用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔係曬,真係唔識教
樓主: wenwen_chan
go

[過動] 唔係曬,真係唔識教 [複製鏈接]

gilgil39 發表於 20-9-21 23:17
樓主你小朋友情況怎樣?

「只要人地有少少錯就大大聲指摘,自己錯就歪理當道理,教佢同理心就緊係話人地 ...

其實佢已經密住覆診同食藥。我地都有review過會唔會係其他問題,但好似搵唔倒。佢唔似亞氏,因為佢同人溝通係毫無問題,始終都係模仿家姐下嘅心結……

jolalee 發表於 20-9-9 14:00
回覆 wenwen_chan 的帖子

唔好意思好耐冇上黎EK, 剛睇到你這發文,想問囡囡現在情況如何,剛開始四年級了 ...

我小朋友已經五年級啦!情況其實有啲改善,成績喺呢個疫情下,當然都有跌啲啦。可接受嘅!當有人點出佢嘅問題,仍然係會發惡,但我地兩公婆買過教訓,開始會試吓第二啲方法表達,有時喺可預見嘅後果下,早少少補定底。抓狂嘅時間會縮短啲。我地嗰時喺沙田做評估,我地有諗過大啲再做過,不過同學校社工、醫生商量過後,發覺佢啲嘢真係樣樣都有啲,做咗都無意思,唯有step by step咁拆……

回覆 wenwen_chan 的帖子

same case with my daughter......

回覆 okwanokwan 的帖子

不要食藥, 神經科藥吃了,學習力更弱,且輔作用大, 如影响高度、賀爾蒙等....
建議可做其他評估,如認知心理分析或繪畫心理分析... ,

找問題原因..

k317317 發表於 20-10-13 18:32
回覆 okwanokwan 的帖子

不要食藥, 神經科藥吃了,學習力更弱,且輔作用大, 如影响高度、賀爾蒙等....

問過醫院他不肯給我女重新評估,我可做什麼?心理認知分析可以在哪裡做?

Missingyou0623 發表於 19-6-9 06:05
教育ADHD小朋友真係比一般小朋友辛苦好多, 我有兩個小朋友,一個ADHD一個冇,所以我深深明白個分別

行 ...
求教
‹ 上一主題|下一主題