用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港大醫學院fb:學歷不認可 孫中山「有限度執業」 ...
go

港大醫學院fb:學歷不認可 孫中山「有限度執業」 [複製鏈接]

港大醫學院facebook出帖介紹孫中山,話原來當年英國唔承認香港華人西醫書院嘅資格,孫中山只獲有限度執業許可證。唔知佢後來棄醫從文同拎唔到正式註冊資格有無關係呢?

【明報專訊】近日社會熱議如何吸引海外醫生,家陣海外醫生可以用「有限度註冊」形式喺公立醫院行醫,但考獲執業資格考試前唔可以私人執業。香港大學醫學院facebook噚日出帖介紹國父孫中山,原來當年英國唔承認港大醫學院前身、香港華人西醫書院嘅資格,孫中山未能正式註冊,只獲有限度執業許可證,無幾耐佢就棄醫從文。

英國不承認華人西醫書院資格

帖文提到,孫中山喺1887年入讀同年創立嘅香港華人西醫書院,成為兩名首屆畢業生之一,其中小型手術實習同公共衛生兩科專業試,佢考獲第一名。後來1911年爆發辛亥革命,華人西醫書院併入同年成立嘅港大,但原來當時英國醫務委員會只肯承認港大畢業生資格,畢業於華人西醫書院嘅孫中山只獲一張「有限度執業許可證」,無法成為正式註冊醫生。

後來佢短暫喺澳門同廣州行醫後就棄醫從文,全身投入革命工作。唔知同拎唔到正式註冊資格有無關係呢?

0    0    0    0

elbar 發表於 19-5-24 17:44
港大醫學院facebook出帖介紹孫中山,話原來當年英國唔承認香港華人西醫書院嘅資格,孫中山只獲有限度執業 ...

呢個要攪清楚喎, 話說英國受清政府壓力, 孫中山不能在港行醫, 輾轉到澳門鏡湖開醫館.

但佢挈友兼同窗關景良, 碓係在港行醫並成為養和創辦人之一...

有錯請指正!

elbar 發表於 19-5-24 17:44
港大醫學院facebook出帖介紹孫中山,話原來當年英國唔承認香港華人西醫書院嘅資格,孫中山只獲有限度執業 ...

孫中山在香港華人西醫書院的成績麻麻,在小型手術實習同公共衛生兩科專業試,只考獲尾二,其他科目更是包

回覆 www 的帖子

畢業生人數未必等於學生人數! 而每科考生亦未必相同

www 發表於 19-5-31 15:24
孫中山在香港華人西醫書院的成績麻麻,在小型手術實習同公共衛生兩科專業試,只考獲尾二,其他科目更是包 ...

佢畢業嗰年不是只有兩位畢業生嗎?

www 發表於 19-5-31 15:24
孫中山在香港華人西醫書院的成績麻麻,在小型手術實習同公共衛生兩科專業試,只考獲尾二,其他科目更是包 ...

老孫説向一個人開刀有啥利害!我向滿清政府動手術,不更利害嗎?
他忙於搞活動,聯黨結派,怎有閒讀書。
‹ 上一主題|下一主題