用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘York vs 太子明慧
go

九龍塘York vs 太子明慧

一心諗住入York. 但剛收到明慧offer. 大家知唔知邊間兩文三語好啲? 我target K 再考龍幼或根德。 但如考唔到繼續直升K, york 定明慧會好啲呢?

thanks!!

York for sure

babycat820 發表於 19-5-19 18:42
一心諗住入York. 但剛收到明慧offer. 大家知唔知邊間兩文三語好啲? 我target K 再考龍幼或根德。 但如考唔 ...

我小朋友讀緊 York,但有啲黑暗,我好後悔俾小朋友入左呢間

charwwwww 發表於 19-5-24 15:47

我小朋友讀緊 York,但有啲黑暗,我好後悔俾小朋友入左呢 ...

babycat820 發表於 19-5-24 16:21

charwwwww 發表於 19-5-24 16:22
我意思是唔好讀York
點解呀?

panda_l 發表於 19-5-24 18:08
點解呀?

超收生,好唔好都收,有啲同學成日整同學,有媽咪反映都唔理,乖都變曳,小朋友學野好快,加上有媽咪好擦老師鞋,班入面有明顯偏心同針對,針對的不是我小朋友,但如果你小朋友同被針對小朋友係朋友,噤就被拉落水,然後會為保住老師會同大粒啲嘅老師作野,除非直接同校長講先會受理,如果同main campus主任反映,主任態度都好輕蔑,你好認真佢會打斷會笑,我所言屬實,你好好諗下

請問點樣整同學法?黎緊會讀york 見到咁講 好擔心

charwwwww 發表於 19-5-24 18:16
超收生,好唔好都收,有啲好似有adhd嘅同學成日整同學,有媽咪反映都唔理,乖都變曳,小朋友學野好快,加 ...

咁你會轉校嗎

babycat820 發表於 19-5-25 00:50
咁你會轉校嗎

想,但我現在好擔心會有人寫衰成績表的comment,由k1到k2尾成績表都好重要,我而家諗住吞左啖氣就算,都就考試,人地擦鞋我唔擦,我當然輸蝕,人地聽都聽其他人先

naomiyeung 發表於 19-5-24 23:03

總之喺直到今年前我都無諗過現代的學校會發生今日噤嘅事,我可以話我唔明學校老師點解可以噤

我都可以話你知,啲媽咪好自私,小朋友病得好勁差在無發燒都狂推小朋友返學,有小朋友試過病唔帶口罩並刻意對住其他小朋友咳,有小朋友試過入廠一星期吊抗生素,另一個第二日已經發燒發到39度,都係俾同一個小朋友刻意對住咳,同學校講,學校都無野表示,只話之前已經出過通告

加上當我同啲老師反映一兩件事後,啲老師已經會打定底,同其他老師周圍講,會令到你知道佢地都打龍通,佢地都無諗過認真處理

我淨係可以話佢地學校指引話家長同老師私下不能私下交換電話,如果你信就真係太天真,呢間學校的老師包括主任都係好鍾意收學生家長的各種獻殷勤,不過如果唔好彩你個人好正直又相信公平公正的話,你就大錯特錯了,因為只有你無噤做你就蝕底,我就係人版

charwwwww 發表於 19-5-25 06:05
我都可以話你知,啲媽咪好自私,小朋友病得好勁差在無發燒都狂推小朋友返學,有小朋友試過病唔帶口罩並刻 ...

入學校前冇量體温㗎? 咁你點知呢d情況?

回覆樓主:

那些都是香港人?

babycat820 發表於 19-5-25 11:18

佢地只睇返學時温度,如果小朋友表現生猛佢其實都唔會理,狂咳狂流鼻水都唔會理,因為學校指引淨係話要體温正常,所以好多呀媽個仔咳到癲都照返

babycat820 發表於 19-5-25 11:20
那些都是香港人?

無錯,大6人反而好相處啲,可能我嗰班先係噤

babycat820 發表於 19-5-25 11:18

我淨係想講,如果你唔叻擦鞋,你就即使有不公都唔好出聲,因為人地會砌返一啲野出黎令學校啲人當你係一個唔講道理嘅人,所以有乜事都唔好反映俾學校,啲家長講乜你都不要太認真,因為其實班入面頭十名有名次,啲家長出盡招數討好老師

回覆樓主:

總之小朋友喺呢間學校讀書,希望一帆風順的話你要好識做