用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 19-20 大抽獎
go

19-20 大抽獎  

仲有2星期,大家緊張嗎?
大家個日有無咩策略/宜家心情點?

回覆樓主:

之前以為自己唔會緊張...點知近呢幾日真係開始有d緊張...前晚重要發埋夢去到攞result現場

WinCube 發表於 19-5-20 03:37
之前以為自己唔會緊張...點知近呢幾日真係開始有d緊張...前晚重要發埋夢去到攞result現場

...

1/6幾點可以去拎結果?
thx

邊日要去學校註冊?

WinCube 發表於 19-5-20 03:37

...
X2!!!!!!!!!!
開始擔心, 成日諗 if no then 既問題

Agnes_wcm03 發表於 19-5-20 09:44
1/6幾點可以去拎結果?
thx

根據填表日比果張紙,
話6月1 日上午9:30 開始...

我仲幻想緊到時收到result 要點扮鎮定...

hohoho888 發表於 19-5-20 10:29
根據填表日比果張紙,
話6月1 日上午9:30 開始...

thx

叩門問題

0 offer………..要為大抽獎派得唔好做準備……

如果打算叩門,例如叩5間學校,如幸運地收到心儀5號的收生通知,但其他心儀學校仲未放榜,咁係咪都要去原來派位的學校攞番張「小一註冊證」,先去心儀5號註冊,繼續等其他心儀學校? 如果有更心儀既學校收,係咪可以又去番心儀5號攞番張「小一註冊證」? 謝謝

felicia314 發表於 19-5-20 14:45
叩門問題0 offer………..要為大抽獎派得唔好做準備……
如果打算叩門,例如叩5間學校,如幸運地收到心儀5號 ...

對!

請問係咪派位後, 第一時間都係去派到的學校注冊先, 才去叩門?

回覆 PeggieLam 的帖子

如果唔理想爭取左時間叩門先吧, 派左果間等LAST DAY先去註冊

回覆 shevachevy 的帖子

開始緊張, 諗好多野~

PeggieLam 發表於 19-5-20 15:37
請問係咪派位後, 第一時間都係去派到的學校注冊先, 才去叩門?

教育顧問Ian Tsang提醒家長即使派位結果不理想,也緊記根據教育局的資料及程序,到所派學校完成註冊,若之後成功叩門,只需去已註冊的學校取回註冊證,然後再去新的學校註冊就可以。

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/194238/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D-%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E5%91%A8%E5%85%AD%E6%94%BE%E6%A6%9C-%E5%B0%88%E5%AE%B6-%E5%8D%B3%E4%BD%BF%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E4%B8%8D%E7%90%86%E6%83%B3%E4%B9%9F%E8%A6%81%E5%85%88%E8%A8%BB%E5%86%8A

PeggieLam 發表於 19-5-20 15:37
我見註冊日通常是放榜之後果個星期但叩門好多學校是放榜日即日收表
咁如果係等註完先叩可能好多都錯過了
我覺得如果是要叩就唔好等, 應該是不用等註冊後的

thanks all

hohoho888 發表於 19-5-20 10:27
X2!!!!!!!!!!
開始擔心, 成日諗 if no then 既問題
X3!!
我不斷睇不斷溫下流程係咁...叩門點叩....

hohoho888    發表於 19-5-21 11:33

回覆 cyrus_takeshi 的帖子

準備工作可一早做, 有D學校未放榜已收叩門申請 (早去仲可揀埋面試時間免撞其他學校)
一句講晒: 有備無患

shevachevy 發表於 19-5-21 11:36
回覆 cyrus_takeshi 的帖子

準備工作可一早做, 有D學校未放榜已收叩門申請 (早去仲可揀埋面試時間免撞其他 ...

其實如果放榜前已經遞左申請嘅,咁放榜日係咪唔使再去? 就等面試通知?