用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校係唔係一定要有外國passport先會收 ...
go

國際學校係唔係一定要有外國passport先會收

如題!如冇外國passport,機會大唔大?

好大,唔係間間學校也係行passport first,做多D功課,上網睇下心儀學校嘅招生政策先。

如果小朋友以同一英語程度,面試表現.有外國PASSPORT機會係大D既.
因為有某些國校有收生要求. 好似樓上講,睇你心儀既學校收生準則.

都係要自己做吓功課,間間收生標準不同,有些要控制本地學生比率

akevinla 發表於 19-5-21 09:07
如題!如冇外國passport,機會大唔大?

最好去school tour, 直接問學校有無此限制。免得浪費了報名費 (因為有些學校本地生的比例好低).

回覆樓主:

明白,(emoji)

回覆 akevinla 的帖子

我們沒有外國passport, 考了幾間都有offer. 不用擔心的

回覆樓主:

想問下有咩學校唔會比priority予有passport的學生呀?

mindfulmom 發表於 19-7-11 13:27
想問下有咩學校唔會比priority予有passport的學生呀?

Categorise as private schools , eg isf , vsa, RC, DC, ics, think, ycis secondary, anfield

又或者一些已經”上曬岸”有歷史的IS, 都唔對有幾多foreign passport 睇得咁緊

KE03111 發表於 19-7-10 23:36
回覆 akevinla 的帖子

我們沒有外國passport, 考了幾間都有offer. 不用擔心的

請問可以講下邊幾間參考下嗎?