應該講嗰句都講埋,但一般人只會個心諗,唔會講出
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-26 09:11
你响呢度問得,我假設係gifted

我自己嗰件個腦轉得好快,無耐性,所以呢d情況常見
Thanks!

其實我唔肯定我仔係唔係gift,因為我無帶過佢去IQ Test!

但就知道佢係亞氏踩界,因為大約4歲左右評估過,果時叫我6歲再帶佢做IQ Test,因覺得我仔數理同認知能力都係超前!最尾我都係無帶佢去做IQ Test!

到二年級時,因為學校覺得我仔有ADHD,要求我帶仔見精神科醫生斷症,我帶我仔見醫生,醫生做過一D評估後,話佢無ADHD,就算亞氏問題對我仔影響都係好輕微,反而覺得我仔腦轉得好快,識既野同會問既野都超前左,叫我帶佢見心理學家做IQ Test!之後去見心理學家,因為我仔當時有情緒問題(係學校同同學相處唔開心),心理學家就先同我仔做情緒輔導,之後同我講,我仔認知能力超前,但除非我好想知我仔IQ係幾多分,如果唔係,佢覺得無需要做,因為佢覺得我已話左比學校知我仔有亞氏,但學校都無處理過佢同同學之間既問題,如果做埋IQ Test,證實左係資優後,佢唔覺得學校會有咩資源幫到手,反而怕學校會Label我仔,所而最後都無做!

原本諗住唔做IQ Test,但上個月去健康院我仔見姑娘同傾完計後,個姑娘都叫我帶佢去做IQ Test,又令我又再諗返IQ Test呢個問題!

所以我都唔知我仔既多野問多野講既問係亞氏問題定係資優問題!

醒目開學勳章 貢獻勳章

特殊雙重資優,係指一d IQ score >130,而且有其他SEN
一般情況下,基於教育局嘅錢係唔包gifted,所以只有一般SEN先有支援,如果好似你咁講,學校對亞氏無特別支援,咁再加gifted都唔應該會有

其實你嘅問題,應該係雙重特殊資優,無話係邊一邊引起,而係... 本身亞氏已經無inner voice,加上佢個腦轉得快,所以真係好難搞,但作為家長,我會先體諒佢,唔係佢唔想做好,而係佢真係能力上有問題

唯有俾d耐性,多d體諒 (包括身邊較常接觸嘅親友),希望佢大d會好少少
恐龍家

cl_kaka 發表於 19-5-25 14:26
仔仔好多野講,可以non stop甘講野,一個話題接一個不停發表意見,好多時人地同佢講野,佢講講下會跳左去, ...
無錯,點解要糾正?

cl_kaka 發表於 19-5-25 17:36
回覆 小曳人 的帖子

10歲
10歲既話,我繼續聆聽佢講既野,襯機會糾正佢既錯處(我係指發音、用字、邏輯上);到佢大啲,可以攞啲社會議題大家辯論下(到辯論既時候,一定唔會離題太遠,所以唔需要擔心)。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實佢一直有同我地討論時事既野,無論係香港政府既政策事務民生事務,定其他國家既大事,天文地理,佢都極度關注!所以佢就成日不停同人發表佢既意見!而家好小小,唔會再成日對住同學講呢D,而家會搵老師講!

cl_kaka 發表於 19-5-30 15:03
回覆 王家爸爸 的帖子

其實佢一直有同我地討論時事既野,無論係香港政府既政策事務民生事務,定其他國家既 ...
咁其實無問題,重點係訓練佢諗野既角度,繼續同佢玩,直到佢唔想同你辯論為止。

cl_kaka 發表於 19-5-25 14:26
仔仔好多野講,可以non stop甘講野,一個話題接一個不停發表意見,好多時人地同佢講野,佢講講下會跳左去, ...

ADHD and/ or ASD

版主

cl_kaka 發表於 19-5-30 15:03
回覆 王家爸爸 的帖子

其實佢一直有同我地討論時事既野,無論係香港政府既政策事務民生事務,定其他國家既 ...

講以上話題無問題呀,我個仔都係同大人傾比較多。

插咀呢個issue, 我哋有K3 教到10歲,
愈大已愈少出現。

回覆樓主:

莫非多嘴都係資優特質?我衹知阿仔好煩,成日好多意見同人分享,好在小二班主任比較包容量解,唔知小三的老師如何,會否覺得阿仔係麻煩人……

回覆樓主:

我女都係,滔滔不絕。 由出門口去搭車到學校9個字把口無停過。一個話題接一個話題,好煩

王家爸爸    發表於 19-10-15 18:09
‹ 上一主題|下一主題