用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 低小仲可以參加幾多樣課外活動+補習?
樓主: irisw
go

低小仲可以參加幾多樣課外活動+補習?  

little_yolky 發表於 19-5-27 14:31
所以我cut鬼咗阿妹個鋼琴,又加價!點知阿妹話,考完呈分想去學小提琴,佢細細個已經話想學話咗幾年mout ...

都同你講過學樂器要預好大使費。

好老師不會平,最慘幫不到忙的老師也不平。

nkd 發表於 19-5-27 16:00
都同你講過學樂器要預好大使費。

好老師不會平,最慘幫不到忙的老師也不平。

咪係囉!仲要唔考級,唔練!純為興趣!

ABC-DAD 發表於 19-5-27 15:25
有須要就補啦,補數我無經驗,兩個啲數都無補過。

我兩個都要補數呀!

MrBeast 發表於 19-5-22 08:20
佢想學就eps la
考試成績70分一樣
80 兩樣 85 三樣 90 四樣

咁如果小朋友唔係讀書料子,6x分,咁咪一樣都冇得學?讀書唔叻先更需要找其他長處喎。除非分配唔到時間啫,始終我覺得讀書還讀書,興趣還興趣。

irisw 發表於 19-5-21 09:54
小女將升小三,越來越發覺時間不夠用,時間好難分配。
有啲恆常班阿女想繼續,所以我都尊重佢意願。
有冇過 ...

這個問題,要看看一下小朋友情況。

- 補習目的是托兒為主?

- 補習對科目效果大不大?

- 同時學四五樣活動好,還是集中學兩三樣好?

- 哪樣天分最好,興趣最大?

===

我仔沒有補習,成績中等就OK。

小學生活潑好動,難靜下來專心溫習、練琴超過半小時,所以我不強迫他做。但我會要求他把功課錯的,不要再錯,臨考試前再改多一次;要求他把半小時的練琴一天分兩三次做;週末做完功課才出去玩。

馬馬虎虎便快樂過了小學生活。

不用太擔心成績,小學考試考小心,小朋友粗心大意是正常的,慢慢會好,最重要是培養讀課外書,語文能力是補不出來的。不要怨分數低,打擊他們信心。有進步要大讚。注意一下,這樣做法不適合有志名校中學的父母,將來入學失敗不要怪我。聽我勸的,好大可能有開心的親子關係,有不失敗的求學生活、可以享受音樂、活動。

haihaimom 發表於 19-5-27 16:16
咁如果小朋友唔係讀書料子,6x分,咁咪一樣都冇得學?讀書唔叻先更需要找其他長處喎。除非分配唔到時間啫 ...

之前只是eg, 可因財施興ga ma,ie, set 個 bar 低d,但我會先focus 在學業,eca 就summer 先學 (除非好有talent)

little_yolky 發表於 19-5-27 14:24
咁點計先?好似阿妹7X一科、8X一科、85兩科、9X兩科,咁你計幾多項?佢學校無出平均分㗎。
...
咁就好似立垃圾會酸誓咁,阿耶色髪,任你up

MrBeast 發表於 19-5-27 17:08
之前只是eg, 可因財施興ga ma,ie, set 個 bar 低d,但我會先focus 在學業,eca 就summer 先學 (除非好有t ...

我就冇用eca去做獎勵,因為我仔小時玩嘅學嘅eca都係我篩選過,想佢參加嘅,我亦好少用分數去獎勵,我比較喜歡獎勵態度,例如有冇認真溫習咁。所以都幾主觀㗎,反正我獎書,所以其實又冇乜所謂,找一樣佢有進步嘅地方咪奬書俾佢囉

haihaimom 發表於 19-5-28 09:58
我就冇用eca去做獎勵,因為我仔小時玩嘅學嘅eca都係我篩選過,想佢參加嘅,我亦好少用分數去獎勵 ...
其實是time management 問題,若成績達標有多餘時間就可以玩多樣咁解。eca 來說,我自己個人經驗,一要練小朋友就好易失興趣,唔練hea 學就無謂勞民傷財,summer join 正苦/康民處的就ok

nkd 發表於 19-5-27 16:45
這個問題,要看看一下小朋友情況。

- 補習目的是托兒為主?

很同意你嘅說法,講得很好。

興趣班有興趣就去學去玩,好好享受小學時光,我是鼓勵咩都嘗試~不強求考級,不強求拿獎,不要無悔就好~學習成績不要太差,中中挺挺已經ok~

IloveJJ 發表於 19-5-28 15:49
如果要練,初初會失興趣,但如果真係有潛力的,練到一定成績就會有返興趣。
...
好似bbq 起爐,唔撥唔著,太大力又驚息

視乎成績及自己對佢的方向(emoji)成績唔好可能要將時間放番多點溫習

回覆 MrBeast 的帖子

請問除咗康民署,那個政府部門,仲有搞活動比小朋友參加呢?

dandan2006 發表於 19-6-12 14:35

請問除咗康民署,那個政府部門,仲有搞活動比小朋友參加呢? ...
康民處已經好多野玩ga lor wor, 不過要快手,有些首輪summer course 都過左deadline。你心目中想玩什麼,童軍啱唔啱?

dandan2006 發表於 19-6-12 14:35

請問除咗康民署,那個政府部門,仲有搞活動比小朋友參加呢? ...
ps 音樂/樂器就另一個部門,但我忘記了

康民暑,今個暑假報咗游水,真係好平

是否音統處呢?

大C在5歲半左右就要求學習小提琴,當時絕對認為女兒根本不理解學習樂器需要花的時間心機。經過12個月的磋商,大C承諾每天也會練習,也表示真心喜愛這種樂器,於是兩個月前開始了小提琴的第一課。

過了兩星期,大C對練習已經完全提不起勁,哭鬧過後還繼續堅持喜歡但又不練習。於是跟她分享了瑜伽經的一句:Practice becomes firmly grounded when well attended to for a long time, without break and in all your heart.

瑜伽24小時必練一次
何為長期?何為不間斷?何為認真?大師Sri Swami Sachidanada提過,練習的首要條件是長時間重複做同樣的事情。不幸的是大部分人都只集中結果,忽略了長時間的過程(也從沒說明長期的定義)。難道別人演奏級般的表演數月內能練成嗎?很多學生告訴我,已經練習瑜伽數年甚至超過十年,但也沒甚麼進步,希望小班教學能帶給她們新的衝擊。

「那你每天練習多久? 」「一個月總會練習一次。」我只能告訴她們,就算不是每天上課,自己在家中也應練習、不間斷;簡單說24小時內必做一次。總的來說是,認真、全心全意去完成目標。

我告訴大C,既然已決定去做,你就必須達到演奏級別才可選擇停下來。希望長期、不間斷、用心的練習,可令我們盡快遠離「劏雞聲」,也希望藉此令她明白,所有成果也得來不易!

src: am730