用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國過關會被為難嗎?
go

請問英國過關會被為難嗎? [複製鏈接]

成日都聽聞英國過海關會被刁難,甚至會拒絕入境。我7月會到英國出席阿女畢業禮,順便遊覽,好驚
請各位家長指教指教。
   2    0    0    0

醒目開學勳章

sorfn89 發表於 19-5-20 18:05
成日都聽聞英國過海關會被刁難,甚至會拒絕入境。我7月會到英國出席阿女畢業禮,順便遊覽,好驚   ...

你喺邊到聽返嚟? 自己懂得簡單英文對答嗎?

成日都聽聞英國過海關會被刁難,甚至會拒絕入境。我7月會到英國出席阿女畢業禮,順便遊覽,好驚   ...

為何會被刁難?

唔會,最多都係問多兩句,只要識英文對答,清楚呢幾日行程、住處、有經濟證明(即系有帶足夠錢)等,就冇問題。通常都係聽啲內地、台灣人唔識英文對答,又唔清楚行程只靠朋友,所以咩都答唔出(所以出門前,全家都一定要『遊必有方』,知道行程)。

海關攔截亞洲人都不外乎系:1. 覺得你系打黑工 2. mail order bride

放心啦,我舉家都係 7 月去,冇事的,放心。寫就寫唔俾帶月餅、含肉即食麵、臘腸,但都有人成功,有時候連海關都只係睇個樣符合就放人。但當然,你唔帶呢啲就最放心。

1998Ruby1998 發表於 19-5-20 23:44
唔會,最多都係問多兩句,只要識英文對答,清楚呢幾日行程、住處、有經濟證明(即系有帶足夠錢)等,就冇問 ...

比網上分享過海關d經驗嚇餐死呀,唔該晒你

sorfn89 發表於 19-5-20 23:56
比網上分享過海關d經驗嚇餐死呀,唔該晒你
陪大囡sixth form/大學開學(其實做coolie),之後幾次自己去探佢,入境未試過有問題,循例問你去英國做乜,留幾耐,上次去英國係幾時,學校喺邊之類,跟著放行。
至於海關,我睇過一個電視節目,講border control,英國、澳紐都有,話行李落機後會經x ray檢查,有疑問海關就會等你攞咗行李過關時先截停你⋯。不過我連人參雞湯都帶過,未出過事。我坐BA,T5第一架機land,通常海關未有人返工。

etoile 發表於 19-5-22 00:17
陪大囡sixth form/大學開學(其實做coolie),之後幾次自己去探佢,入境未試過有問題,循例問你去英國做乜 ...
利申:絶非鼓勵其他人學我!純粹分享經驗。

https://www.gov.uk/government/publications/coming-to-the-uk

英國剛在5月20日取消過關填寫landing card,更多依賴關員口頭溝通。若果自問英語會話一般又以探訪子女為入境理由,最好按照官方指引,帶備子女出世紙,甚至結婚證書,和酒店訂單等文件方便查閱溝通。

sorry ,出世紙/結婚證書,適用予攜帶非親生小童入境

我上次過關無問題.....因為同呀女同行一齊過,佢問我地關係,然後問點解唔同姓,解釋完就無問題,仲好好禮貌

呢半年去過幾次,每次都問點解嚟(探仔女),喺邊間學校讀書。

我有一次係自己單獨去,只逗留三晚,無問題。

今年已第二次去英國探細路,入境時話來vacation , 探係英國讀書的細路,留幾耐,關員沒有留難過. 跟一般去日本或其他歐洲國家冇乜唔同,放心.

我親身經驗,有陪朋友去接細佬妹(student visa),俾人為難/reject 都係唔答人問題,態度差,完全唔可以英文溝通但又要態度差。
一句講,勁唔合作。
正常對答就得㗎啦

我同老公5月尾去左英國陪囡放term break !昨天剛回港!我地入境時,確實有問我地幾個簡單問題,如黎英國做乜?係香港做乜工?黎幾耐等!大致上,只要你懂小小英文,答到重點就可以!我絶對唔覺被為難!
‹ 上一主題|下一主題