用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 K2 offer
go

學之園 K2 offer [複製鏈接]

阿仔現讀 Greenfield Lohas Park,  考到 學之園 君豪校,諗緊轉唔轉好。

我哋住康城,平時返學行15-20分鐘,如果轉校就要坐校巴唔知兜幾耐。同埋阿仔比較慢熱,之前升K1 轉黎Greenfield都適應咗好耐,加上君豪係新校,無得refer,  唔知升小一得唔得。請大家俾d意見, 轉唔轉好。
   1    0    0    0

bb151027 發表於 19-5-21 14:33
阿仔現讀 Greenfield Lohas Park,  考到 學之園 君豪校,諗緊轉唔轉好。

我哋住康城,平時返學行15-20分鐘 ...
睇小朋友心態同父母期望,如果目標名小就學之園,如果無所謂就不轉為妙。

回覆樓主:

新校基本上頭幾年考小成績都麻麻,考小都係睇學生能力/性格,讀LH都唔係包生仔。
除非家長想要考小支援,否則K2先轉LH覺得幫助不大,一動不如一靜。

不是用家, 但聽講LH 課程是由PN開始一整套, K1先入已經唔recommend, 更何況K2...

QQfishs 發表於 19-5-21 17:08
睇小朋友心態同父母期望,如果目標名小就學之園,如果無所謂就不轉為妙。 ...

我哋target係直資,其實Greenfield都係類似,但好似LH出黎的成績好d。

請問greenfield 讀成點?

baby122411 發表於 19-5-21 22:14
請問greenfield 讀成點?

Greenfield 俾我的感覺係注重學術多於品德。 課程係少少深,但可以接受。我覺得係老師經驗不足,以至令學生未能融會貫通。其實都唔係太差,想轉係因為覺得LH考直資好d.

wg_ann 發表於 19-5-21 17:09
新校基本上頭幾年考小成績都麻麻,考小都係睇學生能力/性格,讀LH都唔係包生仔。
除非家長想要考小支援,否 ...

多謝你意見,請問小朋友是否讀LH?

bb151027 發表於 19-5-21 22:28
多謝你意見,請問小朋友是否讀LH?

我是用家(不是K2)。LH的課程確實係連貫性強,由PN讀起是最好的,因為課程由專組設計,老師主要負責執行,(一般幼稚園課程教材由不同老師各自設計,連貫性低,質素可以好參差),所以LH可做到學術程較深但學生又可以吸收到。另外,LH著重家校合作,亦要考慮家長願意投入學校生活,因為LH有好多機會俾家長參與。
如果插K2, 小朋友除適應外亦要追學術,家長可能要跟緊一d。插K2未必保證一定可考到好既小學,但我估你應該較心儀LH,我建議你唔好理考小去take呢個offer, 因為唔轉他日又考不到心儀小學,我估你會後悔當初點解唔take LH。而且,唔計考小結果,轉LH至少K2/K3呢兩年你和小朋友都會有愉快既學校生活/回憶。

wg_ann 發表於 19-5-21 23:59
我是用家(不是K2)。LH的課程確實係連貫性強,由PN讀起是最好的,因為課程由專組設計,老師主要負責執行,( ...
請問k1先入LH會很難跟到嗎? 小朋友pn讀普通幼稚園,一星期3堂英文,3堂普通話。聽完你講有點擔心小朋友k1難適應。

Ckw2019 發表於 19-5-22 00:14
請問k1先入LH會很難跟到嗎? 小朋友pn讀普通幼稚園,一星期3堂英文,3堂普通話。聽完你講有點擔心小朋友k1 ...

K1比K2容易適應得多,因為PN上學期主要係適應期(教自理,排洗,基本守則等),無咩學術可言,下學期學術程度先提升。另外,唔少LH分校K1會收2班外來生,所以課程編排上K1開始時會快教/重溫一次,始終即使係原校生,放完暑假後可能咩都唔記得晒。
語言方面,無記錯應該LH所有PN都係英粵,絕大部分學生都無普通話底(除非家庭母語係普通話),但通常母語係普通話既家庭k1會揀英粵班學廣東話。
另外,小朋友可唔可以快d適應,我覺得都好睇家長既協助,因為LH俾好多學習上既支援俾家長(如學習內容,短片,圖書,字咭等等),家長如果初時'跟'緊d其實應該好快適應。

回覆樓主:

我仔都係 k2 先入LH, 仲要由零 pth background 去英普班,小朋友好快適應冇乜問題......
呢兩年好值得亦好慶幸揀岩左,LH 令我好喜出望外,而家就來畢業都好唔捨得,我地班有一個k3 先轉入黎添,家長小朋友都一樣好快打成一片

Vana 發表於 19-7-2 16:42
我仔都係 k2 先入LH, 仲要由零 pth background 去英普班,小朋友好快適應冇乜問題......
呢兩年好值得亦好 ...

多謝你,我最後都係轉咗,希望佢好快適應啦。

大前日經過君豪峰,完全未拆棚,真的趕得及9月開學嗎?

fluty 發表於 19-7-3 20:13
大前日經過君豪峰,完全未拆棚,真的趕得及9月開學嗎?

不用擔心
君豪峰已經安排買家收樓了。
‹ 上一主題|下一主題