用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 低小仲可以參加幾多樣課外活動+補習?
go

低小仲可以參加幾多樣課外活動+補習?  

小女將升小三,越來越發覺時間不夠用,時間好難分配。
有啲恆常班阿女想繼續,所以我都尊重佢意願。
有冇過來人講下你地點取捨課外活動同補習?
p.s 小女學緊Jazz,校內中國舞,畫畫。
阿女仲想加鋼琴,但升小三可能要補補英數,怕唔夠時間。

回覆 irisw 的帖子

我女小三,放學後星期一歌詠,星期二手鐘,星期三田徑,星期四跳遠,星期五長笛,星期六上午奧數,全部學校選出來,免費學,她自己又喜歡參加訓練,校外自費項目:鋼琴~

MrBeast    發表於 19-5-22 08:26

irisw 發表於 19-5-21 09:54
有冇過 ...

個人覺得時間金錢最緊要。

可以在校學,就無謂聽八公八婆話邊間山神廟勁D遠遠走去,取捨都係以此為據。

有冇過 ...
要看看現在時間表如何安排,如已經滿,也不是意願問題。
初小小學數能補出個什麼?
英文方便,課業嘅補習大概不建議,有系統的聽讀培養比較有用,如英語話劇,對未來生活學習應用有較大得着。

整體好視乎有無對小朋友個性定出目標,同有無發展方。向

retriever 發表於 19-5-21 13:43
個人覺得時間金錢最緊要。

可以在校學,就無謂聽八公八婆話邊間山神廟勁D遠遠走去,取捨都係以此為據。

我所有課外活動都係屋企附近,因為我湊兩個時間好緊要,另外我懶都係一個原因除咗中國舞要去隔離區。

ABC-DAD 發表於 19-5-21 14:09
要看看現在時間表如何安排,如已經滿,也不是意願問題。
初小小學數能補出個什麼?
英文方便,課業嘅補習大 ...

應唔應該補習我仍然掙扎當中

irisw 發表於 19-5-21 14:19
學業第一, 不要它日後悔!

現在課餘活動全是靜態的,再加一樣有需要?

2jkidsfather 發表於 19-5-21 14:29
學業第一, 不要它日後悔!

現在課餘活動全是靜態的,再加一樣有需要?

我都係認為學業第一,但冇其他活動調劑一下,好似又唔太平衡。
另外小女對運動零興趣

irisw 發表於 19-5-21 14:37
我都係認為學業第一,但冇其他活動調劑一下,好似又唔太平衡。
另外小女對運動零興趣
...

初小學補習無必要啦,學習寫作,也要揀活潑一點嘅教學方法。跳舞也是運動一種。
樂器小六畢業後才學沒有大問題吖。

irisw 發表於 19-5-21 14:19
補习,唔係应唔应該補,而係需唔需要補。

簽名被屏蔽

有冇過 ...
佢想學就eps la
考試成績70分一樣
80 兩樣 85 三樣 90 四樣

Yanamami 發表於 19-5-21 21:08
補习,唔係应唔应該補,而係需唔需要補。
可再細分:精英需要和升班需要

MrBeast 發表於 19-5-22 08:20
佢想學就eps la
考試成績70分一樣
你呢個劃分都幾簡單易明

我覺得成就感、滿足感對每一個人(甚至大人)都好重要,有時見到一些大人,他們可能讀書好,學歷高,但他們的成就不突出(起碼他們自己覺得懷才不遇,覺得比他們"渣"的人生活比他們更好),慢慢時常抱怨這樣、抱怨那樣,長此下去生活得不開心,這是我不希望發生在自己小朋友的事情。
我自己小朋友現在在高小,其實可以看得出他不是"專業讀書"形,他成績未到很差,應該算中下吧,有想過是否應讓他放大部分時間在學業上,甚至試下去補習,我估勉強可以幫他到中上。但見他在興趣班上輕鬆地已在中上水平,亦容易有成就感,得到同輩的認同,也認識不同校外的朋友,他知道自己讀書成績不夠好,但個人滿足感不差。

當然,我們沒有升中壓力,所以容易決定繼續去不同的興趣班。

MrBeast 發表於 19-5-22 08:20
佢想學就eps la
考試成績70分一樣

0030 發表於 19-5-21 10:36
回覆 irisw 的帖子

我女小三,放學後星期一歌詠,星期二手鐘,星期三田徑,星期四跳遠,星期五長笛,星期 ...
請問功課時間幾耐?有溫習嗎

仔高小,一體一藝一學術,全部安排星期五和星期六,每日練習樂器,最重要係小朋友想繼續和時間分配

我小朋友三年級,都好多活動,但全都是佢鍾意、有興趣的。星期一、四學校中國舞;星期三就童軍、之後私人繪畫班手;星期五就私人學琴。雖然咁忙,但因是佢興趣,所佢自己願意付出辛勞。至於做功課的時間,佢自一年級開始,大部分功課都用各樣辦法在學校完成,每天在家裡做功課的時間一般少於二十分鐘。以我所知,都唔少同學因為要參加各種活動,儘量在學校完成功課。至於溫習,由於在家基本上唔洗做功課,所以我係有時間每天都進行一些溫習。

回覆 shirley2014 的帖子

1小時之內完成,大多學校做左部分,平時無點溫書的~我話不溫書可以,但上堂要比平時更專心~