用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要決定,坑真定德望,諗到傻
go

要決定,坑真定德望,諗到傻  

如題,在唔知自己小朋友既能力底下,應該點算,坑真穩陣,但德望粵教中,英小,究竟英小係咪咁重要,粵教中係咪較好?感謝🙏🙏

回覆樓主:

考到德望咁勁, 如果我係你,我會揀德望。不過當然睇你住香港定九龍。地點都重要。

當年朋友九龍人棄GH揀TL,今日回望無揀錯。去中學版睇下,感受下家長對兩間學校既評價。

回覆樓主

坑真有人情味好多

正路GH,我朋友小朋友見佢開開心心好鍾意學校。至於中學牌負評,你睇下係樓主佢自己有無問題先再下定論,提一提你個樓主已經潛左水,中途仲有好多有心人做打手。GH收得你其實都證明囡囡有一定既潛力,GH生活我所見係開心,如果你想囡囡更上一層樓就吾洗考慮太多。

回覆樓主:

揀得龍校就係想要小學back up, 比較下邊間升小比率高d,另外,會否考慮學校距離。

wg_ann 發表於 19-5-21 17:24
揀得龍校就係想要小學back up, 比較下邊間升小比率高d,另外,會否考慮學校距離。
...
GH交通都係好重要考慮既問題,小學係730上課,住得遠就吾太建議。

謝謝各位,我就是擔心GH係PM, 同埋成日怕囡囡唔知讀唔讀到,又怕升小%低,升中更難,又黃大仙網。但我其實好喜歡gh

鐘意就去左先,費事自己後悔

回覆樓主:

我會揀德望,因為德望學術水平高,只要父母肯投放多些時間在小朋友學習進度上,將來升讀中學部不難,畢竟德望英文水平較高。

回覆樓主:

樓主住邊區?個人會揀TL, 升小冇壓力,普教中,多學一種語境,真幼英文係淺㗎,英文外補吾難學,spk夠一樣淺啦,如果你有offer, 吾會出post都揀佢啦,名校小朋友而家普遍係英文叻過中文,真小升中係灣仔網,冇得輸啦

回覆樓主

掉轉諗
讀真光可以考到比德小更好的學校vs讀德幼考到比真小好的學邊個機會大d
咁會不會易想一點?

Redbean88 發表於 19-5-21 09:17
如題,在唔知自己小朋友既能力底下,應該點算,坑真穩陣,但德望粵教中,英小,究竟英小係咪咁重要,粵教中 ...
我揀坑真,我唔想小朋友太辛苦。3年後升小坑真保障大好多

Redbean88 發表於 19-5-21 19:45
謝謝各位,我就是擔心GH係PM, 同埋成日怕囡囡唔知讀唔讀到,又怕升小%低,升中更難,又黃大仙網。但我其實 ...

Same concern ,不過真光中學唔比徳望差,同樣係英中。 如住港島正路應該揀真光,仲要係坑真。

回覆 fluty 的帖子

讀真光幼出黎,如果冇狂補,我估唔會考到德小。

chujojo 發表於 19-5-22 06:35
Same concern ,不過真光中學唔比徳望差,同樣係英中。 如住港島正路應該揀真光,仲要係坑真。
...
啱,坑真真係好好,我住九龍區好多人正路選德望,但我實在太多野擔心。

Penipony 發表於 19-5-22 01:21
我揀坑真,我唔想小朋友太辛苦。3年後升小坑真保障大好多
我初時都咁諗🥴🥴

回覆 Redbean88 的帖子

樓主住九龍東?返坑真同德望車程係咪差不多?同埋要睇樓主有冇心理準備升唔返德望既小學back up. 如有,揀德望吧
德小課程應該較坑真深,萬一小學部唔收出去考直私應該都唔太差

如果住九龍
我都會選德望
升到德小當然好
升不到學術也不會太差
坑真一定安穩些
但可考慮埋路程
同埋是否很心儀真小

貝兒妹妹 發表於 19-5-21 20:47
樓主住邊區?個人會揀TL, 升小冇壓力,普教中,多學一種語境,真幼英文係淺㗎,英文外補吾難學,spk夠一樣 ...
吾好太神化spk,教得淺係因為吾預你會走,小學吾再招生,如果你比修女知你有離心你實無運行,教得你深就走左去dgs明吾明?