用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要決定,坑真定德望,諗到傻
樓主: Redbean88
go

要決定,坑真定德望,諗到傻   [複製鏈接]

Redbean88 發表於 19-5-22 07:49
回覆 fluty 的帖子

讀真光幼出黎,如果冇狂補,我估唔會考到德小。

狂補嘅定義係?

其實我女當年都係讀學卷幼,最學術嘅課外堂係phonics... 亦有上過Cambridge(但無考試)... 一樣考到德小... 中文我自己陪佢讀書,數學亦係自己生活中教嘅。因為我ftm,比較多時間陪佢督住佢...
因為唔想6年小學都好緊張地過、自問我女唔係運動了得,音樂又只係一般(我唔會特登整靚portfolio而考級,去比賽)係德小升中唔太明朗嘅因素下,我選擇左一間同樣有b1中學,但有清楚遊戲規則如何升得上,如何會被淘汰嘅女津小。

Redbean88 發表於 19-5-21 09:17
如題,在唔知自己小朋友既能力底下,應該點算,坑真穩陣,但德望粵教中,英小,究竟英小係咪咁重要,粵教中 ...

GH幾時要交大訂做正式決定?

如果路程差唔多
我會㨂坑真
橫掂到中學兩間都係b1英中
而坑真升學保障又大啲
何不係細個時多啲時間俾小朋友輕鬆一下

QQfishs 發表於 19-5-22 09:18
吾好太神化spk,教得淺係因為吾預你會走,小學吾再招生,如果你比修女知你有離心你實無運行,教得你深就走 ...

吾係神化間幼稚園,佢教德育好好,佢教得淺係吾認為幼稚園要谷學術,有興趣學習才是正道,SH, St. Clare,TL都係淺㗎,所以吾好唸人為驚左教得深左怕冇左d學生去哂st. Paul coed, dgjs, 你唸多左啦。

回覆 Penipony 的帖子

樓主當年有德小offer 抽到女津小?

我跟德望有點緣,兩個女當年分別被德幼及德小收了,但都沒有take offer. 聽到的負評太多,有來自老師的,也有來自家長的。論升小及升中,坑真有人情味好多。不要以為英小就好好,我女讀中小,但科學用英文讀,都不是不吃力,不能想像科科都用英文讀。要記得,DSE中文比英文難,現今在香港中文一定要打好基礎!

HauMiranda 發表於 19-5-22 15:31
我跟德望有點緣,兩個女當年分別被德幼及德小收了,但都沒有take offer. 聽到的負評太多,有來自老師的,也 ...

So Sh vs Gh
SH better ?

sinsinyip 發表於 19-5-22 12:53
回覆 Penipony 的帖子

樓主當年有德小offer 抽到女津小?
Yes

fluty 發表於 19-5-22 17:17
So Sh vs Gh
SH better ?

我不是GH用家,只是認識GH教職員及家長,所以都不適合評論GH. 我沒有後悔當年棄GH選SH. 大女讀了五了,見到同學跟老師關係融洽。SH雖然出名測驗多,又教快(但看過教材GH比SH還要深)但我欣賞學校會根據學生能力去assess, 試卷不會教淺考深。呈分時都有support支援升中,呈分卷不會出得太深,老師也會告知你小朋友band幾去作選校參考。

HauMiranda 發表於 19-5-22 17:57
我不是GH用家,只是認識GH教職員及家長,所以都不適合評論GH. 我沒有後悔當年棄GH選SH. 大女讀了五了,見到 ...

我不騎劫此post了。我身邊也有朋友讀TL, 中文是要求高,但聽落升中支援足夠,有人情味。俾我再揀, 我會揀TL多過GH.

brima    發表於 19-5-27 17:10

回覆樓主:

真小升中係灣仔網,真係好安全,band 2成績都可能上得番真中或者其他band1c中學,如果樓主囡囡成績好,可以考番GH中學或者更上一層樓。 相反,take GH幼,上吾到小學,或者升吾到德中,會否後悔當初冇揀TL

Penipony 發表於 19-5-22 09:34
狂補嘅定義係?

其實我女當年都係讀學卷幼,最學術嘅課外堂係phonics... 亦有上過Cambridge(但無考試). ...
妳囡囡好叻啊,考小學真係靠實力。

貝兒妹妹 發表於 19-5-22 20:11
真小升中係灣仔網,真係好安全,band 2成績都可能上得番真中或者其他band1c中學,如果樓主囡囡成績好,可以 ...
就是怕後悔啊,因為唔知囡囡能力好難決擇。

HauMiranda 發表於 19-5-22 17:58
我不騎劫此post了。我身邊也有朋友讀TL, 中文是要求高,但聽落升中支援足夠,有人情味。俾我再揀, 我會揀T ...
謝謝你。

HauMiranda 發表於 19-5-22 15:31
我跟德望有點緣,兩個女當年分別被德幼及德小收了,但都沒有take offer. 聽到的負評太多,有來自老師的,也 ...
對啊,現在好多學生普遍中文差英文好好,所以中小英小都係一個concern黎。

pokipoki 發表於 19-5-22 09:37
GH幾時要交大訂做正式決定?
下星期五啊

回覆樓主:

其實Gh係好好,但要全天候作戰狀態去準備升小升中,如果冇得揀就話啫,而家都係有間band 1算龍校揀,個網又靚,除左真係番學交通好難安排問題,其他都一定揀tl啦

1162694sd 發表於 19-5-23 08:30
其實Gh係好好,但要全天候作戰狀態去準備升小升中,如果冇得揀就話啫,而家都係有間band 1算龍校揀,個網又 ...

樓主是否兩個都am?

回覆樓主:

如果連中學都係B1 ,我會揀間易升的學校,起碼信心都大少少

回覆 littlechen 的帖子

對啊,因囡囡喜歡英文,但坑真英文堂少,我怕坑真較少接觸英文而令佢失去返學既興趣。
‹ 上一主題|下一主題