用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收左 之後叩返津校手續
樓主: mamaaddoiloil
go

直資收左 之後叩返津校手續  

yuenyuen126 發表於 19-5-21 14:40
請問是否冇參加大抽獎就冇註冊證? thx

其實自行得果批都有

monodad 發表於 19-5-21 15:31
叩到津校後,去觀塘EDB申請返派位,最好先去注冊咗嘅直資交退位信,一式兩份叫佢簽收返俾你,咁EDB就可以即 ...

Diversifyedu 發表於 19-5-22 20:09
可能個位係畀咗揸住SPCC/DBS嘅叩門生

有DB offer 嘅小朋友都叩唔入,真實案例。不過最後俾SPCC call 咗 waiting

hkklchan 發表於 19-5-22 07:42
其實接受直資offer既時候,為什麼不想清楚?不明白之後去到叩門津小?尤其係好多人等緊call waiting…… ...

就係諗清楚先袋住先等叩門,如果我知一定抽中心儀津小,咁就連直資都唔會考啦

阿里媽媽 發表於 19-5-22 19:24
放心,佢會比一張類似臨時入學証。講多少少,到之後如果有更心儀嘅學校收,只要去已註冊嘅津校取消 ...

明白!謝謝你啊

回覆 阿里媽媽 的帖子

想請問教育局比既正式派位證要兩個星期先可以出到。如果係呢段期間有更心儀既津校取錄,咁係咪要去之前第一間已註冊既津校攞番張臨時派位證再交俾更心儀嘅津校註冊呢?謝謝你

HL1024 發表於 19-5-28 13:57
回覆 阿里媽媽 的帖子

想請問教育局比既正式派位證要兩個星期先可以出到。如果係呢段期間有更心儀既津校取 ...

我上年係咁做,應該今年都一樣

回覆 阿里媽媽 的帖子

謝謝分享!你是過來人,請教你覺得家長面談環節考直私難啲,還是叩門比較難?
我見叩門好多都話要家長面談,反而直私多數只考小朋友,所以有此一問。

HL1024 發表於 19-5-28 14:13
回覆 阿里媽媽 的帖子

謝謝分享!你是過來人,請教你覺得家長面談環節考直私難啲,還是叩門比較難?

可能我考直私數量唔太多,要見家長嘅真係唔多,但叩門大多最尾嗰round見家長,對我嚟講,叩門嘅家長面談難啲,因為要同校長”傾”好耐

^GGmami^ 發表於 19-5-23 23:57
就係諗清楚先袋住先等叩門,如果我知一定抽中心儀津小,咁就連直資都唔會考啦
...

非常認同,邊個想博

回覆樓主:

心理壓力好大,又有妹妹根尾
考到唔讀又怕浪費小朋友之前既努力

阿里媽媽 發表於 19-5-22 18:45
去咗津校留位後,通知直資退學,再去觀塘教育局度申請番個小一入學註冊證,直資學校收到你退學信後亦會通 ...

我想請教,因為剛叩到津校,同剛交左退學信,我係咪而家直接去教育局果便填表就可以啦?要唔要帶咩文件架?謝謝

mamaaddoiloil 發表於 19-6-14 09:55
我想請教,因為剛叩到津校,同剛交左退學信,我係咪而家直接去教育局果便填表就可以啦?要唔要帶咩文件架 ...

我都唔太記得要帶咩,你打去教育局問吓穩陣啲

mamaaddoiloil 發表於 19-5-20 21:12
想請教有經驗人士!如直資收左,並沒有參加大抽獎!(即是無註冊証)之後想叩門!請問手續如何?
係咪先去 ...

可唔可以透露係邊間直資offet?

回覆 mamaaddoiloil 的帖子

1) 首先你要打返去直資學校,同直資學校講唔黎讀會去津校讀,唔洗講津校學校名。直資學校要你寫封信交代返退學事宜。然後你同時要問直資學校會幾時通知教育局。佢地正常通知左教育局正常就會聯絡你。但有D學校唔會主動聯絡你,要自己親身再打去問佢地

2)當你知道直資學校通知左教育局話。咁你就要打返去教育局小一入學統籌組然後就佢地就會俾教育局分區電話你。分區會有專人教你點做同你約時間上去分區教育組office處理

3) 我記得當時要帶小朋友身份證明文件,仲有我帶左小朋友參加自行時所填既文件既回條和一些教育局之前俾我既信,例如︰放棄抽獎或自行的信。

4) 佢地大約3-4個工作天後,會叫你返去攞一張大抽獎既派位証明。上面佢地會求期印左一間小學。個間小學你唔洗去報到。你只要拎住個張派位証明返去收左你個間津校就得。

PS︰教育約你幾時去辦手續,你就要幾時去辦手續。唔好嘗試改日期或時間,因為時間真係好緊迫。你做好手續,仲要返津校。津校要係教育局既deadline前做好晒收你小朋友讀書既手續。除非你唔想要呢個學位。

祝好運和順利

Yenkelvinbb 發表於 19-6-14 11:03

官中學校小三要考呈分試,同埋功課壓力應該大個直資好多個喎,你係咪有一線名校Offer所以要放棄直資嗰間呢?

叩門階段直資收咗,家長填咗果份學位保證書後,點知叩門階段有心儀津校收你而你又已經確認咗要直至學位,有冇家長試過?

assado 發表於 19-5-21 17:56
有直資offer, 會較難扣津小。
個別叩到都有, 但為數不多。

為什麼

阿里媽媽 發表於 19-5-22 19:24
放心,佢會比一張類似臨時入學証。講多少少,到之後如果有更心儀嘅學校收,只要去已註冊嘅津校取消 ...

其實我唔係好明,攞左直資offer,無得抽獎,但好多叩門學校都要求申請人要交埋統一派位證既副本。如果無,都可去叩?

照講话無