用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔12的聖芳濟各及天主教聖保祿
樓主: Athena2013
go

灣仔12的聖芳濟各及天主教聖保祿  

littlechen 發表於 19-5-27 06:14

中西:WYGS,SSGS,SHGS,SCGS

張祝珊幾時變左做女校?

B.B.BaBa 發表於 19-5-27 15:23
張祝珊幾時變左做女校?
我淨係知張玉珊係前女歌手, 張翠山係小說中既男人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

suzuki12 發表於 19-5-27 13:42
點解硬係要排名?為求自我感覺良好一些?除左睇成績,點解唔討論下校風、學校文化、學校政策...,來看看是 ...

因為其他野較難量化、比較。

B.B.BaBa 發表於 19-5-27 15:23
張祝珊幾時變左做女校?

搞錯

mcl203 發表於 19-5-27 01:32
重點係,統一階段,派位係依本區,本區就係中西區,中西區學生唔選本區,可以選他區咩?~~~
...

抽獎係中西區,可以咁講,吾係話英華成績跌好多,就係小左d 叻人自行去揀,而因為又用番中西區嚟抽獎,果d住港島d學生交通時間長左,咪溫習時間小左,變相成績下跌左, 咁解釋通吾通

suzuki12 發表於 19-5-27 13:42
點解硬係要排名?為求自我感覺良好一些?除左睇成績,點解唔討論下校風、學校文化、學校政策...,來看看是 ...
香港家長,10個有8個都係現實兼愛面子,就算有間學校好咁嘅晒小朋友去讀,但被街外人話係寶校,你願意俾小朋友去讀嗎?
如果小朋友間學校成日攞威,一講個校名出嚟人地會嘩嘩聲,就算乜都唔關自己小朋友時,家長都難免會有同校光榮之感。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

貝兒妹妹 發表於 19-5-28 01:28
抽獎係中西區,可以咁講,吾係話英華成績跌好多,就係小左d 叻人自行去揀,而因為又用番中西區嚟抽獎,果d ...

咁可能我要幫小朋友轉去街口果間了,二分中到,有機會做埋狀元了,原來慳到時間咁直接影響成績~~~

BTW,港島唔少中學位處半山,仲有間係赤柱,原來咁影響成績~~~

hkpapa852 發表於 19-5-28 07:53
香港家長,10個有8個都係現實兼愛面子,就算有間學校好咁嘅晒小朋友去讀,但被街外人話係寶校,你願意俾小 ...

見到見到~~~

mcl203 發表於 19-5-28 10:45

咁可能我要幫小朋友轉去街口果間了,二分中到,有機會做埋狀 ...
所以藍塘道個間, D人一路讀一路走囉, 咁鬼隔涉

貝兒妹妹 發表於 19-5-28 01:28
抽獎係中西區,可以咁講,吾係話英華成績跌好多,就係小左d 叻人自行去揀,而因為又用番中西區嚟抽獎,果d ...
又啱啊,SPCS及DGS 很近港鐵站,所以成績最好.

果間又少車到又無飯食,庇記又斜路又車房,SPCC都係交通不便食飯少選擇,英華都唔見得好~~~

其實,英華係SSP係非常交通方便,食晒4方飯,係校舍細和屬臨時~~~

雲牛 發表於 19-5-28 12:06
又啱啊,SPCS及DGS 很近港鐵站,所以成績最好.

港島人少人去九龍喎,咁遠影響成績~~~