用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六級小提琴、樂理
樓主: leavemealone
go

六級小提琴、樂理  

babycute2009 發表於 19-5-24 18:25
請問知唔知8級中提琴有冇得In?

要看看是那間學校,好幾間學校要睇片揀人試音
部分就睇cert揀人試音

pattoby 發表於 19-5-22 16:44
如果考普通中學, 又有弦樂團的話, 會有少少加分.
名校/一線中學, 就無咩睇頭, 因為8級的學生大把. ...

其實學校有冇諗過八級的未必比456級的彈得好,本人曾經見過8級的學生完全彈不到sight reading出來,反而低級的彈到,因為8級的多數是只練習三首歌,根基未必隠陣,除非非常努力練習的學生,有個老師說六年級八級的「多數」是為考試而考試的。但當然有例外。學校有沒有想過這點呢?不可能只看8級。

richy 發表於 19-5-25 22:27
其實學校有冇諗過八級的未必比456級的彈得好,本人曾經見過8級的學生完全彈不到sight reading出來,反而低 ...
我想講....學校收有8級樂器既學生可能係佢地本身係天才,學乜都快
I.e.
因為係天才
所以入到神校同小學就考到8級樂器

並唔係
因為有8級樂器
所以入到神校

totorogo2009 發表於 19-5-25 23:03
我想講....學校收有8級樂器既學生可能係佢地本身係天才,學乜都快
I.e.
因為係天才
對。。學業加特長,又要有talent,有passion, 還要擅長time management,  通常都係勁人

totorogo2009 發表於 19-5-25 23:03
I.e.
因為係天才

呢樣我認同. 以前我女有同學三樣音樂8級加乒乓球奬加中國武術獎加級頭五, 呢D明顯你叫佢放好多時間讀書都冇時間. 另一師姐又游錦標賽又古箏又piano又basketball team又athletic s team都考到級一

其實小六有八級不一定是只懂考試歌、根基差的小朋友
至少我兩個仔(佢地分別係小四已經兩項樂器八級),同埋我識得樂團同音樂學院嘅小朋友
個個都熱愛音樂、sight-read 勁快、音樂知識豐富
我同意樓上所講,其實係呢堆人學野快,先有名校垂青同八級
而唔係八級令佢地入名校

pamelaywy 發表於 19-5-26 00:16
至少我兩個仔(佢地分別係小四已經兩項樂器八級),同 ...

不錯,有人兩樣樂器+聲樂,分別At /八級/五級,學校球隊(係學界有獎),校外和校內合團(海外比賽或表演),校內樂團(要海外比賽),全部都要時間練習,我都唔知這小學生究竟點樣分配時間,最厲害的是還應付到一線學校功課,年年考級三以內,呢種學生根本就系天生異秉啦,神校收佢有乜出奇呢?

IYY    發表於 19-5-26 22:22

pamelaywy 發表於 19-5-26 00:16
至少我兩個仔(佢地分別係小四已經兩項樂器八級),同 ...
你應該生多幾個,為香港增添多啲人才!

Sheep06    發表於 19-5-26 11:44

LeeCC 發表於 19-5-26 06:34
不錯,有人兩樣樂器+聲樂,分別At /八級/五級,學校球隊(係學界有獎),校外和校內合團(海外比賽或表演 ...
我估除小朋友能力外,幕後功臣。。。父母既time management, 財力,人力資源分配

leavemealone 發表於 19-5-22 14:33
請問六級小提琴、樂理對升中自行有沒有優勢?還是只是很普通?謝謝

睇吓你考乜学校啦!
如考神校基本上玩樂器果班人
升中前已考唒八級
所以六級作用吾大,好過冇

LeeCC 發表於 19-5-26 06:34
不錯,有人兩樣樂器+聲樂,分別At /八級/五級,學校球隊(係學界有獎),校外和校內合團(海外比賽或表演 ...
年年一線小學級三,就算無樂器底都會收啦。

la5711 發表於 19-5-27 22:52
年年一線小學級三,就算無樂器底都會收啦。

另2個例子
新界一線學校,年年級頭3名內,乖女讀書型,音樂只有五級鋼琴,無其他所謂特異功能,一樣入到港島男女神校

另一間新界一線學校,年年頭級一,內向乖仔書蟲型,樂器5級,無運動,入港島男女神校

這反映到什麼呢?成績,學習態度和能力才是最重要,體藝只是甜頭。

LeeCC 發表於 19-5-28 07:04
另2個例子
新界一線學校,年年級頭3名內,乖女讀書型,音樂只有五級鋼琴,無其他所謂特異功能,一樣入到港 ...
你都好勁吓可以識到咁多特異功能既人

另2個例子
新界一線學校,年年級頭3名內,乖女讀書型,音樂只有五級鋼琴,無其他所謂特異功能,一樣入到港 ...

認同!學校要做到神直/津,必須有各方的其人異士,體肓/音樂特異當然要留位,但主流果批必定要有成績,如文武全才當然無任歡迎

totorogo2009 發表於 19-5-28 15:17
你都好勁吓可以識到咁多特異功能既人

唔知點解我身邊朋友同事的小朋友都甘勁

另2個例子

港島男女校,似乎,一向都係以成績為收生主要評分喎~~~

b3410    發表於 19-5-28 20:53

mcl203 發表於 19-5-28 18:38
港島男女校,似乎,一向都係以成績為收生主要評分喎~~~
成績同面試表現係公主,體藝只係陪嫁既妹仔。唔會妹仔大過主人婆。

在EK看留言,令人对香港的下一代充满期盼,随手拈来都是精英,文音体艺上太空,样样都得,但又不知何故,雇主年年都踩新一代一蟹不如一蟹,高分低能人士比比皆是,到底我们的精英长大后,是否全都到外国去了?

猴子爸 發表於 19-5-30 14:51
在EK看留言,令人对香港的下一代充满期盼,随手拈来都是精英,文音体艺上太空,样样都得,但又不知何故,雇 ...

我相信不是周圍也是all rounder, 一級百多人, 也只是幾個

講來講去咪又係那5-10%精英,另外9成平庸既,不會攞出來講。
之於話年青人唔掂,問題是態度,多過能力。