用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學生內地實習 勉抓緊機會 張建宗:香港有機會取代倫敦 ...
go

大學生內地實習 勉抓緊機會 張建宗:香港有機會取代倫敦

政務司長張建宗(左二)噚日出席香港大學生內地實習計劃2019出發授旗禮,幫學生打打氣,勉勵大家力爭上游。

【明報專訊】政務司長張建宗噚日出席香港大學生內地實習計劃2019出發授旗禮,致辭幫學生打打氣。佢同在場學生講,去內地唔止工作實習咁簡單,仲要了解國情、掌握國家發展步伐,勉勵大家機會係留畀有準備嘅人,一定要牢牢抓緊機會,為自己同香港未來打拼,貢獻國家同香港喎!

張建宗話,單係2019至20年度,實習計劃有3800個同學受惠,90個受惠機構共149個項目。張建宗又問學生將來香港嘅發展會點,佢話香港係整個亞太區、大中華嘅華爾街,𠵱家香港已經係第三大金融中心——紐約、倫敦、香港(紐倫港),又話香港甚至有機會取代倫敦,因為本港財經嘅發展速度好快就可能會超過倫敦,話唔定會出現紐約、香港、倫敦呢個排名,叫大家繼續努力啊!

勉勵大學生有志氣,好好學習係好,不過,會唔會暫時講得太大,香港政府有咩大方向自己都講唔清楚,週邊大灣區都帶住香港行,香港人又唔夠團結,代表咩?
自己陰乾自己高效率嘅執行力!
同爛仔打交,扮紳士係唔對位嘅,變化手段同堅毅堅忍都係好嘅領導心態。

回覆樓主:

我只知道張建宗有機會比人取代。

Esther19    發表於 19-7-7 20:34
MrBeast    發表於 19-6-29 07:53
Arabellahk    發表於 19-5-24 00:31

ABC-DAD 發表於 19-5-23 10:38
勉勵大學生有志氣,好好學習係好,不過,會唔會暫時講得太大,香港政府有咩大方向自己都講唔清楚,週邊大灣 ...

勉勵也不能"亂噏",違心說話私下說説無所謂,若以官話則十分肉麻,香港今時今日有什麼東西令人羨慕?表面風光,內(emoji)卻滿是蛆蟲。
國內交流見什麼,是不是看那些大白象,聽聽祖國怎光速進步,阿爺偉大,沒有共產黨沒有新中國等一大堆文革口號。

Cheeselover 發表於 19-5-23 22:59
勉勵也不能"亂噏",違心說話私下說説無所謂,若以官話則十分肉麻,香港今時今日有什麼東西令人羨慕?表 ...
點樣嘅交流內容我就唔知亦唔評論,安排派四千蚊嗰個都咁脫俗,真係唔識講。
滿是蛆蟲就唔太同意,若有人話尸位素餐嘅已完有唔少可能幾可信。

講野負面,叫人正事唔做,噏無謂野嘅更多。

點會由香取代倫敦呀?

回覆樓主:

我只講一點。要取代倫敦,首先你個地方要係西方意識形態,否則你會飛都無用。所謂道不同不相為謀,今日香港,歐美政府唔出手搞你你都靜靜
躲起偷笑啦,仲想超越倫敦?唯一希望真係英國脫歐後亡國

Arabellahk    發表於 19-5-27 10:00

歐洲結算系統唔會係亞洲地方做結算中心。

縱使要取代倫敦,都唔會係香港。

唔使講其他,無意思。

只要逃犯條例修訂一上場,香港唔止無可能取代倫敦,仲好快比深圳取代就真。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

能夠取代香港的亞洲金融中心地位,唔會係任何一個中國城市。嗰個只會係一直虎視眈眈的星架坡,星政府恨到發燒,難得有蠢人拱手相讓,呢個夢想指日可待,我係星架坡人真係開心到訓唔著。

elbar 發表於 19-5-22 16:22
政務司長張建宗(左二)噚日出席香港大學生內地實習計劃2019出發授旗禮,幫學生打打氣,勉勵大家力爭上游 ...

借James Carville一用,"It’s not the Economy, stupid “ ,紐約和倫敦所以成為金融中心是建基於法制與資訊自由,新加坡和上海都缺其一,而香港,兩項都將會消失。人材也會消失,這是典型劣幣驅逐良幣例子,香港日後出名是因爲它如何沒落。

Cheeselover 發表於 19-5-27 05:55
借James Carville一用,"It’s not the Economy, stupid “ ,紐約和倫敦所以成為金融中心是建基於法制與 ...

新加坡怎樣缺乏資訊自由?

Arabellahk    發表於 19-5-27 10:01

hkpapa852 發表於 19-5-27 00:36
只要逃犯條例修訂一上場,香港唔止無可能取代倫敦,仲好快比深圳取代就真。 ...
美國,英國與其他國家也有引渡條約,暫未見紐約,倫敦被取代。

Arabellahk 發表於 19-5-27 10:12
美國,英國與其他國家也有引渡條約,暫未見紐約,倫敦被取代。

問題是...

97前聽新聞,記者追問高官,大部分回應係:no comment / 無可奉告
...

nkd 發表於 19-5-27 10:26
問題是與中國有引渡條約呀:

截至2018年10月,譚惠珠提到的加拿大、美國、德國、英國,都未有跟中國簽署 ...

好像法國,意大利,西班牙,韓國等55 個國家跟中國有引渡條約,這些國家並未因此有問題。

Arabellahk 發表於 19-5-27 17:53
好像法國,意大利,西班牙,韓國等55 個國家跟中國有引渡條約,這些國家並未因此有問題。
...

請了解細節...

...

...我無興趣爭論下去。

nkd 發表於 19-5-27 09:49
新加坡怎樣缺乏資訊自由?

"缺其一"指缺少其中之一,並沒有指明那一。新加坡當然資訊自由,但勿亂説話,特別是對政府,新加坡法制也完善,衹要不要跟政府過不去,但怎樣才算過不去,當然是他們政府說了就算。

...

跟中國有相互引渡條例的國家不一定低頭交人,但香港政府肯定等不到引渡文件油墨乾就馬上派飛虎隊捉人