用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 STEM/CODING - PROG LANG 介紹
go

STEM/CODING - PROG LANG 介紹

正是"瘦田無人爭", 以往寫PROG 係宅男代名詞, 爸爸話教仔寫PROG 都可能被CEO 鬧, 而家因為STEM 呢個字, 教寫PROG 既班開到成行成市, EK 都唔少人提問...
作為老粉, 忍唔住粗略介紹一下呢D 編程語言:

1) C/C++

都話老粉, 所以一定要介紹呢個出場先. 唔係話推介佢地, 不過以江湖地位, 可能算係少林武當了.

唔少人可能又話我OUT, 不過呢兩兄弟在效能方面, 就算唔係最好, 都一定係業界既BENCHMARK.

優點當然係速度, 程式庫多, 所有效能要求高既工作, 都搵佢兩兄弟.

缺點係以呢個E GENERATION 佢地語法及資料結構算係復習左D 啦...

2) PYTHON/JAVASCRIPT

呢兩兄點放埋一齊講呢? 第一係佢地以受歡受程度, 真係叮噹馬頭; 第二係技術上佢地都係所謂 INTERPRETED LANG, 呢方面亦造就佢地優缺點.

個人我會推介呢兩兄弟俾初學者.

前者PYTHON, 如果各位媽媽們係對關鍵字敏感, 什麼"大數據", "AI", , 機械人編程, 甚至學術研究, 佢真係全中.

佢既優點係語法簡單清晰易明, 基本數據結構方便, 最好係佢程式庫物都有, 無論係圖像分析, 財務分析, "MACHINE LEARNING", 甚至科研都佢最多最齊.

後者 JAVASCRIPT, 如果有天大家有走入沙沙, 個SALE 屎話: "小姐, 試下呢個 XXX, 呢期最紅係佢!!!" 無錯, JAVASCRIPT 真係最紅, 幾乎無處不在!

無論係你而家睇緊既網頁, 或者放唔低手既手機中APPS, 都多數係佢!

佢既優點亦係語法簡單, 基本數據結構仲寬鬆過PYTHON, 不過佢最大優點係埋位易, 根本咩都唔駛安裝, 只要有人個TEXT EDITOR, 及大家都有既BROWSER 就能開始試下編程既樂趣 (其實 如果大家有用GOOGLE DOC/SHEET, 佢既SCRIPT 都係基於JAVASCRIPT 語法, 所以連TEXT EDITOR 都唔駛添)

至於點學, 當然唔推薦去上COURSE 啦.

最理想係自學, 或者搵爸爸指導下, 大家可參考以下網頁:

PYTHON:

https://www.tutorialspoint.com/python3/

JAVASCRIPT:

https://www.w3schools.com/js/

講住咁多先, 待續....

歡迎跟帖!

醒目開學勳章 王國長老

跟呀。小兒立志讀ict,但幾年前寫scratch已一pat c,要我呢個廿年前學cobol/c嘅半殘廢幫佢攪掂
而家ict(dse程度)究竟讀咩架

回覆 retriever 的帖子

跟帖!

retriever 發表於 19-5-24 10:16
正是"瘦田無人爭", 以往寫PROG 係宅男代名詞, 爸爸話教仔寫PROG 都可能被CEO 鬧, 而家因為STEM 呢個字, 教 ...
其實仲有一種係超強既prog lang,不過現今香港一代應該極少人識:
Unix/Linux shell script

如果現今叫人用 vi editor,我諗好多人想死

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 19-5-24 10:48
跟呀。小兒立志讀ict,但幾年前寫scratch已一pat c,要我呢個廿年前學cobol/c嘅半殘廢幫佢攪掂
而家ict(ds ...
ICT聽聞係背誦為主。
其實太細將scratch玩到太花巧我覺得有D反智。

Programming一向重視logic,有logic就好快學識寫C。
識咗C再係design時以object oriented概念去做,就變成C++。

宏觀系統設計,除咗logic同OO design,其實仲有 event/interrupt driven既概念。

Scratch其實涵蓋logic,OO,event driven三個層面,太細既只會明白logic,唔會做好另外兩part。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-30 08:17
其實仲有一種係超強既prog lang,不過現今香港一代應該極少人識:
Unix/Linux shell script

SHELL SCRIPT 係咪超強見仁見智. 不過難MAINTAIN 係事實.

話說回頭, 當年剛出道, 真係碰上某公共機構既MISSION CRITICAL SYSTEM, 係用VAX SHELL SCRIPT 寫既...

可能年紀大左, 而家我返而欣賞D 簡單野, 最近工作上嘗試多用PLAIN TEXT 加 MARKDOWN 真係好方便, 唔MOUSE/MENU 上上落落...

VI 個模式係經典, 不過更經典應該係EMACS, 我想學返, 不過個腦記唔到咁多野...

hkpapa852 發表於 19-5-30 08:26
ICT聽聞係背誦為主。
其實太細將scratch玩到太花巧我覺得有D反智。

OO 係一個好好既 MODELLING 練習, 甚至係解難既思考方向. 有次做PRESENTATION 我仲攞呢個來講, 有機會再係呢度廢UP 下.

