用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要決定,坑真定德望,諗到傻
樓主: Redbean88
go

要決定,坑真定德望,諗到傻  

其實GH一個學期四次英默(包一次unseen),三次中默,其實係一樣的少,測考範圍少亦不重覆,大家對它誤解好深。

kbi 發表於 19-5-27 18:10
其實GH一個學期四次英默(包一次unseen),三次中默,其實係一樣的少,測考範圍少亦不重覆,大家對它誤解好 ...

去年德幼升小已经有7成多,算到最后8月一批收),今年九月德小升德中都有7成,德中已經大大改善收回自己學生,德小一年2考和2測,測驗考過內容考試不會重覆,本身班同學都是醒目女,大部分根基打得好,我女會越見越強,所以揀擇GH,學校設備完善 有covered court、hall、50米室內泳池。

樓主諗掂未?

Okaine 發表於 19-5-21 09:33
考到德望咁勁, 如果我係你,我會揀德望。不過當然睇你住香港定九龍。地點都重要。
...

但係德望聽講culture麻麻

回覆 wondermom210 的帖子

應該讀德望了,希望唔好後悔,其實媽媽我仲係好怕選錯,太冇用了.....

Redbean88 發表於 19-6-25 08:35

應該讀德望了,希望唔好後悔,其實媽媽我仲係好怕選錯,太冇用了..... ...

今年妹妹都入左GHK,去觀課時,發現現今的GHK比家姐既年代更見進步,加入左好多小朋友自主學習的元素,學校教學設備更豐富,小朋友既獨立性更高,課程更見活潑。希望你出年觀課後,上嚟分享下,好想睇下你的感受。

GH是一所好學校!

Redbean88 發表於 19-6-25 08:35

應該讀德望了,希望唔好後悔,其實媽媽我仲係好怕選錯,太冇用了..... ...

恭喜你揀到了
請問你放咗坑真未呀?因為我仲等緊坑真 waiting

回覆樓主:

Vote for 坑真,GH要擔心埋升中,真光升真中穩陣,真中band1A,  12網 for 女生好好,如果囡囡成績好,可以跳神校或者考番德中,成績中等又有真中backup, 成績下游嘅,12網比黃大仙網好好多

回覆樓主:

住九龍vote for GH, 其實我識人讀緊,話好開心唔辛苦,升中大部分收番冇乜壓力,視乎小朋友自律性和資質, 有人啱有人唔啱
不過如果住港島我會選坑真,其實也是好學校,除了神校或冇選擇否則我真係唔會過海讀書。