用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要決定,坑真定德望,諗到傻
樓主: Redbean88
go

要決定,坑真定德望,諗到傻   [複製鏈接]

littlechen 發表於 19-5-23 08:54
樓主是否兩個都am?
GH PM,  TL  AM

Redbean88 發表於 19-5-23 10:07

看小朋友本身喜歡中文定英文
如果喜歡中文,反而會增加興趣,相反英文之後可能不易理解而不想返學

Am pm亦很重要,如果習慣am,返pm反而會累,想瞓

回覆 littlechen 的帖子

對啊,因囡囡喜歡英文,但坑真英文堂少,我怕坑真較少接觸英文而令佢失去返學既興 ...

以我識嘅朋友,佢地囡囡讀灣仔同中西區幾間女校,佢地中文小學,但係冇一個英文話難同跟吾上,反而識人係st paul convent, mps,要狂補中文,如果吾出國,佢地都驚dse衰係中文科,總括覺得,gh英小同tl中小,其實都要外補不足。好多名校家長,都話中文難搵好嘅補習社同難學d, 另外,之前住東區,好多時見14網2線學校學生(佛康,滬江,太古),同工人姐姐流利英語對答,所以覺得最重要係校網。GH黃大仙網其他學校真係吾識啊,聽講好似好寶。

Redbean88 發表於 19-5-21 09:17
如題,在唔知自己小朋友既能力底下,應該點算,坑真穩陣,但德望粵教中,英小,究竟英小係咪咁重要,粵教中 ...

我會選坑真,因為喜歡一間教好「孩子」,多於一間只想教「好孩子」的學校。
德望校內競爭很大,若你不想小孩在這種環境下成長,請三思。
我曾因私人原因,放了坑真的offer,到現在仍很心痛。

Redbean88 發表於 19-5-21 19:45
謝謝各位,我就是擔心GH係PM, 同埋成日怕囡囡唔知讀唔讀到,又怕升小%低,升中更難,又黃大仙網。但我其實 ...

GH預左是3+6年長期作戰,TL則如心頭唔高只想直上真小真中,壓力不算大的。諗下你和C6是甚麼類型的人。有家長本身性格是全攻型,愛挑戰不怕冒險,咁就GH。有家長本身是穩陣型,愛穩定且容易憂慮,咁就TL。一定要諗埋C6, 我有朋友兩夫婦好一致,認為要盡早打好學術基礎,學興趣班陪溫習等會一齊分擔。相反,如爸爸是自由放任型,唔想太谷,得媽媽自己搏鬥,頂得順嗎?有些媽媽真係得的。
既然你提到自己喜歡GH,就GH吧!知道讀GH不能hea不能大安旨意,你便會懂得怎預備。如果你不認同TL那套,讀15年是沒意思的。真幼真係比大部分幼稚園都淺(包括學券幼),buy快樂童年的會很喜歡,唔buy的會覺得浪費時間。真小中文超強,英文則中上水平不會是教到小朋友native speakers 咁。應培養中文定英文能力先?人人看法不同。
沒人會知道你囡囡將來會點,只要你們現在是經過深思熟慮為她作決定,將來無論怎樣也不用後悔。
利申:TL家長,選TL因配合我們自己的教育理念

回覆 Redbean88 的帖子

GH喜歡主動的學生, 如小朋友唔夠主動, 難有GHP offer! 老師亦於家長日提過, 學術都不是升小重點, 學術可以外補,但小孩是否主動學習就很重要。

利申: GHK 前用家

Redbean88 發表於 19-5-22 23:59
就是怕後悔啊,因為唔知囡囡能力好難決擇。

你吾知囡囡將來能力,點解難揀?反而知道佢能力係勝任到GH咁hur嘅環境,就直接選GH, 如果不明朗或都未知對手嘅話,選tl吾係進可攻,退可守?題外話,今日有朋友先講佢識人係德小中上成績但死因不明德中吾收,要轉區搬屋抽,都係揀TL乙一,學校冇技援,而家等派彩,灰爆

回覆 WinnieCatCat 的帖子

謝謝你的詳盡分析。

回覆 muimui118 的帖子

謝謝你的詳盡分析。

回覆 貝兒妹妹 的帖子

呢樣就係我最怕發生的啊 謝謝分析。

Redbean88 發表於 19-5-24 03:05
回覆 貝兒妹妹 的帖子

呢樣就係我最怕發生的啊 謝謝分析。

FYI
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3749047&extra=page%3D1

GH小學其中一位家長心聲

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我都有睇呢個中學post, 我自己就連報德小都吾報,因為實吾去讀,因為自己最初有真幼同另外一間龍幼offer, 升中一定吾會想去番讀德小搏命,自己揀左一間比抽獎嘅龍幼,自行抽到另外一間英小女龍,其實我反而唸緊,英小嘅中文課都幾弱,相反我龍幼果間升龍小,須然中文小學,但佢中文英文都強啊,升中9x%派哂英中,但都註冊了,做媽咪嘅真係考慮好多,而家有d擔心中文跟吾上,阿囡又小小抗拒睇中文書, 所以提提樓主,真幼,真小打好中文基礎好重要,佢地英文都教得吾差啊

WinnieCatCat 發表於 19-5-23 14:33
GH預左是3+6年長期作戰,TL則如心頭唔高只想直上真小真中,壓力不算大的。諗下你和C6是甚麼類型的人。有家 ...

呢個回應真係真心讚賞 , 分析得好有理性 (利申 : GH用家)

我朋友都有讀這2間,跟據她們說GH是一間正常學校,但不是直升。家長很友善,開放日你也可以看到她們很helper. 程度很高如讀到的話。家長會很感謝學校教得好。我朋友只讚沒彈。坑真好樸實,程度比較淺如與gh比。不是直升,因為如小一收多人就中一有些人一離開了。總括2間也是好野,但我會選gh因為程度是高一些。

回覆 bobofung 的帖子

十分感謝你的詳細分析。

Redbean88 發表於 19-5-21 09:17
如題,在唔知自己小朋友既能力底下,應該點算,坑真穩陣,但德望粵教中,英小,究竟英小係咪咁重要,粵教中 ...

請問樓主你揀到未呀

pekovian 發表於 19-5-21 11:06
當年朋友九龍人棄GH揀TL,今日回望無揀錯。去中學版睇下,感受下家長對兩間學校既評價。
...
我都覺得真光好好多!

除了學校本身,亦要考慮自己小孩子性格。另外,讀上午班時間好用好多。

我都覺得真光好好多!

我囡在坑真讀到高小了, 過了一個十分舒服愉快的童年,

真幼是教得好淺, 小學中文要求高,不多功課, 她做野很快手, 每日在校做完功課, 可以睇下課外書, 學校閱書風氣好,
一個學期默書中文三次, 英文三次, 全港都冇一間這樣少默書,
考試範圍不多, 又不重覆, 比起好多名校, 絕對是舒服,

中學DSE 成績中文98% pass, 入大學70% 入到大學, 比起高主較 50%為高
証明唔谷都可以考到大學是, 那為何要小朋友由幼稚園開始谷

nixphoenix    發表於 19-5-28 11:55

學術來說: GH
遠近來說: GH (如你住九龍)
升學來說: 差不多
==> 選 GH 啦!!!

(利申: 坑真幼升小的家長)
‹ 上一主題|下一主題