用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試帶書
go

面試帶書

聽講有d學校如有幸進入sec in 要帶書去面試,其實有無話帶邊類型嘅書會好D 呢?英文帶ORT 中文帶青田會太淺嗎?

千語mami 發表於 19-5-21 11:09
聽講有d學校如有幸進入sec in 要帶書去面試,其實有無話帶邊類型嘅書會好D 呢?英文帶ORT 中文帶青田會太淺 ...

帶小朋友喜歡看的就好。深淺不重要。面試時,小朋友會表現出對書本的喜歡及自信,更能感動老師。

回覆樓主:

如果你的小朋友能有感情地讀出書本,會留下好印象。所以最重要係本書適合你小朋友的能力。但面試畢竟係一場淘汰賽,假設其他小朋友都"有備而戰",可以有感情地讀出自己帶的書,而且書本難度不低,咁青田的難度可能會太容易。

經驗分享:YW 二面時見到坐在旁邊的小朋友帶了小學程度的科普書,厚、好多字,如果全本都識讀真係好勁。覺得對手能力真的很厲害。

我小朋友帶了幼稚園程度的童書去讀,只是略比青田深少少和長少少,但我小朋友讀每頁都好有感情,最後亦能順利晉級。

回覆樓主:

小心呀!如果你仔女真係喜歡看書就無所謂,否則後果嚴重。有經驗老師好易看得出!

sailormercury 發表於 19-5-22 11:49
如果你的小朋友能有感情地讀出書本,會留下好印象。所以最重要係本書適合你小朋友的能力。但面試畢竟係一場 ...

請問其實要點樣朗讀先可以算有感情?要朗誦嘅tone? 定當故仔用口語講呢?

MillieLin 發表於 19-5-21 11:23
帶小朋友喜歡看的就好。深淺不重要。面試時,小朋友會表現出對書本的喜歡及自信,更能感動老師。
...

明白,謝謝

千語mami 發表於 19-5-22 12:05
請問其實要點樣朗讀先可以算有感情?要朗誦嘅tone? 定當故仔用口語講呢?
...

讀書面語,顯示出喜歡本書的語氣就得。 同埋會模仿書中角色的語調(例如獅子)

sailormercury 發表於 19-5-22 12:07

讀書面語,顯示出喜歡本書的語氣就得。  同埋 ...

明白