用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問P3學英文去ABC好還是英國文化協會? ...
go

請問P3學英文去ABC好還是英國文化協會?

如題,暑假學,thanks

回覆 kelly6688 的帖子

去年小兒試過英國文化協會的暑期三年級高階班。老師沒問題。課程也可以。但是同班學生就不行。他們程度偏弱。有的是被父母逼來上堂,在堂上不合作。

回覆 Baymax 的帖子

BC 恆常班P3 同學沒有你說的那樣,反而佢地的speaking能力好好. 眼見多個平常對答全英好流利

IloveJJ 發表於 19-5-31 18:24
請問你仔女係咪有上開BC恆常班呢?對中學課程有咩意見呢?

不好意思,我小朋友上到小三已冇讀了,讀了4年令他不怕與外國人溝通,聽方面好好,但speaking因太多人上所以講的機會不多,現已改私補

回覆樓主:

其實BC唔平,報暑假班不要指望有什麽回報,我寧願報一些用英語教授的興趣班還好

回覆 IloveJJ 的帖子

小兒說英語沒問題。
小兒上的是writing 班。 已是通過評估進了高級班。也可能不幸進了不行的一班。

回覆 IloveJJ 的帖子

寫作题也不是淺。老師要求每小組作一個故事。
但是同組的同學都是呆呆的不動。這就沒有了互動。

回覆樓主:

上年上了兩個月英國文化協會的暑假班加Drama課程,小朋友覺得好玩,對學英文文法沒大幫助。

Baymax 發表於 19-5-25 23:32
回覆 kelly6688 的帖子

去年小兒試過英國文化協會的暑期三年級高階班。老師沒問題。課程也可以。但是同班 ...

oh..我個囡今年都報咗英國文化協會暑假其中兩期高階班,佢之前K3讀過恆常班又幾好。

BC 語景 OK, 我仔都係, 聽+睇+講冇問題, 係 Garmmer 弱小小 (因為由細到大都係返 先 ABC + 後 BC), 如果要操 Garmmer, 個人覺得 ABC 同 BC 作用不大.
還有, ABC 對低小仲好 D, 但我仔去到 P3 時已覺得爭小小, 所以上年暑假都現在都係返 BC P3 Plus, 但見仔 D Garmmer 又好似冇乜幫助, 所以今天暑假出去上下 Garmmer 班先, 因為上高小了.
但佢 D 作文又好 OK.