用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基 vs 鄭任安千禧
樓主: Mr_Foodie
go

啟基 vs 鄭任安千禧

happybbpig 發表於 19-5-28 17:03
係咪多數津小都是中小? 可講講哪間是英小?

應該閔喬、天主教總堂果d係英小,比較多南亞裔,有一間係西貢李少x

比我會睇校風同中學派位邊間好D

回覆 Mr_Foodie 的帖子

任安千禧是真是好happy,而且升學比啟基好 我是N年前用家,而且女兒利用此優勢有很好升學,中學去了市區最難入的女校

我都係考慮呢2間,請問樓主最後去咗哪一間?

屯門去太子,如果係神校或最top名校都可能值,否則留返屯門。屯門都好多好中學

Mr_Foodie 發表於 19-5-24 11:47
大家好,啟基 vs 鄭任安千禧,假設兩間都有 offer,大家會點揀呢?兩間都係 Happy School,當然我明白私立 ...

我會揀千禧,佢係71 區屬一線,我有朋友仔女都讀緊,happy school , 唔算太多功課,亦有愛心

啟基學費可以留返嚟讀千禧外補,加上地區遠,小朋友朝朝咁早搭車其實好攰

ph_acc 發表於 19-5-28 19:11
啟基升中好嗎
麻麻

ph_acc 發表於 19-5-28 19:11
啟基升中好嗎

見以下分享#8 B1約1/3

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3798482

chanchan0920 發表於 19-6-13 12:56
比我會睇校風同中學派位邊間好D

鄭任安千禧有公布部分升中名單
2019年升中派位結果如下供參考

Band 本區+他區
B1* 21+1=22 (16.18%)
B2A-1C* 11+2=13 (9.56%)
B2* 7+1=8 (5.88%)
NR 0+3=3 (2.20%)
名單上 39+7=46 (33.82%)
無公布 90 (66.18%)
總數: 136人^

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 全校813人 ÷ 6

周年報告及校務概覽
http://www.mcyoms.edu.hk/學校資訊/學校計劃/周年計劃及校務概覽/

周年校務報告18-19 (p.5)
http://www.mcyoms.edu.hk/wp-content/uploads/2019/11/18-19周年校務報告.pdf

( 12 ) 2016-2017 至 2018-2019 年度部分中學派位結果

中學名稱
2018-2019 2017-2018 2016-2017
宣道會陳瑞芝紀念中學 6 6 6
順德聯誼總會梁銶琚中學 1 1 3
保良局百周年李兆忠紀念中學 3 3 6
保良局董玉娣中學 5 4 4
南屯門官立中學 1 2 3
屯門官立中學 6 12 9
仁愛堂田家炳中學 3 4 1
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 11 5 11
順德聯誼總會譚伯羽中學 3 3 1
屯門天主教中學 0 2 1
聖士提反書院(直資) 0 1 1
瑪利諾修院學校 1 1 0
香港青年協會李兆基書院(直資) 2 2 1
港青基信書院(直資) 1 1 2
中華基督教青年會中學(直資) 2 1 1
滙基書院(九龍東) (直資) 0 1 1
賽馬會體藝中學(直資) 0 0 1
香港信義會宏信書院(直資) 1 0 0

happybbpig 發表於 19-5-28 17:03
係咪多數津小都是中小? 可講講哪間是英小?

英文津小
DPS MCS MPS SJPS
天總 雲泉 鮑伯濤 伊斯蘭 李陞大坑

回覆 phonenapnap 的帖子

請問最終選了那一間? 我放了啟基, 只考慮培道 或 千禧  那間好

pingfai 發表於 20-6-4 17:21
回覆 phonenapnap 的帖子

請問最終選了那一間? 我放了啟基, 只考慮培道 或 千禧  那間好 ...

培道小學2019年升中概況如下
升中有培道中學聯繫位21個
聯中(B2A)近年DSE成績進步中

B1* 29 (27.10%)
B2A-1C* 7 (6.54%)
培道中學(B2*) 24 (22.43%)
其他本地 47 (43.93%)
本地學校: 107 (100.00%)
海外升學: 2
總數: 109人

B1* 29
迦密 8 丘佐榮 5 銀禧 2 
聖家 1 喇沙 1 MCS 1 黃笏南 1 華英 1 
蕭明 1 聖傑靈 1 上智 1
直資: 協恩 1 DGS 1 DBS 1 滙基KE 1 
赤提 1  福建 1

B2A-1C* 7
體藝 1 
直資: 培基 3 播道 1 李國寶 1 王錦輝 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

升中分配
https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833