用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位叩門攻略研討
go

統一派位叩門攻略研討  

叩門有分4種
1綫學校-競爭最大,2綫學校-比較有機
3綫學校-找最好的1間(絕望之選),跨區學校-最後手段
以上4類全部入飛,但要睇小朋友狀態,見得太多未必好,要體諒小朋友心理。
1選?間、2選?間、3選1間,大家都好不容易決定。

醒目開學勳章 王國長老

派得好同派得差都唔同叩法了
派到頭號心水就唔駛叩
派到乙一但其實有更心儀,咪就更心儀果1、2間(包括誇區都願,入表當買六合彩)
如此類推,萬一派到去底,叩十間都唔嫌多

hohoho888    發表於 19-5-22 09:28

個人資料所得,有校網較接受跨區叩門。就算無1-1-1都照有面試及照收。始終同區叩番同區,好似搶咗同區友校嘅學生。

另外,如果你派咗去某間官校,想去叩另一間官校,另一間官校可能連面試機會都無。
可能又係搶學生嘅原因⋯

唔知我收返嚟嘅資料正唔正確。
希望有高人指點指點。

百畝林 發表於 19-5-21 22:07
個人資料所得,有校網較接受跨區叩門。就算無1-1-1都照有面試及照收。始終同區叩番同區,好似搶咗同區友校 ...

同區校長/學校應該有聯繫,當年我心儀那間叩門收咗,學校打電話通知我時,叮囑我去原校拎返註冊証時,千萬不要同原校說係叩到邊間。

anniellm 發表於 19-5-22 07:56
同區校長/學校應該有聯繫,當年我心儀那間叩門收咗,學校打電話通知我時,叮囑我去原校拎返註冊証時,千萬 ...

同區我都覺得暗地有君子協定。
叩到門的話,去原校拿回註冊證時,原校可能會俾一份嘢你填,證明你唔要個位,有一欄或者會問你去邊,千萬不要說去邊間學校。
因為實在太多人lai過嘢,原校去投訴新校不按程序提早收生。

如果跟足教育局規定,好似是要在7月頭某日才能通知叩門生有後補位,呢日人地叫大奇蹟日。
但學校會想搶優質學生,提早通知免得優質生去其他學校註冊,所以無論點打死都唔好填自己去咗邊,書記話要交差都唔好心軟。

Petman 發表於 19-5-22 08:27
叩到門的話,去原校拿回註冊證時,原校可能會俾一份嘢你填,證明你唔要個位 ...

我叩到那間是跟足程序,7月才通知。
但始同區校長撞口撞面,可能怕尷尬。

叩到門的話,去原校拿回註冊證時,原校可能會俾一份嘢你填,證明你唔要個位 ...

請問有無人知今年的大奇蹟日(註冊候補生)是7月邊日?

fatbao 發表於 19-5-22 08:52
請問有無人知今年的大奇蹟日(註冊候補生)是7月邊日?

呢個我都唔清楚,上年我都是聽人講。因為上年我區有間學校面試完了很久、兩三個星期未公布結果,大家說那學校守規矩。絕大部分學校面完好快會有通知啦。
不用理什麼奇蹟日,最緊要是有奇蹟發生在你小朋友身上(emoji),之後不要向原校說你去了哪裡。

有一欄或者會問你去邊,千萬不要說去邊間學校 <--你意思是就算有呢一欄都唔填? 可以咁的嗎

之前有報導話今年學童少, 叫D學校減叩門位, 唔好爭客仔
但我諗呢個所謂君子呼籲, 未必有效
反而"僧少粥多"既情況下, 估計學校唔會理咁多咩111, 110, 同區唔同區, 有買趁手??

都市傳聞說, 如派到甲1乙1 , 再去叩門, 係多數唔收, 原因係叩門位多數留比派得差既小朋友?? 唔知真定假呢?!!

hohoho888 發表於 19-5-22 09:30
有一欄或者會問你去邊,千萬不要說去邊間學校

嗱! 你要記住學校係冇權扣留你個註冊證的。
你要攞番,佢一定要盡快俾番你。呢個係派位規矩,如果佢唔俾番你,你可打電話去投訴。

所以你答唔答,佢都要俾番你的。
我寫不便透露,個書記問我.....學校只是想做個記錄和統計,我好難做。
我答:新學校要我咁答。我口頭上可以話你知我去咗xx區的學校,真係唔好意思。

Petman 發表於 19-5-22 10:14
嗱! 你要記住學校係冇權扣留你個註冊證的。
你要攞番,佢一定要盡快俾番你。呢個係派位規矩,如果佢唔俾 ...

icicthx r

過來人經驗:小朋友如果真的派得不好,多叩幾閒,因爲面試會撞期。

回覆 Ggpp 的帖子

我信.........因為我係派到谷底個個,叩幾間,幾間都收左我.......
同埋距區學校係專收,因為唔想搶同區既客仔......

回覆 namc 的帖子

又長知識了, Thank you

咁有私校收咗,又需5需要話比敲門學校聽?

Ggpp 發表於 19-5-22 09:45
都市傳聞說, 如派到甲1乙1 , 再去叩門, 係多數唔收, 原因係叩門位多數留比派得差既小朋友?? 唔知真定假呢?! ...

希望係真

Shellyxlk 發表於 19-5-22 15:05
咁有私校收咗,又需5需要話比敲門學校聽?
無問唔駛特別講吧

namc 發表於 19-5-22 13:54
回覆 Ggpp 的帖子

我信.........因為我係派到谷底個個,叩幾間,幾間都收左我.......

區內一線會考慮這因素嗎?我仍住他們只看學生質素,和會show up的機會