用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田中學排位
go

沙田中學排位

請問沙田官立、沙循、郭德勝、林漢光 這四間成績排名應該是這樣嗎?

沙循>郭德勝>沙田官立>林漢光

如果男仔成績屬band 1尾, 這4 間邊間叩門位多些或者比較容易叩到?

Apple011 發表於 19-5-20 14:55
請問沙田官立、沙循、郭德勝、林漢光 這四間成績排名應該是這樣嗎?

沙循>郭德勝>沙田官立>林漢光

一試 沙官  

Apple011 發表於 19-5-20 14:55

請問沙田官立、沙循、郭德勝、林漢光 這四間成績排名應該是這 ...

band 1尾叩沙循同沙官唔容易
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

elbar 發表於 19-5-20 16:42
一試 沙官

thanks  

gracelam 發表於 19-5-20 17:57
band 1尾叩沙循同沙官唔容易

咁有咩好提議?thanks

沙官今年抽獎加自行136個,還有叩門位嗎?

Apple011 發表於 19-5-20 18:15
咁有咩好提議?thanks

可叩鄭榮之
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Danielhk 發表於 19-5-20 18:49
沙官今年抽獎加自行136個,還有叩門位嗎?

有呀!

沙官:
中一學額=144
    =(136)   +[8]
    =(自行&大抽獎)+[留班叩門位]

沙官大抽獎放乙二,希望唔駛叩門啦!

YmOra 發表於 19-5-21 07:30
有呀!

沙官:
4班,每班36人?今年的班級標準31人。
教局的班級人數上限不是35人每班嗎?

kiukiupig 發表於 19-5-21 08:16
沙官大抽獎放乙二,希望唔駛叩門啦!
沙官上年派到乙五

mch411 發表於 19-5-21 09:15
沙官上年派到乙五
派到乙五,即唔係咁多人先考慮嘅選校,咁若然派入,即是好是壞?

kiukiupig 發表於 19-5-21 09:23

派到乙五,即唔係咁多人先考慮嘅選校,咁若然派入,即是好是壞?
差極都係一間B1中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

沙官輸地點

kiukiupig 發表於 19-5-21 09:23
始終都係英文中學, 沙田區宗教小學佔大多數,所以多數中學首選都係有宗教, 同埋1c選沙官ok,
唔會太辛苦, 打擊小朋友自信心

“數年前因學生人口下降,曾參與減派方案的中學,中一每班人數逐步由34人減至30人,至明年新學年學生人口回升,加上跨境學童陸續升中,相關學校將會「復位」,每班加派1人”
沙官現在已經是34*4,好大機會,今年根本無叩門額。

Danielhk 發表於 19-5-21 10:07
“數年前因學生人口下降,曾參與減派方案的中學,中一每班人數逐步由34人減至30人,至明年新學年學生人口回 ...
明顯你係唔清楚情況

沙官只係被強制減咗一班, 每班係維持36人

官津中學標準班級學生人數係36人, 參加211減派後也有32人一班, 參加111減派就有33人一班

今年全部參加減派既中學, 都每班加番一個學位, 即係今年學校應該只有33,34同36班呢三類 (當然仲有收生不足既學校)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Danielhk 發表於 19-5-21 09:14
4班,每班36人?今年的班級標準31人。
教局的班級人數上限不是35人每班嗎?
...

是的。36人/班。上限是36人。