用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想學好英文?
go

想學好英文?

見這個討論區成日有家長講想補英文,又話想小朋友英文好d,怎麼辦? 係香港讀傳統學校,想英文好,係99%冇可能。除左band 1頭個幾間。打後個d band 1學校的同學,英文好好?要佢哋對住白人講英文一定驚到死。佢哋對住阿差,賓妹講英文就叻,因為講broken english. 日日補習都冇用。我外甥由小一補習補到現在小五,見到白人講英文就走頭或者唔出聲,見到賓妹就會講,用單字或broken english。你哋家長有冇自己唸點幫佢哋呢? 只有一個方法,要家長和小朋友一起學,又不須金錢。但有幾多個家長限放時間落去呢!

回覆樓主:

想學好"講"英文?去Facebook 蕭叔叔學下啦,人家無出國,自學一口英式英語。如想孩子对英文有興趣,6歲前父母伴讀最有效,點解?因孩子6歲前腦部主管聽覺部分發展最快。

王家爸爸    發表於 19-5-23 13:22
Yanamami    發表於 19-5-23 07:26

poonseelai 發表於 19-5-23 07:00
想學好"講"英文?去Facebook 蕭叔叔學下啦,人家無出國,自學一口英式英語。如想孩子对英文有興趣,6歲前父 ...
我肥男神

akevinla 發表於 19-5-22 23:34
見這個討論區成日有家長講想補英文,又話想小朋友英文好d,怎麼辦? 係香港讀傳統學校,想英文好,係99%冇可 ...

要浸呀~未識講野就听英文兒歌、听英文故事、睇英文卡通。人地成日話唔洗俾禁貴学費讀幼稚園,但如afford得起,去英普班,见慣外国人就唔会怯。暑假又參加下YMCA、耀中、澳洲国際学校之类班玩下……基本上要家長自己長期製造語境浸先得,就算日日補习,但其他时间煲CCTVB劇都無用呀~要浸到隨时丽音,“见人講人話,见鬼講鬼話”係要一担心机,無免費午餐吖~总之唔係外判出去補习就可以。

Yanamami 發表於 19-5-23 07:26
我肥男神

佢都係我男神

唯一追佢個fb
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 19-5-23 07:26
我肥男神

真人好高大,唔算肥

poonseelai 發表於 19-5-23 08:35
真人好高大,唔算肥
成日笑佢

見這個討論區成日有家長講想補英文,又話想小朋友英文好d,怎麼辦? 係香港讀傳統學校,想英文好,係99%冇可 ...
點解「係香港讀傳統學校,想英文好,係99%冇可能」?
今時唔同往日,係網絡年代,細個時,你同美國小朋友可能睇緊同一套芝麻街,同英國小朋友睇緊同一套湯瑪士,睇同一套英文故事書(例如Magic Tree House)。喺香港,同啲國際學校小朋友去同一個NGO組織做義工,參加同一個寫作比賽。大啲,中學時,又去同一個討論區或者facebook群組同唔同國家既小朋友討論共同既嗜好、歷史觀等問題。

妹妹頭    發表於 19-5-24 08:30

回覆 王家爸爸 的帖子

我女雖然只係就讀一間普通地區B1中學, 但我眼見有部份學生, 都會用英文作為溝通語言, 阿女當初都有不習慣, 但經過好幾個月既訓練, 依家佢都主動同該些同學用英文溝通, 其實我想講, 只要願意付出, 就算只係一間普通既中學, 都不停有學習既方法

王家爸爸    發表於 19-5-24 18:20

點解你哋成日話菲傭D英文broken?我請幾個英文都ok喔,最少好過好多港媽。請人前有interview架嘛。

Yanamami 發表於 19-5-23 07:34
要浸呀~未識講野就听英文兒歌、听英文故事、睇英文卡通。人地成日話唔洗俾禁貴学費讀幼稚園,但如afford得 ...

串字唔掂點解決?!阿妹默書好地地,但默完即刻還返俾老師。佢作文content可以60/70,但language係16/30佢個NET剩係話睇多D書,大大下會好D

little_yolky 發表於 19-5-24 10:40
串字唔掂點解決?!阿妹默書好地地,但默完即刻還返俾老師。佢作文content可以60/70,但languag ...

或者落力搞數學。
我女同你阿細一樣,睇極書串字都死死吓,但數理一點就通。
上帝俾每個人嘅長處都唔同,唔駛強求理人串字太好,順其自然吧!

YolandaTam 發表於 19-5-24 11:46
或者落力搞數學。
我女同你阿細一樣,睇極書串字都死死吓,但數理一點就通。
上帝俾每個人嘅長處都唔同, ...

我依家係咁策略,佢數學、常識、聖經、視藝、音樂都好,只有中、英差D,咪盡人事囉。

回覆 little_yolky 的帖子

理科人

little_yolky 發表於 19-5-24 11:59
我依家係咁策略,佢數學、常識、聖經、視藝、音樂都好,只有中、英差D,咪盡人事囉。
...

你或者亦可留意吓,你阿細係咪咁:佢哋有興趣嗰樣嘢嘅話就唔會串錯字㗎(我女普通英文成日串錯,但係化學嗰啲 xx peroxide, sulphide,hydroxide, sulphate, 物理 reflection, refraction 係絕對唔會搞錯的),如果佢都係咁你更加毋須担心。

妹妹頭 發表於 19-5-24 08:33
回覆 王家爸爸 的帖子

我女雖然只係就讀一間普通地區B1中學, 但我眼見有部份學生, 都會用英文作為溝通語言 ...
心態正確,成功既機會自然大啲。

妹妹頭    發表於 19-5-24 18:41

little_yolky 發表於 19-5-24 10:40
串字唔掂點解決?!阿妹默書好地地,但默完即刻還返俾老師。佢作文content可以60/70,但languag ...
真唔知点解決……語感问題~不过語文搞得点係著数d。就算話係理科人,4C當中有3C語文好先得。就算話計Best 5/6, 点都要黐科語文。中四揀科,就算語文唔掂,都要死到掂先有得用最好成績优先揀科。如果如上智禁4C係双計既話,語文唔好就蝕底。

Yanamami 發表於 19-5-25 09:58
真唔知点解決……語感问題~不过語文搞得点係著数d。就算話係理科人,4C當中有3C語文好先得。就算話計Best 5 ...

既使係出來做野,語文好都着數啲,我仔英文都麻麻(佢係識考試果種,唔係真係英文好),都唔知點幫佢,上咗中學叫去跟私人老師練口語都唔肯,我覺得香港學生最差係口語呢一環。

YolandaTam 發表於 19-5-24 14:42

你或者亦可留意吓,你阿細係咪咁:佢哋有興趣嗰樣嘢嘅話 ...

無!完全無!總之一切英文都唔掂,中文寫佢嘢都狗屁不通!不過,佢會睇adventure box,會睇中文書,無家姐睇得多,但比一般小朋友已經多咁先弊,唔知佢發生什麼事
所以都話C6,話咗細個時唔好俾佢先睇漫畫

little_yolky 發表於 19-5-25 10:21

無!完全無!總之一切英文都唔掂,中文寫佢嘢都狗屁不 ...

唔關睇漫畫事啦,睇得書多會幫到文筆流暢小小既,不過,都係小小啫,睇書多就好似做練習多咁,付出時間做一樣野,點都有啲啲回報既,我都係果句,文章要寫得好,同數理出色一樣,都係天生既,宿命。