用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 愛爾蘭寄宿中學, 廿鬆萬一年
樓主: 小時了了
go

[其他] 愛爾蘭寄宿中學, 廿鬆萬一年  

小時了了 發表於 19-8-30 11:04
Course 1: 之前見 Agent  http://www.iiec.com.hk/zh_HK/?lang=zh_HK 有今年 2019年嘅 summer course

Good, 可以大d想下去2星期。

回覆樓主:

愛爾蘭d女校咁勁

回覆樓主:

請問係咪一定要滿16歲先可以入讀寄宿中學?如果9月開學係15歲幾,10月先滿16歲,可唔可以照申請及入讀?

dubd168 發表於 19-9-6 01:02
請問係咪一定要滿16歲先可以入讀寄宿中學?如果9月開學係15歲幾,10月先滿16歲,可唔可以照申請及入讀?
...

小女今年14歲,之前email俾咗幾間寄宿中學問出年 2020年9月入學 TY,全部回覆都可以申請,但間間學校覆話申請唔等於有得讀因為年年好多人申請但唔夠學位。

另外,你可以揾香港agent 或愛爾蘭監護人公司幫你問及攪愛爾蘭留學 (例如, 佢哋可以幫手解決點樣交歐羅 application fee)

PS :申請愛爾蘭中學好簡單的,唔洗考入學試,只需填申請表+申請者學校成績表+出世紙+申請費用 eg 400 欧羅(間間唔同價錢),學校有位就收

dubd168 發表於 19-9-6 01:02
...

提一提, 我見愛爾蘭中學有下一學年 Admission deadline, 要留意係 Admission deadline 前要將學校申請入學要求文件 + application fee 交到學校手中(或 e-mail).

e.g. 我問過 Wesley College, Rathdown School, Midleton College, Bandon Grammar School 呢幾間最遲今個月9月前申請, 因為10月 deadline, 10月至12月之內公佈取錄消息及交費用

我6月時亦問過 Alexandra College, 呢間6月時申請明年2020年9月入學已經係排緊 waiting list 申請條隊了.

小時了了 發表於 19-9-6 08:41
提一提, 我見愛爾蘭中學有下一學年 Admission deadline, 要留意係 Admission deadline 前要將學校申請入學 ...

好的,明白,謝謝回覆

dubd168 發表於 19-9-9 02:30
好的,明白,謝謝回覆

重有 Rockwell College 同Glenstal Abbey School 可考慮!

小時了了    發表於 19-9-12 21:53

國泰航空 Oct/2019 起削減大量國際航線,都柏林航線直接取消 https://points852.com/4319/airline/cathay-pacific/

Cathay Pacific 國泰航空公司早前公佈了他們在 8 月的營運數據,他們在 8 月面對了「反送中」活動以來最大的影響,乘客量下降了 11.3%,可載客公里增加了 5.1%,載客量下跌了 7.2%,低穿八成水平,為 79.9%。

取消香港來往都柏林 

由於短期內都看不到旅客回升的情況,國泰航空也開始進行不同程度削減航的動作,除了早前提到削減涉及第五航權的溫哥華至紐約航班外,他們在今年的 10 月也將開始削減不同地區的航班。

以削減的航班看,最大影響是自 2019 年 10 月 27 日起完全取消現時每週 4 班香港來回都柏林之間的航班,即這條去年才開始營運的航班將消失於大眾眼中。

從香港飛往愛爾蘭的航空公司 https://www.skyscanner.com.hk/flights-to/ie/airlines-that-fly-to-ireland.html
要轉機的航空公司
英國航空航班加拿大航空航班達美航空航班
阿聯國際航空航班阿提哈德航空航班芬蘭航空航班
聯合航空航班法國航空航班海南航空航班
德國漢莎航空航班卡塔爾航空航班斯堪地那維亞航空航班
美國航空航班瑞士國際航空航班埃塞俄比亞航空航班
荷蘭皇家航空航班土耳其航空航班

謝謝你! 資料很有用!

小時了了 發表於 19-9-16 13:34
國泰航空 Oct/2019 起削減大量國際航線,都柏林航線直接取消 https://points852.com/4319/airline/cathay-p ...

其實佢D航班唔係好夾愛爾蘭中學放假日子。不過取消就有D可惜!

呢段話夏季有直航 :

https://www.hk01.com/財經快訊/374845/國泰削減部份長途航班數目-呢幾個航點-將受影響

bluefriend 發表於 19-9-12 21:25

重有 Rockwell College 同Glenstal Abbey School 可考慮 ...

請問 Dundalk Grammar School 好嗎?

dubd168 發表於 19-9-19 01:40
請問 Dundalk Grammar School 好嗎?

你打算報咩年级?
Dundalk Grammar School 星期六日無住宿提供,要去host family住,少左好多校园活動。學费便宜,但成绩無Rockwell College 同學Glenstal Abbey School 咁好.

Rockwell College 係男女校,500学生,今年出左個8H1學生,有33%考到+500分。
Glenstal Abbey School係男校,250学生,有36%考到+500分。

新手問,不要見怪,愛爾蘭比起英國的寄宿中學,除了平些和少些中國人,有什麼其他好處嗎?謝謝

bluefriend 發表於 19-9-20 08:21
你打算報咩年级?
Dundalk Grammar School 星期六日無住宿提供,要去host family住,少左好多校园活動。學 ...

明白的,因為學費都是考慮因素,小朋友預備香港讀完中三後過去讀。

請問Rockwell College 同Glenstal Abbey School 大約多少學費? 每星期7日都可以在學校寄宿?

亦有想過The King's Hospital School, 但學費好似都幾貴

jamhappybobo 發表於 19-9-20 12:57
新手問,不要見怪,愛爾蘭比起英國的寄宿中學,除了平些和少些中國人,有什麼其他好處嗎?謝謝
...

以下是我選愛爾蘭留學原因
1.学费便宜
2.英国脱欧後,唯一英語國家
3.中學讀六年,可報愛爾蘭及英國大學
4.中四係Transition Year
5.少中國人
6.大學毕業后可免一年簽証找工作

dubd168 發表於 19-9-20 13:13
明白的,因為學費都是考慮因素,小朋友預備香港讀完中三後過去讀。

請問Rockwell College 同Glenstal Abb ...

按全部使費計
Rockwell College: 20-22万左右
Glenstal Abbey: 25-27万左右

bluefriend 發表於 19-9-20 13:26
按全部使費計
Rockwell College: 20-22万左右
Glenstal Abbey: 25-27万左右

謝謝資料

回覆 小時了了 的帖子

請問你最後申請左邊間? 要唔要考英文試先?
我仔今年小六, 男仔, 考慮中二/中三比佢過去

暫時search左d皮毛 ; 心水下面幾間

St Andrew College 同The High School (鐘意有埋JUNIOR SCHOOL, 妹妹可以都一齊讀)
Sandford park school
Wesley school
The Kings hospital
St Marys College
Belvedere College

排名唔差個d學校唔知香港既小朋友去讀會唔會辛苦呢?

bluefriend 發表於 19-9-20 13:19
以下是我選愛爾蘭留學原因
1.学费便宜
2.英国脱欧後,唯一英語國家

想請教一下第6點,是在愛爾蘭找野做?