用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Sfa 的選擇
go

Sfa 的選擇   [複製鏈接]

本人住將軍澳區,有sfa offer,真心請求意見
   21    0    1    0

回覆 fullcount 的帖子

兩個極端既學校,唔難揀吧…

醒目開學勳章 王國長老

兩間係點應該你自己都好清楚,睇你想點揀吧
我有親戚揀左播道,因佢本身唔太叻,揀另一間一線學校會跟得辛苦
咁中學直到dse咩情況都心裡有數了

如果接受到播道中學,我會揀播道,就近入學好重要,可以慳好多時間金錢,時間好用好多。

SFA~

播道近年好似深左, 有無用家分享?

自己有咩要求先??

回覆樓主:

兩者係唔同類型既學校,問下自己想要咩同對小朋友既期望

在將軍澳區,播道可對比的直資應該是真道,水平差不多(真道有1B,11年)。

Joey_0826 發表於 19-5-23 07:52

在將軍澳區,播道可對比的直資應該是真道,水平差不多(真道有1B,11年)。
真道B1B?
多年前曾試過達此水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-23 08:22
真道B1B?
多年前曾試過達此水平
佢應該係話 "真道有IB課程,共讀11年", 打錯字啫.

pccw2017 發表於 19-5-23 10:30
佢應該係話 "真道有IB課程,共讀11年", 打錯字啫.
有開IB唔代表一定有得讀, 只為日後"可能有機會"讀IB而入某某學校, 絕對係不智

想一定讀到IB, 不如去國際學校, 或中三去考其它學校中四既Pre-IB班.

基本上全港有開IBDP既直資, 中四都歡迎外人插入嚟讀IB. 只要成績夠好, 中三插入去都唔係問題

再唔係, 如果有錢又成績好既, 考入李寶椿好過啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eva87 發表於 19-5-22 09:24

老師朋友看過小朋友的英文教材,表示教得幾好同程度不錯。學校小一用小二書同worksheets。

近年小學部成績好的也有所謂神校offers. 不過揀得龍校,如無意外會上番中學部,播中成績越來越好,看看是否你杯茶。

fullcount 發表於 19-5-22 01:09
本人住將軍澳區,有sfa及播道書院offer,真心請求意見

唔嫌遠,我會揀SFA,但要有心裡準備,6年課程係有要求既~~~

eva87 發表於 19-5-22 09:24

要講教得深,應該sfa都數一數二 不過個人唔覺得教得深就代表教得好,要小心。有中學直上嘅更加要小心,望清楚係咪心儀中學,如果唔係嘅,打好個底中學出去博好過。

如果係主打學術,我會揀sfa,sfa讀唔掂嘅,到時咪小二跳船囉,唔試唔知谷唔谷到,係6點幾上校車辛苦d,但習慣咗又無咩。讀書除咗講硬件,更重要係講氛圍,去過兩間學校嘅話,你應該感受到d學生嘅氣質好唔同。

hkpapa852 發表於 19-5-23 10:54
有開IB唔代表一定有得讀, 只為日後"可能有機會"讀IB而入某某學校, 絕對係不智

想一定讀到IB, 不如去國際學 ...
咁邊間的IB好D ? 通常幾時可以申請插班 ?

hkpapa852 發表於 19-5-23 10:54

想一定讀到IB, 不如去國際學 ...

有D 學校, 唔係勁既去讀IB, 係英文好, 又鍾意寫野既...

不過同意無必要小學就揀D IB 或留IB OPTION.

考慮下:

距離;
信仰;
昇中

距離係相當重要, 昇中你又有無要求?

我咁問係因為而家有唔少手揸國外護照既回流家庭, 佢地讀邊間中學唔重要...

信仰很個人, 有新教徒認為天主教係異端, 風評係播道牧養不俗!

樓主,最後選擇哪一間?

回覆 DevilPig 的帖子

sfa 老師很好
‹ 上一主題|下一主題