用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 低小仲可以參加幾多樣課外活動+補習?
樓主: irisw
go

低小仲可以參加幾多樣課外活動+補習?  

tkinwong 發表於 19-5-23 07:53
我小朋友三年級,都好多活動,但全都是佢鍾意、有興趣的。星期一、四學校中國舞;星期三就童軍、之後私人繪 ...
請問平時幾樣功課?

shirley2014 發表於 19-5-23 22:39
請問平時幾樣功課?

七、八樣咁上下。

唔少小朋友都有課活動,所以會在小息、轉堂、飯後的休息時間做功課,有時學校導修堂也可做功課。

ABC-DAD 發表於 19-5-21 14:58
初小學補習無必要啦,學習寫作,也要揀活潑一點嘅教學方法。跳舞也是運動一種。
樂器小六畢業後才學沒有大 ...

但請問樂器對升中有幫助嗎?如果樂器的程度普普通通,係咪唔學會仲好?謝

回覆樓主:

定期每星期6樣, 間中加家庭活動.

kwokbobo 發表於 19-5-25 00:39
但請問樂器對升中有幫助嗎?如果樂器的程度普普通通,係咪唔學會仲好?謝
...
能力應付到,有時間,學喜歡的樂器,有懂兒童教育的老師啟蒙,我是持正面態度去支持。
不過,「對升中有幫助」這個前題,實在是徹底的壞方向,不值得花時間多談。

小朋友有不同材質,有喜歡音樂,但唱比較有天份,有喜歡音樂有節奏感,但長於肢體動作,可以發展跳舞,當然也有對演奏樂器特別感興趣的小朋友,那要有經驗的老師發掘。

早期,就培養音樂感是很好的,有左基礎,1。未來在中學時期有興趣再學,也易上手。  2。音樂律動的肢體練習如跳舞,對運動發展係好有幫助。續。。。。

ABC-DAD 發表於 19-5-25 08:57
能力應付到,有時間,學喜歡的樂器,有懂兒童教育的老師啟蒙,我是持正面態度去支持。
不過,「對升中有幫 ...

因為我比小朋友當興趣咁學,無迫佢考級,只是學來自娛,可能因為是自娛,有時又唔認真,好像有點浪費時間,唔知仲學唔學好?

樓主:借位一問,thx.

kwokbobo 發表於 19-5-25 00:39
...
係,如果目標為**功能升中,又唔啱項目,唔學會更好。

kwokbobo 發表於 19-5-25 09:15
因為我比小朋友當興趣咁學,無迫佢考級,只是學來自娛,可能因為是自娛,有時又唔認真,好像有點浪費時間 ...

只學唔考級,缺點係無左目標。只為升中用,亦係缺點~~~

ABC-DAD 發表於 19-5-25 08:57
不過,「對升中有幫 ...

200% 同意

kwokbobo 發表於 19-5-25 09:15
因為我比小朋友當興趣咁學,無迫佢考級,只是學來自娛,可能因為是自娛,有時又唔認真,好像有點浪費時間 ...

家長首先定位,是要有一定成績升中用定真係自娛先,如果自娛,小朋友又有興趣,就無謂計較時間,興趣可以last for一生,幫佢在漫漫人生路途上找真興趣來減壓。升中後避免沈迷手遊,如果用來升中,就要認真學,交出成績。但有可能升中後面對學業/考試壓力畤會放棄(目標已達),唔再學,都係嗰句,家長自己點諗先。

haihaimom 發表於 19-5-26 13:23

謝謝大家的意見,我會好好的參考,thx (emoji)(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

我細仔手腳慢,時間真係唔夠用架!P1-2 都仲有上學校興趣班,P3起~ cut 埋!
不過我地堅持上英文班 (K2開始上,初初一星期兩堂,升上小學就轉一星期一堂)
平日盡可能唔安排活動,星期六唔駛準備測試考試嘅話,就跑幾場 (最高紀錄係4場)
全部都係運動或佢鍾意嘅野
然後星期日留空

不過,如果做功課快手嘅,就唔駛將d活動推去星期六
恐龍家

有要求既家長就算唔係為升中都會要求"認真學"

MrBeast 發表於 19-5-22 08:20
佢想學就eps la
考試成績70分一樣
80 兩樣 85 三樣 90 四樣

咁點計先?好似阿妹7X一科、8X一科、85兩科、9X兩科,咁你計幾多項?佢學校無出平均分㗎。

irisw 發表於 19-5-21 09:54
小女將升小三,越來越發覺時間不夠用,時間好難分配。
有啲恆常班阿女想繼續,所以我都尊重佢意願。
有冇過 ...

你係補英、數,定補英數?做練習唔得?同阿女講,英數到某個target就俾佢學琴。

mcl203 發表於 19-5-25 14:02
只學唔考級,缺點係無左目標。只為升中用,亦係缺點~~~

所以我cut鬼咗阿妹個鋼琴,又加價!點知阿妹話,考完呈分想去學小提琴,佢細細個已經話想學話咗幾年

ABC-DAD 發表於 19-5-21 14:58
初小學補習無必要啦,學習寫作,也要揀活潑一點嘅教學方法。跳舞也是運動一種。
樂器小六畢業後才學沒有大 ...

數學補習係立竿見影!由79變99,或69變88!

little_yolky 發表於 19-5-27 14:33
數學補習係立竿見影!由79變99,或69變88!

有須要就補啦,補數我無經驗,兩個啲數都無補過。

little_yolky 發表於 19-5-27 14:25
你係補英、數,定補英數?做練習唔得?同阿女講,英數到某個target就俾佢學琴。
...

同老公商量過後暫時只補英文,數學再喺屋企惡補下先。