用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想學好英文?
樓主: akevinla
go

想學好英文? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-5-23 13:19
點解「係香港讀傳統學校,想英文好,係99%冇可能」?
今時唔同往日,係網絡年代,細個時,你同美國小朋友可 ...

真係今時今日唔同?佢哋真係好似你咁講學到好英文?如果係真就唔洗咁多家長係這群組問點學好英文啦!放學就唔洗去補英文啦!

little_yolky 發表於 19-5-24 10:37
點解你哋成日話菲傭D英文broken?我請幾個英文都ok喔,最少好過好多港媽。請人前有interview架嘛。
...

可能你好彩請到個英文好或你英文差,所以覺得佢英文好。

akevinla 發表於 19-5-29 14:39
可能你好彩請到個英文好或你英文差,所以覺得佢英文好。

咁緊係我英文差啦

BTW,我無話佢地英文好,唔broken及好過好多港媽,唔代表好,不過不至於差。即係,我話自己唔醜,唔代表我話自己靚

akevinla 發表於 19-5-29 14:36
真係今時今日唔同?佢哋真係好似你咁講學到好英文?如果係真就唔洗咁多家長係這群組問點學好英文啦!放學就唔 ...
其實係態度加方法決定咗得唔得,同讀嘜學校無因果關係,態度同方法缺一不可。

mcl203 發表於 19-5-25 13:36
某年家長日,我小朋友在數月內睇左幾百本書,正擔心變書蟲中,和老師講起,老師話好吖,睇書多可以係一個 ...
所以細個既時候,我鼓勵小朋友仿作。睇既書雖然唔多,但係深入咁睇,可以反而學到野。

little_yolky 發表於 19-5-25 12:06
點都好過乜都無呀。而且菲傭D英文水平差好多,面試要揀清楚
我都係請啲完全唔識廣東話既。

little_yolky 發表於 19-5-29 15:24

咁緊係我英文差啦
心態正確

王家爸爸 發表於 19-5-29 21:19
我都係請啲完全唔識廣東話既。

我第一個菲傭英文真係幾好,今年都過50,可能邊度都係老一輩人學嘢學得好俾心機D。佢當時已經響香港做咗1X年,廣東話識聽少少,我叫佢扮唔識。所以家姐從細D英文都算係咁。可惜阿妹細個時請過兩年印傭,可能最黃金既時間浪費咗,佢真係差好多。

little_yolky 發表於 19-5-29 21:36
我第一個菲傭英文真係幾好,今年都過50,可能邊度都係老一輩人學嘢學得好俾心機D。佢當時已經響香港做咗1X ...
我通常係叫個舊菲傭搵新菲傭,講明要完全唔識廣東話;不過為免文件麻煩,我會搵介紹所做文件工作。

‹ 上一主題|下一主題