用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收左 之後叩返津校手續
go

直資收左 之後叩返津校手續  

想請教有經驗人士!如直資收左,並沒有參加大抽獎!(即是無註冊証)之後想叩門!請問手續如何?
係咪先去心儀學校先叩門!若當叩門成功後,跟住程序點做?謝謝!

同問,幫推。

跟番叩門學校要求去申請,可以出示自行表及直資的註冊文件,叩門成功的話,可先到直資校退學再註冊。

mamaaddoiloil 發表於 19-5-20 21:12
想請教有經驗人士!如直資收左,並沒有參加大抽獎!(即是無註冊証)之後想叩門!請問手續如何?
係咪先去 ...

首先去直資間學校取消學位,然後去觀塘教育局度申請註冊證,再去叩到果間學校註冊。
如果係9月1日後有位,就唔駛註冊證,因為當作插班。
以上資料係我曾經打電話去教育局問,希望幫到你。

Mchacha 發表於 19-5-21 01:27
跟番叩門學校要求去申請,可以出示自行表及直資的註冊文件,叩門成功的話,可先到直資校退學再註冊。
...

謝謝解答

sharebuy 發表於 19-5-21 02:05
首先去直資間學校取消學位,然後去觀塘教育局度申請註冊證,再去叩到果間學校註冊。
如果係9月1日後有位, ...

謝謝解答

sharebuy 發表於 19-5-21 02:05
如果係9月1日後有位, ...

請問是否冇參加大抽獎就冇註冊證? thx

回覆樓主:

叩到津校後,去觀塘EDB申請返派位,最好先去注冊咗嘅直資交退位信,一式兩份叫佢簽收返俾你,咁EDB就可以即時處理,否則要等該直資通知EDB你已經放位(唔知等到幾時),然後EDB先會處理。最後EDB會求其派返一間同區而又有位嘅學校俾你,而注冊證上就會係呢間學校嘅名,大概需時2個星期。順帶一提,有D學校會要求冇注冊證嘅叩門生提交向EDB申請派位嘅收據,所以要注意時間,假如之前注冊咗好多直資嘅話都幾大鑊。

monodad 發表於 19-5-21 15:31
叩到津校後,去觀塘EDB申請返派位,最好先去注冊咗嘅直資交退位信,一式兩份叫佢簽收返俾你,咁EDB就可以即 ...

引用番當年經驗,叩門階段註冊津校唔一定要派位證。我地當年叩到某津校,只係等學校通知可以註冊就去做相關程序,完全無須派位證。

我地係無參加統一派位的。需要與否,或許係學校自己要求~

回覆樓主:

有直資offer, 會較難扣津小。
個別叩到都有, 但為數不多。

mcl203 發表於 19-5-21 16:14
引用番當年經驗,叩門階段註冊津校唔一定要派位證。我地當年叩到某津校,只係等學校通知可以註冊就去做相 ...

即是全程只同叩到那間津校溝通就可以?對嗎?

mamaaddoiloil 發表於 19-5-21 20:37
即是全程只同叩到那間津校溝通就可以?對嗎?

當時,係依該津校指示註冊即可~~~

mcl203 發表於 19-5-21 21:06
當時,係依該津校指示註冊即可~~~

咁又好方便喎

assado 發表於 19-5-21 17:56
有直資offer, 會較難扣津小。
個別叩到都有, 但為數不多。

請教,為何有此現象?是津校不想處理或等待edb的回復? 還是怕這些家長會有機會唔讀? 還是有其他原因?

如果津校可以挑選自己想要的學生,叩門生生很好的pool,為何會唔prefer?

心急媽媽xxx 發表於 19-5-21 22:59
請教,為何有此現象?是津校不想處理或等待edb的回復? 還是怕這些家長會有機會唔讀? 還是有其他原因?

如果 ...

點會唔想收已有直私取錄學生吖~~~

回想當年面試,校長曾明言,我地收生無自主權,只有呢幾個位可以自己決定。又,兩年後,佢係某場合仲記得,呢幾個學生我收既,點會唔記得~~~

心急媽媽xxx 發表於 19-5-21 22:59

如果 ...

以我上年嘅經驗,津校唔會唔收,我女叩幾間都收

阿里媽媽 發表於 19-5-22 06:52
以我上年嘅經驗,津校唔會唔收,我女叩幾間都收

最後小朋友是讀津小 ?
有直資一般唔會去扣二線津小。

assado 發表於 19-5-22 06:57

最後小朋友是讀津小 ?

最後讀津小

阿里媽媽 發表於 19-5-22 06:58
最後讀津小

身邊有情況, 有 YW offer, 扣不到一線津小。

assado 發表於 19-5-22 07:10
身邊有情況, 有 YW offer, 扣不到一線津小。

除咗我,身邊都有幾個成功例子。不過考小學同叩門除咗要有實力,重要靠幾分運氣,可能嗰位小朋友就係差少小運氣