用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 STEM/CODING - PROG LANG 介紹
樓主: retriever
go

STEM/CODING - PROG LANG 介紹 [複製鏈接]

retriever 發表於 19-5-30 14:41
BASIC 123, 我記得係講明儘量用GOSUB 而避免用GOTO, 後者如你講係亂哂籠.

我係 "C人" 嘛, 對同C較類似既會有興趣D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-5-30 15:11
我係 "C人" 嘛, 對同C較類似既會有興趣D

佢個pointer玩到我謝

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 19-5-30 14:52
你講 ICT 係指某考試課程, 還是大學某類學科?
如果係後者, 叫呀仔讀好D 科數及物理, 如果係前者, 似乎無謂 ...

暫時係dse程度咋,不過佢唔會take其他理科科目,所以大學已斷纜無得讀工程

回覆 retriever 的帖子

數學及打機叻, programming就會叻. 科技世界, 除了人與人溝通, 人與機器溝通的重要性越來越高.

planetearth 發表於 19-5-31 14:35
回覆 retriever 的帖子

數學及打機叻, programming就會叻. 科技世界, 除了人與人溝通, 人與機器溝通的重要 ...

打機叻, programming就會叻?

呢個係咩邏輯?

打機叻係手眼協調叻, 你甚至你可以話做外科醫生叻D...

打機叻, 跟programming叻既關係我睇唔到, 充其量係對機器呢D 野有興趣姐!

Charlotte_mom 發表於 19-5-30 20:39
佢個pointer玩到我謝

POINTER 係C 精髓之一!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

隨便介紹本講PYTHON 既EBOOK...
AUTOMATED THE BORING STUFF WITH PYTHON.

睇下你就知好多日常野佢都有LIBRARY, 幾句CODE 已經做到D 野!

https://automatetheboringstuff.com/

回覆樓主:

好深呀(emoji)(emoji)

IloveJJ 發表於 19-5-31 18:22
太高深既題目,入來支持下咁另類既題目先!

PYTHON 點會深? 佢D CODE 出哂名簡結又READABLE。

有機會你叫數據王開講 “C” ,你就知PYTHON 有幾得人錫。

retriever 發表於 19-5-31 15:43
打機叻, programming就會叻?
有些好的遊戲有好強的 邏輯.你誤會了,沉迷打機及成日打機唔代表打機叻。
有些 傻瓜games 確實冇咩用。
一些高難度games而又好快破解的才算叻。
試下同電腦玩chess.

retriever 發表於 19-5-31 19:11
PYTHON 點會深? 佢D CODE 出哂名簡結又READABLE。

有機會你叫數據王開講 “C” ,你就知PYTHON 有幾得人 ...
相比要設計時就考慮既OO概念,C其實唔算難,亦好人性化。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Netflix: Python programming language is behind every film you stream

https://www.zdnet.com/article/ne ... ry-film-you-stream/

Programming languages: Python predicted to overtake C and Java in next 4 years

https://www.zdnet.com/article/pr ... va-in-next-4-years/

Push

兩位前輩講嘅嘢, 令我D青春回憶返晒嚟(都廿幾年前嘅事....)
想當年大學讀IT都係C/C++, 然後OO嘢.....
‹ 上一主題|下一主題