C 既 DECLARATION 可能嚇怕左好多細路或初中生. 如果堅係接受到呢D 較SYSTEMATIC 既野, 我會推介學返 PASCAL 先(雖然又可能被評話OUT 啦), 因為更STRUCTURAL, C 係已經有D FLEXIBLE, 半咸半淡, 細路仲易亂.

SCATCH 我睇過下, 我都唔建議, 因為太花巧, 我會建議另一個TOOL .

據你對SCATCH 既評價, 我會建議寫JAVASCRIPT, 除左我講埋位易, 有個BROWSER 就可開工, 你講既OO 及 特別EVENT DRIVEN 更係, 細路玩起來, 有公仔睇特別易理解.

retriever 發表於 19-5-30 09:10
SHELL SCRIPT 係咪超強見仁見智. 不過難MAINTAIN 係事實.

話說回頭, 當年剛出道, 真係碰上某公共機構既M ...

Shell script最大既好處:
免費
可快速完成

彈性高

壞處:
太難maintenance

我過往都係先用 Shell script 完成咗我要做既嘢, 再叫人諗辦法將堆 script 轉番用 structural programming language 去再寫番出嚟

咁就解決到個份maintenance 既問題 (紿終 program 好難有 shell script 咁 flexible,可直接使用 system 既 command 嚟做嘢)

retriever 發表於 19-5-30 09:24
OO 係一個好好既 MODELLING 練習, 甚至係解難既思考方向. 有次做PRESENTATION 我仲攞呢個來講, 有機會再係 ...
PASCAL就係太有structure太規範, 所以始終動搖唔到C

hkpapa852 發表於 19-5-30 09:25
Shell script最大既好處:
免費
可快速完成

下? 免費? 呢個年代免費點算優點? 可以話收費先少有喎...

PYTHON, JAVASCIPT, GCC, GOLANG, LUA, NODE.JS, 根本無一個要收費啦...

BUT 你既方法, 只係叫人承受左你MAINTAIN 既苦楚姐, 你以為第個睇你D SCRIPT 易咩, 哈哈!

hkpapa852 發表於 19-5-30 09:27
PASCAL就係太有structure太規範, 所以始終動搖唔到C

業界你岩...

但教學上, 我覺得 PASCAL 有佢價值... 學過STRUCTURAL野, 個CONCEPT 會清好多!

如果話業界用咩, 學界就教咩, 有失正學....

retriever 發表於 19-5-30 09:38
下? 免費? 呢個年代, 可以話收費先少有喎...

PYTHON, JAVASCIPT, GCC, GOLANG, LUA, NODE.JS, 根本無一個 ...
所謂既免費, 係指:

只要你系統有安裝既command, 基本上都可以應用到. 例如只要上網裝一套新command去Linux上, 相關功能就可以俾 shell script 應用, 可以免費無限拓展能

至於點轉番做 program?梗係要原作人同其它人一齊合力啦!

兩位D討論太專業啦。
我就覺得小朋友學scratch 接 python 已經very good la

cafeva 發表於 19-5-30 10:03
兩位D討論太專業啦。
我就覺得小朋友學scratch 接 python 已經very good la
其實完全唔需要學scratch

只要 logical thinking 夠好, 直接學 python 就 OK

如果 logical thinking 唔得, 無謂嘥時間係 programming / 編程上, 學過其它技能好過

hkpapa852 發表於 19-5-30 10:25

只要 logical thinking 夠好, 直接學 python 就 OK

不如叫細路玩下隻經典烏龜先。

我都讚同唔駛玩SCATCH。

不過我建議GO FOR JS先,雖然我個人鍾愛PYTHON。

hkpapa852 發表於 19-5-30 10:25

BTW,點解講講下大家好似唔記得左最經典既BASIC?

其實都學到好多野,只係無OO,EVENT DRIVEN 要SET Interrupt。

retriever 發表於 19-5-30 11:53
BTW,點解講講下大家好似唔記得左最經典既BASIC?

其實都學到好多野,只係無OO,EVENT DRIVEN 要SET Inte ...
豬兜Basic有幾個唔好處, 唔夠 structural, 同埋一用 Goto 就好易攪亂晒所有嘢

同埋我個人認為, 邏輯好既人, 學 Pascal / C 會快上手過 Basic。 而且識咗 Pascal / C, 轉用 python 會易過學完 Basic 轉去學 python 好多

retriever 發表於 19-5-30 11:51
不如叫細路玩下隻經典烏龜先。

我都讚同唔駛玩SCATCH。
入門乜唔係寫個 program 講句 "Hello World!" 咩?

之後再加插D字體效果

hkpapa852 發表於 19-5-30 12:02
豬兜Basic有幾個唔好處, 唔夠 structural, 同埋一用 Goto 就好易攪亂晒所有嘢

同埋我個人認為, 邏輯好既人 ...

BASIC 123, 我記得係講明儘量用GOSUB 而避免用GOTO, 後者如你講係亂哂籠.

細路仔未夠STRUCTURAL BASIC 係一個選擇. 唔好嫌BASIC 低能, 當然年用佢寫GAME 仔, 抄碟, 折碟都OK 架...

似乎你對PYTHON 都係情有獨鍾?

Charlotte_mom 發表於 19-5-24 10:48
而家ict(ds ...
你講 ICT 係指某考試課程, 還是大學某類學科?
如果係後者, 叫呀仔讀好D 科數及物理, 如果係前者, 似乎無謂浪費時間...