用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區學校一問
go

沙田區學校一問  

好奇一問...而家沙田區學校哪間比較好?
沙官、曾肇添、林裘謀、呂明才、郭得勝等等
十年前印象好似係曾肇添最好,沙官、呂明才緊隨其後...
沙崇、鄭榮之、林大輝、林漢光、胡忠、馬崇等再其後,
唔知而家係點...

小六升中的最後一役,補習時見盡辛酸,辛苦學生,也辛苦各位家長了...

Vincentc88 發表於 19-5-20 15:17
好奇一問...而家沙田區學校哪間比較好?
沙官、曾肇添、林裘謀、呂明才、郭得勝等等
十年前印象好似係曾肇 ...

曾>呂>沙崇>沙培呢4間沙田大熱
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

次熱應大概是 --- 林裘謀、沙遁、沙蘇 ...

回覆 gracelam 的帖子

沙官而家唔得咩,培英當時好似冇在意,但直到一直都係一綫

回覆 kiukiupig 的帖子

蘇浙好似少聼D,林裘謀也是很不錯的

Vincentc88 發表於 19-5-21 11:59
回覆 gracelam 的帖子

沙官而家唔得咩,培英當時好似冇在意,但直到一直都係一綫 ...

沙田太多band 1選擇, 又係官校, 慢慢D人放佢在乙三乙四之後。。。

培英可能咁多年又搞open day又簡介會, 有聲有色, 加上DSE成績真是不錯, 近年勁受歡迎。

gracelam 發表於 19-5-21 12:07
沙田太多band 1選擇, 又係官校, 慢慢D人放佢在乙三乙四之後。。。

培英可能咁多年又搞open day又簡介會,  ...
原來如此,都冇留意...第一城打後一堆band 1...都幾多下

Vincentc88 發表於 19-5-21 15:06
原來如此,都冇留意...第一城打後一堆band 1...都幾多下

沙田真係乜人揀或將聖羅撒排名。

ktdanielli 發表於 19-5-21 15:16

呢間好多人走寶, 鐘意女校嘅值得放前D。

女校加上又唔多位比沙田友,無咩人敢博!但如果係女,英文唔差,真係值得博下,書院成績係堆B1校中算唔錯架。

男仔,當時係完全冇聽過...沙田好似冇咩聖XX嘅學校

Vincentc88 發表於 19-5-23 12:57
男仔,當時係完全冇聽過...沙田好似冇咩聖XX嘅學校
聖羅撒‍‍學校屬九龍區,但中學部搬至沙田,所以無物位比沙田友,九龍人亦少揀佢。佢就係林大輝旁邊。

呢間DSE唔差,校風好,若呈分排名唔太後的話,自行應有機會,可惜我B係仔,唔係都會考慮聖羅撒。

kiukiupig 發表於 19-5-23 14:21
呢間DSE唔差,校風好,若呈分排名唔太後的話,自行應有機會,可惜我B係仔,唔係都會考慮聖羅撒。 ...

呢間沙田人又唔當佢係沙田學校,區外又冇乜人講。今年自行去in, 面試那天,去到學校,冇乜人包括面試小學生,學校又唔見student helper, 以為攪錯日期和時間。int 完先知,學校是安排4至5個學生同ㄧ時間到,所以唔覺得多人。同自行另外ㄧ間比較,面試那天,人山人海,老師大部分出動,又多student helper, 前前後後搞了2個多鐘,相對聖羅撒只搞了半小時。感覺聖相當低調又唔鐘意出風頭。

ktdanielli 發表於 19-5-24 11:23
呢間沙田人又唔當佢係沙田學校,區外又冇乜人講。今年自行去in, 面試那天,去到學校,冇乜人包括面試小學生, ...

大户(自家小學)又安排另一日去見,所以你有攪錯的感覺,人少少咁校長同學生就有較多時間互相了解,呢個安排幾好。

熱媽 發表於 19-5-24 13:25
大户(自家小學)又安排另一日去見,所以你有攪錯的感覺,人少少咁校長同學生就有較多時間互相了解,呢個安 ...

咁即係代表街外人小㨂佢。

ktdanielli 發表於 19-5-24 11:23
呢間沙田人又唔當佢係沙田學校,區外又冇乜人講。今年自行去in, 面試那天,去到學校,冇乜人包括面試小學生, ...
都搬咗入沙田20年了, 竟然仲無乜人識, 只怪沙田友走寶

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

又冇話走唔走寶嘅!只怪沙田區太多選擇吧!再加上女校,仔又唔揀得。

kiukiupig 發表於 19-5-24 15:44
又冇話走唔走寶嘅!只怪沙田區太多選擇吧!再加上女校,仔又唔揀得。
一間歷史悠久, 又有一定名氣既學校, 加上公開試成績僅次於沙田區三強既中學, 唔去選佢都唔叫走寶我又唔知算乜

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-24 17:17
一間歷史悠久, 又有一定名氣既學校, 加上公開試成績僅次於沙田區三強既中學, 唔去選佢都唔叫走寶我又唔知算 ...
SRL小學食唔晒直屬位,有剩位會點?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